[]

Aynı anda Bağ-Kur ve SSK'lı olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu mu?

Merhaba Sevgili Ekşi Duyuru insanları,

Şubat 2009 dan itibaren Bağ-Kur'a kayıtlıyım. Ticari araç üzerinden basit usul vergiye tabii olup kazancım asgari ücret üzerinden ve primlerimi ona göre yatırıyorum. 15 aydır prim yatırmadım askerde olmam sebebiyle. Haliyle sağlık olaylarından faydalanamıyorum. Şimdi bir iş olayım var. Hem Bağ-Kur'um, vergi levham, işim devam ederken hem de bir işe girip çalışma imkanım var mı? Hem Bağ-Kur hem de SSK'lı olup SSK üzerinden sağlık hizmeti almam mümkün mü?

İkisi aynı anda olursa avantajı, dezavantıjı gibi durumlar nedir? Primler artıyor mu? azalıyor mu? bu konuda google gittim sordum tam aydınlatıcı cevaplar alamadım. teşekkür ederim.

 
hem bağkur hem ssk mümkün torba yasadan sonra. böyle bir durumda da ssk öncelik kazanıyor ve ödenmesi gereken prim ssk, yani işveren ödüyor. haliyle sağlık hizmetlerinden yararlanılabilir ssk'lı olarak. link veririm birazdan. ssk, emeklilik için prim ödeme süresi ve emekli maaşı bakımından bağkur'dan avantajlı.

ek: www.alomaliye.com:

II.Torba Kanun Sonrası Hizmet Çakışmaları



Hizmet çakışmalarında yukarıda yer verdiğimiz sorun, Torba Kanunun 33. Maddesiyle sona erdirilmiştir. Söz konusu madde ile 5510 sayılı Kanunun 53. Maddesinin birinci fıkrası, “Sigortalının 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır.” Şeklinde değiştirilmiştir. 1 Mart 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılan değişikliğe göre, 5510 sayılı Kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasının hem (a) hem de (b) bentlerine tabi olacak şekilde sigortalı olanlar için (a) bendi kapsamındaki hizmetleri geçerli olacaktır. Böylece fiilen vergiye tabi faaliyeti olmadığı halde veya yönetimine/faaliyetine katılmadığı şirkete ortaklığı sebebiyle BAĞ-KUR (4/b) sigortalısı olan kişiler için, vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığını sonlandırmadan SSK (4/a) kapsamında çalışabilme yolu açılmıştır. Bu düzenleme, zaten hizmet akdiyle çalışmakta olanlar için bir mağduriyetin sona ermesi anlamına geldiği kadar, bundan sonra bağımlı çalışmak isteyecek BAĞ-KUR’lular için de çözüm anlamına gelmektedir.
  • tedirginlik hucresi  (09.09.11 22:52:48 ~ 10.09.11 00:01:26) 
"" Böylece fiilen vergiye tabi faaliyeti olmadığı halde veya yönetimine/faaliyetine katılmadığı şirkete ortaklığı sebebiyle BAĞ-KUR (4/b) sigortalısı olan kişiler için ""

ben kağıt üzerinde de olsa ticari aracın şoförüyüm. -çalışmıyorum aslında- psikoteknik muayenesinden bile geçtim çalışma ruhsatı alabilmek için. yanımda da ssk'ya kayıtlı olarak bir şoför daha çalıştırıyorum. sanırım bu vergiye tabii faaliyet anlamına geliyor çünkü ödemesini zamanında yapmadığım için yapılandırdığım bir vergi borcum bile var.

bu durumda olan aktif çalışan olarak gözüken ben girip ssk'lı olarak bir yere başladığımda "ne ayaksın sen? aynı anda nasıl iki işte çalışıyorsun? kendini mi klonlattın?" gibi bir soruyla karşılaşma ihtimalim nedir?
  • phonex  (09.09.11 23:51:00) 
fakat basit usule tâbi olmanın genel şartlarından birincisi, kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak... normal şartlarda yanınızda sigortalı çalışan olmaz. yanınızda işçi çalıştırmanız ancak seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar halinde mümkün. bu hallerin bir kısmı zaten ssk'lı da çalışmanıza engel. bu haller sizde mevcut mu bilmiyorum tabii.


  • tedirginlik hucresi  (10.09.11 00:01:06) 
askerlik sebebiyle böyle bir durum söz konusu oldu. sanırım basit usul olayına devam ederken ssk'lı olursam sıkıntı olacak doğru mudur? bu konuda gidip sgk'dan detaylı bir bilgi alsam pazartesi iyi olacak sanırım.


  • phonex  (10.09.11 04:33:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.