[]

hangi yemekleri yapabilirim

annemin yanından ayrıldım. artık tek başınayım. ve yemek olayına tamamen yabancıyım. patates, makarna, menemen üçgeninden sıkıldım artık. hem ayrıca ben mutfakta zaman geçirmeyi de seviyorum. şöyle basitten zora doğru neleri yapmalıyım. hem eğitim hem karın doyurmaca.

not:20m


 
  • compadrito  (03.09.11 17:35:42) 
bir tane zeytinyağlı yemek öğrensen devamı gelir esasında. bütün zeytinyağlıların pişirmesi birbirine benziyor zaten. hem sağlıklı hem sebze ucuz hem de bir tencere zeytinyağlı sana 3 gün yeter. hemen fasülye tarifi veriyim mesela: yarım kilo fasülyeyi başlarını kırıp ya da kesip kılçıklarından ayır, 2-3 parçaya kır, bu sırada 4 domatesin kabuklarını soy ve küçük küçük doğra. sonra 2 orta boy soğanı yine minik kareler halinde doğrayıp az bir zeytinyağıyla tavada öldür, tavaya fasülyeleri ekle ve biraz kavur (sararana kadar), bunların hepsini daha sonra 1 tatlı kaşığı salça ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğun tencereye alıp domateslerle beraber 1.5 bardak (az sulu seviyorsan 1 bardak) su ile beraber pişmeye bırak. 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı şeker ekle. 45 dakika ağzı kapalı pişecektir.

bunun dışında yapabileceğin bir diğer şey de sebze ograten. sevdiğin sebzeleri (patlıcan olur, kabak olur, brokoli vs. olur) önce az bir suda doğrayı haşla, daha sonra fırına dizip üstüne kremalı sos (beşamel sos yapmaya üşenirsin diye düşündüm) dökerek fırında yumuşayıncaya kadar pişir. bu da oldukça basit.
  • foreigner  (03.09.11 17:38:12) 
işe yarar;

www.eksisozluk.com

ve hatta

www.eksisozluk.com
  • efendy  (03.09.11 17:40:33) 
www.ogrencimutfagi.com


  • ben smyrna  (03.09.11 17:53:18) 
sebze yemeklerini yaparken çiğden dediğimiz usulle yapabilirsin.
tencereye sırasıyla yağ, doğranmış soğan, doğranmış domates, sebze( fasulye, patlıcan kabak vb) koy. hiç su koyma kısık ateşte yavaş yavaş pişsin. suyunu salıp çekmeye başlayınca biraz su ilave edebilirsin, gerekmeyebilir de.
kabak yemeğine inmesine yakın biraz pirinç eklemek iyi olur. ( borani gibi)
genel bilgiler:
tencere yemeğinde sıralama zor pişenden başlanarak yapılır. et, soğan, havuç önce konur.
kuzu, tavuk eti, kıyma soğanla birlikte konabilir dana eti önceden pişirilir. dana etini fırın torbası alıp fırında pişirmek kesin sonuç verir. böylesi hem lezzetli olur hem de pişmedi derdi olmaz.
pilav için iki yöntem var. önceden sıcak suda bekletirsen ocaktan tasarruf yaparsın. pişme süresi azalır.
pilavda ölçü pirincine göre biraz değişmekle birlikte çoğunlukla 1 bardak pirince 1.5 bardak su hesabıyla yapılır. önceden ıslatmışsan su 1 bardak konur. şehriyeli yapacaksan şehriyeler yağda kavrulur. çok kavurma hafif sararsın. sonra yıkayıp güzelce süzdürdüğün pirinci de ekle. kaşıkla döndürürken pirinçler tek tek dağılıyorsa sıcak suyunu ilave et. yağ seçiminde bir bardak pirince bir yemek kaşığı sıvı yağ yarım yemek kaşığı tereyağ güzel olur. tereyağı kavurma sırasında koyma. tereyağ çabuk yanar.
pilavı tane tane seviyorsan yıkamayı derince bir kapta hafifçe ovalayarak yap. nişastası akıp duru su olana kadar bikaç el tekrarla. yok lapamsı olsun diyorsan nişastayı akıtmadan yıka, kavurmadan yap. pilavın suyunu koyduktan sonra en küçük ocağa al hatta onu da yarıya kıs. yavaş yavaş pişsin.
yemeklerin uzunu ocaktan inmeden hemen önce koy. (tuz eti sıkar et zor pişer.)
bakliyatı da ihmal etme. nohut ve fasulye akşamdan ıslatılır sonra haşlanır. börülce mercimek ıslanmaz direk haşlanır.
haşlama suyu döküldükten sonra yağı soğanı salçası (yazın domatesi) kavurur sıçak suyla bakliyatı da eklersin. misss :))

sebzeleri haşlarken soğuk suya değil sıcak suya koyarak haşlarsan vitaminleri suya geçmez. yok ben suyunu da kullanırım çorba yaparım dersen soğuk suya da koyup haşlayabilirsin.

bir de çok kolay bir tarif var okinimiyaki diye aratırsan bulursun. o da evdeki malzemeye göre çeşitli şekillerde uygulanabilecek basit bir tariftir.
kolay gelsin, afiyet bal şekerler olsun :)))
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (03.09.11 19:00:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.