[]

sokak lambaları

neden turuncu? gözleri yormayan bir ışık olduğu için diye tahmin ediyorum ama doğru mudur? ya da maliyetle alakalı bir durum olabilir diye düşündüm ama. başka bir neden var mı?




 
geçen gün sokak lambası tamir edildi.yine sarı yanıyor.


  • fikox  (27.08.11 00:05:52) 
ışığın sarı olması lamba içindeki gazdan kaynaklanmakta. ışığıın rengine göre bu daha verimli lambadır demek de tamamen saçmalık.


  • tonights the night  (27.08.11 00:07:19 ~ 00:07:41) 
"tersine o sari lambalar, beyazlara nazaran 50 kat daha fazla elektrik harciyor" yahu ne olur atmayın yahu. led sokak lambası mı olur? akkor telli lambalar kullanımdan kaldırılıyor diye herşey led olacak sanmayın. renk konusundaki yorum tamamen bana ait olmak üzere, kesinlikle nedenler arasında göz yormaması geliyor olmalı. bunun yanında renge neden olan sodyum lambalar düşük enerji ile yüksek ışık üretir. yani 1 tlye 1000 wattlık ışık üretmek yerine sodyum ile 2000w lık ışık üretmek mümkünse "aman beyaz olsun" demek manasız olur. sonuçta bu renk zaten faydalı veya en azından zararsız bir renk. trafikte sisli havalarda da görüşünüze yardımı olur.
ben yıllardır evimde gün ışığı ampuller kullanıyorum. normal ampul kullandğım dönemde ise soft ampuller ile gözümü daha az yorduğuma inanıyorum. üstelik beyaz ışık ile aydınlatılmış (özellikle düz beyaz floresan) bir yere gittiğimde gayet geriliyorum. bana doğrudan soğuk ve sıkıcı ortamları hatırlatıyor. dikkatli bakarsanız tasarımına özen gösterilmiş yerlerde (özel hastaneler vs) gün ışığı kullanılırken, devlet dairesi gibi iç sıkıcı yerlerde düz beyaz kullanılıyor.

lütfen uydurma cevaplar vermeyin artık. ledmiş.. mutfağa 3 metre şerit led aldım. üzerinde 100 kadar led var. bankoyu zor aydınlatıyor. siz sokak aydınlatmasından bahsediyorsunuz.


bu da sorunuzun asıl cevabı: en.wikipedia.org anlarsınız anlamaz mısınız ben karışmam :)
  • ben smyrna  (27.08.11 01:01:41) 
dışardaki lambalar genelde sodyum buharlı lambalar. sarı ve turuncu renk gözü fazla yormuyor diye tercih ediliyor diye biliyorum. ayrıca kamaşma da yapmıyor. beyaz ışık daha çok kamaşma yapacağı için kazalar vs. artar gibime geliyor.


  • eternal_soul  (27.08.11 01:05:13) 
sisli havalarda özellikle sarı ışığın çok yararı olduğunu söylüyorlar.


  • fukka  (27.08.11 11:45:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.