[]

Banka çalışanlarının kredi kullanması

sevgili hukukçular, bankacılar,

bir bankada 2 aydır çalışıyorum. yaklaşık 6 ay önce mortgage kredimi yeniden yapılandırmıştım ve tesadüftür ki şu anda çalıştığım bankaya geçirmiştim. ancak şimdi bankacılık kanunu 50. maddesi gereğince kullanmış olduğum krediyi kapatmam veya başka bir bankaya transfer etmem gerektiği bana net bir uyarı ile iletildi. aksi takdirde disiplin suçu olarak görülecekmiş.. kanun maddesi şöyle der;

****19.10.2005 tarihli 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun MADDE 50.
Bir bankanın yönetim kurulu üyelerine, mensupları ile bunların eşlerine ve velâyet altındaki çocuklarına, aylık net ücretleri toplamının beş katını aşmamak üzere verilecek krediler, üç katını aşmamak üzere çek karnesi veya kredi kartı verilmesi suretiyle kullandırılacak krediler ile bu Kanunun 55 inci maddesinin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen menkul kıymetler karşılığı kullandırılan krediler birinci ve dördüncü fıkra hükümlerine tâbi değildir. ****


5 yıllık mortgage'ı kapatmak ne mümkün ama hadi transfer ettik diyelim, refinansman sırasında 0,74 gibi güzel bi faiz oranı bulmuştum. şu anki günce faiz oranları bunun çok üzerinde.. ciddi bir zararla karşılaşacağım kesin..

konuyu kime sorsam ilk defa karşılaşıyormuş gibi tepki veriyor. bunu bir tek ben yaşıyor olmamalıyım diye düşünüyorum.

şimdi sorum şu;
bankaların kendi çalışanları için bu tarz durumlarda birbirlerine destek olabilecekleri bir transfer sistemi var mıdır? sonuçta x banka personelinin başına gelen bu durum y banka personelinin başına da gelecektir.
ayrıca mortgage kullandığınız bankaya 5 yıl 10 yıl gibi uzun süreler iş değişikliği yaparak girmeyi de engellediğinizi varsayarsanız bu evlilikten beter bişey ve birilerinin bunu düşünmüş olduğunu umuyorum.
BDDK'ya bu özel durumun açıklanması ve uygunluk alınması gibi bir süreç de olabilir mi? sonuçta bankada kredilerden çok ilgisiz bir birimdeyim ve krediyi işe başlamadan önce kullanmıştım. ayrıca IK'nın işe giriş sırasında kullandığım kredileri, kredi kartlarını da kontrol ettiğini biliyorum ama böyle bir engel olduğundan bahseden olmadı. sonuçta çok ciddi bir zarar sözkonusu olabilir ve iş değişikliği sırasında düşünülmesi gereken bir ayrıntı bu da..

sizin görüşünüz nedir? hiç böyle bişey yaşayan var mı?

 
evet bankalarda böyle bir uygulama var,
kredi almak istediğinde son net maaşının 5 katından veya brüt maaşının 3 katından fazlasını alamıyorsun.
insan kaynakları departmanı filan yardımcı olmadı mı bu konuyla ilgili? çok saçma bir uygulama...
  • sli  (24.08.11 10:36:30) 
banka çalışanı iken kanunun geçerli olmasını bi derece anlarım ama şirkete girmeden kullandığım kredinin dert açması saçma.. IK pek yardımcı olmuyo, diğer bankalar ile görüşüp bu krediyi kapatman lazım modunda herkes.


  • amiga500int  (24.08.11 10:48:55) 
nasil ilgilenmezler yahu, ben anlayamadim. bence sirketinizden daha ust bir birimle iletisime gecin, bir ust mudure danisin, mutlaka bir proseduru olmali. bu sure zarfinda hukuki.net veya bir avukata danisarak da bilgi edinmenizi oneririm.


  • qwertyuo  (24.08.11 11:27:18) 
az önce bir cevap yazdım ama gönderilemedi sanırım..

bi avukat arkadaş aracılığı ile görüş aldım, konunun BDDK'ya açıklanıp uygunluk alınarak çözülmesi en kolay yol gibi görünüyor. şirketin uyum yetkilileri ile kontak kurmaya çalışıyorum.

benim şaşırdığım bu olayın ilk kez benim başıma geliyor oluşu, sonuçta banka personeli başka bir bankadan kredi kullandığı anda o bankaya geçmeyeceğini de taahhüt ediyor gibi bir uygulama var...
  • amiga500int  (24.08.11 12:09:23) 
seza reisoğlu'nun şerhinde sıkıntı olmayacağı belirtiliyor. kanunda buna ilişkin cevazlar tanınmış. örneğin bir firmaya döviz kredisi kullandırsan ve kurların artması nedeniyle bu kredi bankanın özsermayesinin %25 i ni aşsa da aşım kabul edilmiyor ta ki krediye ilişkin yeni bir güncelleme yapana dek. üst yönetim risk averse davranmış biraz.


  • modesttiago  (24.08.11 13:37:30) 
banka, başını derde sokabilecek her türlü durumda personelini yalnız başına bırakıyo hocam, aslında konunun özeti bu.


  • amiga500int  (24.08.11 16:32:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.