[]

silindir hacmi,tork,beygir...motor performansı için bu kelimeler nedir?

merhaba,
araba almak istiyorum ama bu kelimeler kafa karıştırıyor.
1.2 lt TSI 105 hp ile 1.4 85h 1 karşılaştırırsak hangisi daha iyi mesela? bir de tork olayı var. nedir ne değildir bunlar?


 
silindir hacmi; motorun kas gücü
beygir; beygirin hızı
tork; aracın atak kabiliyeti

bir de patinaj var. tekerin vıjjjjt'ı.
  • agy2  (11.09.11 01:37:08) 
verdiğiniz karşılaştırmada tsi 105 hp açık ara önde ama her ikisi de aynı beygir gücünde fakat biri atmosferik diyeri komp. olan iki motoru karşılaştırıyor olsaydık zevk meselesi derdim küçük hacimli araçlarda atmosferik motorlar biraz daha keyifli oluyor bana göre teknoloji ne kadar gelişse bile hala biraz turbo gecikmesinden bahsedebiliriz.

neyse daha fazla karıştırmadan hemen özetliyim tork olayını da... tork kısaca dönme momenti anlamına geliyor sizin durumunuzda torku yüksek olan araç hızlanma performansı olarak öne çıkar hem kalkışta hem ara hızlanmalarda önemlidir.

bence sizin durumda çok fazla düşünmeye gerek yok daha küçük hacimle 20 bg gibi bir fark yaratan bir motor seçeneği var tsi olmasından kaynaklı vw grubu bir araçtır sanırım düşünmeyiniz alınız hem verimli hem güçlü.
  • thy serpent  (11.09.11 01:43:55) 
Basite indirgersek silindir hacmi motorun büyüklüğüdür. Silindir hacmi büyüdükçe daha fazla güç almak kolaylaşsa da final çıkış gücünü belirleyen motorun genel dizaynı ve çevrebirimleridir (1.2 tsi'nin 1.4'den daha güçlü olma sebebi de bu. Seni ilgilendiren kısmı araca ödeyeceğin vergiye direkt etkisinin olması, çeitli hacimlere göre vergi dilimleri var.

Beygir cinsinden verilen değer motorun ideal devrinde ürettiği maksimum güç. Aracın hızlanmasından son süratine herşeyi değiştirir. Tork'u umursama, motorun çıkışındaki tork'u gösterir verilen değer. Motorlar yapılışlarına göre az torklu/çok devirli veya çok torklu/az devirli olurlar. Kullanıcı için pek birşey değişmez çünkü aradaki vites kutun tekerleğin torkunu ikisinde de eşitler. Aradaki tek fark yüksek torklu motorları daha alçak devirlerde kullanırsın, daha yükseklere zor çıkarlar zaten ( benzer yapıdaki düşük torklu muadillerine göre )
  • skatheist  (11.09.11 07:29:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.