[]

avukat arkadaslar bi bakar misiniz

türkiyede evlenip de yurtdisinda bosanmaya karar verildi diyelim.

simdi yurtdisinda görülecek olan bu mahkemede hangi ülkenin kanunlari gecerli olur. türkiyenin mi yokda davanin acildigi ülkenin mi.


not; etrafimdaki bütün arkadaslar türkiyenin kanunlarinin gecerli oldugunu söylüyor ama ben yine de bir bilene (size) danisayim dedim.

 
yurtdışında boşanmanın türkiye'de hüküm ifade etmediğini, hatta eşlerden birinin ölümü halinde yurtdışında boşandığı eşinin mirasçı olabildiğini duymuştum. sanırım oradaki kararın, buradaki mahkemece tanınıp da yürürlüğe sokulması gerekiyor.

şimdi biraz baktım, şunları bir okuyun isterseniz:

www.hukuk24.de

www.turkhukuksitesi.com
  • tedirginlik hucresi  (24.08.11 21:38:45 ~ 21:39:02) 
Hangi kanunun uygulanacağına o ülkenin kanunları karar verir.

Türkiye üzerinden bir örnek vereyim. Diyelim eşlerden biri Alman diğeri Fransız ve yıllardır İtalya'da oturuyorlar ve çiftlerden biri Türkiye'de tatildeyken kavga etmeleri üzerine Türk mahkemelerinde boşanma davası açıyor. 5718 Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'un 14 maddesine göre "Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek millî hukukuna tâbidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.". Bu hükümden yola çıkarsak örnek verdiğim olayda müşterek millî hukuk olmadığı için müşterek mutad mesken olan İtalya'nın kanunları uygulanır.

Her ülkede bizdeki 5718 Sayılı Kanun gibi milletlerarası özel uyuşmazlıklarda hangi ülkenin kanununun uygulanacağı hakkındaki düzenlemeler mevcuttur. Boşanma davasının açıldığı ülkenin kanunları milletlerarası nitelik taşıyan boşanma davalarında nerenin kanununu yetkili kılıyorsa o kanun uygulanır.
  • voiceofthesoul  (24.08.11 22:06:30 ~ 22:09:26) 
yurt dışında tc vatandaşı boşandığında türkiye de boşanma kararın tanınması ve tenfizi davası açmalı diyor www.tugsanyilmaz.av.tr


  • hedonistbeyin  (16.01.13 13:26:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.