[]

Çok tatlııı bir Golden Retriever... :)

selamlar saygılar,

bugün 2 aylık bir golden aldım. kendisi erkek tobik tosun paşa gibi bişiiii. ama felaket tatlı. almadan 1 saat önce son defa annesinden süt içti :(
bana bu uzun yolda ışık tutacak bilgilerinizi verir misiniz?
1 - hiç bir aşısı, parazit işlemleri yapılmamış. hangi sıra ile neler yaptırmalıyım?
2 - aldığım çocuklar 1 ay boyunca bir kutunun içinde dursun arada çıkartın tuvaletini yaptırmaya çalışın eğer yaparsa oynayın yapmassa oynamdan geri kutusuna koyun dedi. ağlasada o kutudan çıkarma dedi ne kadar doğru?
3 - 1 ay geçtikden sonra 2-3 hafta da tam tuvalet eğitimini verebilirsin dedi.
4 - şu an için almam gereken oyuncak, kalsiyum kemiği vb, neler vardır öncelikli? ne öneririsiniz? günde ne kadar oynamalıyım? kaç kere tualete çıkarmalıyım?
5 - kaç öğün, ne kadar ve hangi mamadan vermeliyim? çok da bütçeyi sarsmayacak ama sağlığına ve gelişimine de katkısı olacak bir mama ne olabilir?
6 - aşılarını yaptırmadan dışarı çıkartmayacağım ama aşılar yapıldıktan sonra ne sıklıkla ne dışarı çıkartmalıyım? çok yürütmeli miyim?

başka ne gibi önerileriniz var? ilk köpeğim biraz desteğe ihtiyacım var...

 
1- İlk işiniz bir veteriner hekime giderek köpeği kayıt altına almanız ve aşı karnesini çıkartmanız olsun. Aşı karnesinde hangi sıra ile ve ne zaman yapılacağı bilgileri yazılı. Veterineriniz de size bu aşamada yardımcı olacaktır.

2- Köpeği yavruyken çok kucakta tutar ve ilgilenirseniz (çok tatlı farkındayım ama..) çok şımarık olur ve emir-komut işleri biraz geç olgunlaşır. Çok gaddar olmayın, evi tanımasına izin verin ama bu süre içinde her yere çiş/kaka yapabilir. 2-3 aylık olana kadar böyle devam edebilir. Wc eğitimini alana/siz verene kadar da..

3- Kısmen doğru söylemiş fakat bu sizin kararlılığınıza ve eğitim becerilerinize de bağlı.

4- Olgunlaşana kadar yemekten sonra hemen çişi ve bir süre geçtikten sonra kakası gelecek. Kendinizi ona göre ayırın. Isırabileceği bir kemik, oynayabileceği bir top ve 4-5 aylık olana kadar kullanacağı bir yatak şimdilik işinizi görür.

5- Mama/Yem olayları çok çetrefilli. Bilmem kaç vitaminlisinden tut, adi kuru mamasına kadar var. Bütçeniz hangisine yetiyorsa onu verin. Ama yavrunun sağlığını da göz önünde bulundurun. Ne kadar vitamin/protein, o kadar parlak tüylü, sağlıklı ve mutlu bir hayvan demek olabilir.

6- Gençlik hastalığını engellemek için gençlik aşısı denen bir aşı var, bu aşıyı kesinlikle yaptıracaksınız. Bu aşı yapıldıktan sonra bir süre yabancı hayvanlarla muhattap olmasına izin vermeyin/evden çıkarmayın.

Fazla şımartmamaya çalış, büyüdükce daha fazla mama yiyecek ve daha fazla enerji depolayacak. Dolayısıyla da geceleri uyumak bilmeyebilir. Golden'lar çok oyuncu ve enerjik bir ırk olduklarından dolayı köpeği oyun/koşu v.b ile yorman ve enerjisini alman gerekiyor ki gece hem sen, hem de köpek deliksiz uyku uyuyabilin.. Her ağlayıp, havladığında da yanına koşmayın.

Aklıma şimdilik bunlar geldi, başka soruların olursa mesaj yoluyla ulaşabilirsin. Umarım faydalı olmuştur.

İkinize de mutlu, sağlıklı günler dilerim :)
  • bmsad  (24.08.11 22:53:37 ~ 22:54:14) 
Veterinere götürün yanıtını almak için mi yazıyorsunuz bu duyuruları? Elbette veterinere götürün.Tüm bu bilgileri de ondan alın.İkinci maddeye gelirsek, yok öyle bir şey.Nasıl bir mantıkla kutuda bekler denebilir? Alın kucağınızda, elinizde tutun.Kutuyu yan koyun çok isterse o kendisi girer zaten.


  • grgn  (24.08.11 22:56:42) 
Her ağladığında yanına koşun.Sizi elinde maymun etmeye mi çalışıyor yoksa bir sorunu mu var bilemezsiniz.


  • grgn  (24.08.11 22:58:23) 
1-doğru veterinere gidin
2-öyle bir şey yapmayın sakın, bir odaya koyun, bütün yeri gazete kaplayın, ilk çişi/ kakasını yaptıktan sonra diğer gazeteleri kaldırıp sadece çişli kakalı olan gazete kağıtlarını bırakıyoruz, sonra aynı yere her çiş kaka yapışında ödüllendiriyoruz, yerleri çamaşır suyuyla silmemek gerekiyor. ceza asla eğitimin bir parçası olmamalı.
3-her türlü eğitim köpek eve geldiği anda başlar.
4-tuvalete çıkarma, aşıları tamamlanana kadar evden çıkarmak yok. yavru köpeğe bütün boş zamanınızı ayırmalısınız, şımartmayacak ve gereksiz yormayacak şekilde.
5-yavru olduğu için 3-4 öğünde besleyeceksiniz. yapay mamaların sağlığa yararı olanı yokturi sağlığa en az zararı olanı vardır, proplan olabilir, bir de bir marka daha vardı ama adını hatırlamıyorum. onun dışında çiğ etle (raw diet/barf) beslemeyi tercih edebilirsiniz, selfishgene ve deliberte nin bu konu ile ilgili uzun ve bilgilendirici entryleri var, hatta her türlü sorun için selfishgene i öneririm, 2 adet labradoru var ve her türlü konuyu araştırmıştır. ayrıca sanılanın aksine çiğ etle besleme uzun vadede daha ucuza gelir, çünkü ileriki yıllarda veterinere harcanacak masrafı azaltır, köpek besinin çoğunu kullandığı için daha az yer.
6-aşıları yaptırdıktan sonra yavruyken max yarımşar saat çıkarmalısınız, top 1,5 saat uygundur, büyüyünce min 1 saat olmak üzere 2-3 saat ancak yeter. evet çok yürütmelisiniz, hatta koşturmalısınız. goldenlar çok zeki, çok oyuncu ve çok enerjik hayvanlardır.

öneri olarak çok ama çok araştırma yapmalısın, köpeği çoktan aldığın için bunları hemen araştırmalısın, özellikle eğitim, beslenme ve sağlık konularını araştırmalısın.
birkaç veteriner dolaşıp sana en uygununu seçmelisin ve en az iki tanesinin cep telefonunu bulundurmalısın, ne zaman ihtiyaç duyacağın belli olmaz.
bir ilkyardım kitin olmalı, özellikle zehirlenmeler ve mide dönmesi konusunda belli miktar bilgin olmalı.
veterinerlere tam anlamıyla güvenmemelisin.
ingilizcen varsa araştırmanı yabancı kaynaklarla da besle.

daha detaylı cevaplar istersen seve seve yanıtlarım.
  • goldentitan  (24.08.11 23:11:14) 
çamaşır suyu kullanmayın, çamaşır suyu kokusu olan yere işerler.


  • goldentitan  (24.08.11 23:31:00) 
ya çok sık çişe çıkıyo, 15 dakika da 3 kere çiş yaptı :(


  • afchiki  (26.08.11 09:00:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.