[]

yanık...

az önce çay şey ederken nasıl yaptım bilmiyorum ama kaynar suyu sağ elime döktüm, yaklaşık 6 cm2 lik bir yanık oluştu, hemen suya tuttum, daha sonra 15 dk filan buz koydum üzerine, bu süre boyunca acısını çok fazla hissetmedim tabii doğal olarak, evde şansıma silverdin varmış onu sürdüm ama şimdi daha çok yanmaya başladı ne iş? açık bir şekilde duruyor şu anda krem sürdükten sonra hemen sarmam mı gerekiyor?

kabarcık yanıktan ne kadar bir süre sonra çkıyor, bir de hep merak etmişimdir nasıl oluyor da deri bu ısıyı içerde muhafaza ediyor da sürekli yanıyoruz?


 
anestol ile silverdin i karıştırıp sürebilirsiniz acıyı azaltır.


  • elektromaniac  (24.08.11 15:26:42) 
Sürekli yanmıyorsunuz. Sizin hissettiğiniz şey ısıdan ziyade "yanık acısı". Beynimiz yanık acısı ile ısıyı bütünleştirdiği için biz bunu ısı sanıyoruz. Yani Matrix'de dedikleri gibi "makineler ya tavuğun tadını yanlış biliyorlarsa, ya tavuğun tadı aslında yediğimiz balığın tadı gibiyse vs." Yanık acısı da şundan kaynaklanıyor, vücudunuz zarar görüyor ve o zarar gören bölgeye sürekli ilginizi çekmesi lazım. Halihazırda da bu konuda bir çok teori var. Kanaatimce kimyasal bir şeyler oluyor, beyin bir yeri ile bağlantısını kaybediyor ve acı sayesinde evrimsel olarak sizin olaya müdahale etmeniz için sizi zorluyor. Su ve buz ile rahatlamanızın sebebi ise kan akışının zayıflayarak hislerinizin duyusuzlaşması. Ama ilk yanma anındaki su ve buz ise sıcaklığı olabildiğince çabuk makul seviyeye indirebilmeniz için.


  • ernest everhard  (24.08.11 15:34:57) 
benim de avcumun içi komple ikinci derece yanmıştı mal gibi 250 derece tavasapını çıplak elle kavradığım için.

ilk yarım saat sürekli akan soğuk altında tut, sonra 5-6 saat buz torbası koy üzerine, fakat buz asla direkt temas etmesin, ince tülbent gibi bir şey olsun buzla dolu torba ile deri arasında.

ağrı, sızlama biraz azalınca da silverdin sürüp, steril bir bandajla bolgeyi sar. bunu gunde 2 kez tekrarla (gunde 1 ya da 3 de olabilir, tam hatırlamıyorum), ta ki ölü deri gidip sağlıklı deri yeniden çıkana kadar. ölü deriyi de kendin soymaya kalkma, 1-2 hafta içinde kendiliğinden kopacaktır.

bir de çok ağrı varsa (ki ilk gün olması doğaldır) en kuvvetlisinden bir agrı kesici al.

2-3 ay sonra iz bile kalmayacak eğer tedaviyi düzgün uygularsan, merak etme. ilk anda ben de çok korkmuştum kalıcı iz kalacak, el yeteneğimin bir kısmını kaybedeceğim diye ama düzeldi.
  • kafam kadar gulsah  (24.08.11 15:47:05 ~ 15:49:18) 
derhal yumurta akı.


  • sannora  (24.08.11 15:49:16) 
kabarcıklara gelince, ben gece yakmıştım, ertesi sabah kremi ve bandajı yenileyim diye açtığımda kabardığını gördüm.


  • kafam kadar gulsah  (24.08.11 15:51:55) 
lütfen buradaki yumurta akı, tükürük gibi metodlara başvurmayun. mikrop kaptırıp daha berbat hale getirebilirsiniz.


  • ency  (24.08.11 16:29:19) 
zeytinyağı da sür


  • uykusuz her gece  (24.08.11 17:07:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.