[]

sozluk moderasyonunda keyfilik faktoru

bu başlıkla ilgili yorumumu sözlüğe yazmam engellendiği için buraya yazıyorum. uygun değilse zaten bunu da silersiniz. adamlar (ssg ve tayfası) defalarca söylediler, "burada demokrasi yok" diye. yine bir klasik söylem de "dışarıda bir hayat var, çık yaşa", "sözlükten atılmak dünyanın sonu değil" gibi deli saçması argümanlar (sanki atılan adam bunun farkında değil gibi çocuk yerine koyma vb.)
Neyse, demek istediğim şu ki, neden bu tür başlıklar ısıtılıp ısıtılıp tartışılyor anlamıyorum. nice güzide yazar bu nedenle sözlükten atıldı/ayrıldı ne değişti? bugün de bir şey değişmeyecek. her zaman savunulan şey olacak yine: "burası ssg nin kişisel web sitesi".

faşizm, adaletsizlik, adam kayırmaca, iletişimsizlik vb. nerede yok ki ekşi sözlük'te olmasın...

 
bu yorumu sözlüğe yazmanı kim nasıl engelleyebilir ki?


  • gerrain  (30.05.08 12:38:25) 
@gerrain: ifadeyi yanlış kullandım sanırım. "engellenmek" dolaylı yoldan oldu. (herkes gibi bence ben de haksız yere uçuruldum:)


  • november rain  (30.05.08 12:43:06) 
"Neyse, demek istediğim şu ki, neden bu tür başlıklar ısıtılıp ısıtılıp tartışılyor anlamıyorum."

Sen neden tartisiyorsun? Herkes kendi dogru fikrinin kabul gormedigine inanip ayni seyleri karsisindakine anlatmaya calisiyor. Ayni senin yaptigin gibi.
  • wpi  (30.05.08 12:48:19) 
bu konular surekli tartisiliyor cunku bir sonuc elde etmenin tek yolu bu. tartisilageldigi yillar boyunca her zaman bir sonuc elde edildi dikkat edilirse. (modlogdu, suydu buydu)

ben de caylak olmasam(ki caylakligimin da keyfilik faktoru tartisilir) iki kelam karalamak isterdim ama mecburi icimde tutuyorum.
  • coldbound  (30.05.08 12:53:01) 
aha tamam uçma durumu varsa evet yazamazsın :)
yoksa yani gayet temiz yazı, ona şaşırdım ben de.

  • gerrain  (30.05.08 12:54:00) 
@wpi: "anlamıyorum" derken gerçekten "anlamıyorum" mu demek istedim sence?

"Herkes kendi dogru fikrinin kabul gormedigine inanip ayni seyleri karsisindakine anlatmaya calisiyor." bunu benim anlamadığımı düşündün sanırım...
  • november rain  (30.05.08 12:55:45) 
"aha tamam uçma durumu varsa evet yazamazsın :)
yoksa yani gayet temiz yazı, ona şaşırdım ben de."

işte benim de anlatmaya çalıştığım bu! farzet ki bu entryi yazdım diye uçuruldum, ne değişir? ben de uzun süre direndim "beni niye attınız, valla kurallara aykırı bir şey yapmadım, varsa söyleyin düzelteyim" falan diye. ama sonradan anlıyorum ki gereksiz şeylermiş bunlar.

burası "ssg'nin kişisel web sitesi". şaşırmamak lazım, yazarlar uçurulabilir, entryler silinebilir, haksızlığa uğranabilir.
  • november rain  (30.05.08 12:59:38) 
bu entryi yazdın diye uçurulmazsın. moderatörlerin hepsi bütün işlemleri görüyor, birisi öyle bişey yapmaya kalkarsa "napıyosun len sen" der diğerleri. bi çeşit otokontrol var yani, ama yazarların görüşüne yansımıyor tabi. şimdi bi de iyice kontrollü oldu, birisini uçurmadan önce toplu karar almaca başladı.


  • gerrain  (30.05.08 13:05:10) 
travis and tyler durden'ın #13356899 numaralı entyrisinde not olarak verdiği kısıma takıldım ben. acaba demek gerekiyor. şöyle bir durum var böylesi entryler zaman zaman giriliyor ama önce iki moderatör'ün daha sonra ssg'nin defalarca tartışılmış bir konu için bu kadar yazmaları ve daha dün iki moderatörün görevi bırakması insanı düşündürüyor. yeni şeyler olacağa benzer diye düşünüyorum, onay bekleyen 30bin'in de üzerinde insan varken.


  • broo  (30.05.08 14:48:26 ~ 15:01:42) 
nice güzide yazarın sözlükten atılmasının sebebi, güzide yazarların format esnetme hakkına gayrıresmi olarak sahip olmaları, ancak zaman zaman bu hakkın sınırlarını aşmaları.

ayrılmalarının sebebiyse, yine sınırları zorlamalarını takiben entry'lerinin silinmesi veya çaylak yapılmaları. sonra moderasyonu suçlamaları, moderatörlerle ayarlaşmaları ve artık sözlük heveslerinin kaçması veya sözlükten ayrılarak sözlüğü cezalandırmak istemeleri.

rüştünü ispatlamış kaliteli yazarların (ki bu kalite gayet de objektif bir kavramdır anlayana) format esnetebilme hakkına sahip olmaları bence çok doğru, haklı ve yerinde. adam onca yıl binlerce entry yazmış, sözlüğün başını hiç belaya sokmamış, bilgi içerikli entryleriyle sözlüğün sözlük kimliğine katkıda bulunmuş, sözlüğün gelişimine katkı sağlamış. kaybedilmesi sözlüğe gerçekten zarar verir. yepyeni bir yazarla bir tutulması beklenemez.
  • actionary  (30.05.08 18:48:27) 
@November rain, "soru"nda soruya benzer bir kismi alip cevap vermeye calistim. Soru sormak ya da tartismak gibi bir amacin yoksa, buraya sadece gorus belirtmek icin yazdiysan ugrasmayayim. Zaten o durumda bu soru da Eksi Duyuru'ya uymuyor.


  • wpi  (31.05.08 10:11:34) 
@broo; gerrain zaten moderatorlugu birakmasina yakin "artik bakamiyorum moderasyon i$lerine..." gibisinden bir $ey soylemi$ti. yeni moderatorler alinabilir. illaki bir piyes, oyun, dalavere beklemek gerekmiyor.


  • katafalk  (31.05.08 14:24:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.