[]

Amerikaya gitmiş olan veya orada yaşayanlar yardım!!

amerikadaki aziz sözlükçüler, haziranın 4ünde biri amerikan vatandaşı 2 arkadaşımla beraber new jersey jackson'daki six flags parkında work&travel'la çalışmak üzere geliyoruz..sorum ve istediğim şöyledir ki:
1. biz geliyoruz ama daha kalacak yerimiz belli diil, gitmeden nasıl bir ön hazırlık yapabiliriz?
2. 4ünde new york'a ineceğiz ama iş 7sinde başlıyor, 2-3 gün gezelim dioruz, new york'ta 2-3 gün kalabileceğimiz bi yer bilen var mı?
3. indiğimizde bi araba, bi de yeni cep telefonu hattı almamız gerekio ilk olarak..hangi operatör iyidir, araba alırken nelere dikkat etmek lazım?
4. ben amerikaya giderken pek bi şey götürmicem yanımda, hayvan gibi konserve yemek alsam 20 kiloyu geçmicek şekilde sınırdan geçirebilir miyim?
bunun dışında şöle yap iyi olur falan diyenlere de minnettar olurum..teşekkürler..

 
1. arkadasimin da kalacak yeri belli degildi, nolcak lan parkta yatarim dedi, yatti, tutuklandi. bilmem kac gun ugrasti durdu. inn denilen otellerde 3-4 kisilik odalarda kalabilirsiniz. haftaligi tas catlasin 250 dolardir. belki de pahalanmistir bilemicem.

3. burdaki telefonunu kullanman daha mantikli. roaming'e actirip kullanabilirsin. yeni telefon icin ikametgah(!) tarzi bisey istiyolar orda diye biliyorum. atiyo da olabilirim. araba konusuna gelince, ben de 650 dolara bi araba almistim. pontiac bonneville,200 dolara zar zor satmistim. ikinci el piyasasi dusuk oralarda. sifirlar ucuz oldugu icin. dikkat etmen gereken bisey yok sonucta. fazla kullanmicaksin. biz chicagonun okuz sicaginda radyatoru delik arabayla hoydur hoydur gezdik. bisey olmuyo merak etme. biraz duman cikmisti aslinda bi kere. tirsmistik.

4. ucakta musaade edilen agirlik 23 kilo falandi galiba emin degilim, yanina aldigin cantan da belli bi agirligi gecemez(2kg?) cok fazla yuklenip gitmene gerek yok bence. atiyorum noodle denen bisey var. kutusu 25 centti, 6li paketlerden alirsan daha da ucuza geliyodu. sicak suyu ekliyosun ustune cillop gibi makarna iste. amerika'dan bahsediyoruz, boyle atistirmaliklar var yani.

bi de bana mountain dew getirsene abi ordan :) cok ozledim. sierra mist de olur.
  • osuruklu  (22.05.08 18:19:50) 
1.yapabileceğinz en iyi şey daha önce aynı yerde wat yapmış türklere ulaşıp bilgi almak. sponsor firmanızda mailleri olmalı. konaklama için burdan pek bir şey yapabileceğinizi sanmıyorum. bir de bu tip. yerler ağzına kadar wat öğrencisi dolu olduğu için kalıcak yer bulmak sorun olmaz ama önemli nokta ucuz fiyata iyi yer bulabilmek o yüzden bulduğunuz ilk yere atlamayın.

2.newjersey newyorkla iç içe bir eyalet. bu yüzden bence newyorku gezmek yerine çalışacağınız yere gidip yerleşmek ve ortama ayak uydurmak sizin içi daha hayırlı olur. newyork u nasıl olsa gezeceksiniz oranın koşullarına alıştıktan sonra çok daha verimli bir şekilde şehrin tadını çıkarabilirsiniz.

3. ordaki telefon olayları hakkında bilgim yok. ailenin acil durumları için turkcell geriye kalan tüm iç dış görüşmeler için pre-paid kartlar oldukça iş görüyor.
araba alırken mümkünse düz vites alın, senelik muayene (inspection) süresini mutlaka kontrol edin araç o yılın muayenesini geçememişse kesinlikle almayın. Eğer satıcı geçebileceğini iddia ediyorsa beraber tamirciye gidip inspection a sokun. geçerse siz geçemezse araç sahibi öder muayene parasını. bir de muayene süresi ekim veya kasım gibi bir tarihte doluyorsa, muayeneye sokmanıza gerek yok. aracı teslim alırken sözleşme hazırlayın. el yazınız bile olabilir. bir de aracın register ını teslim alın. sonra bir plaka ofisine gidip yeni plaka almanız gerekecek. satamayacanız kadar kötü araba almayın, başınıza bela olur.

4. yemek abd de problem. konserve sınırdan geçermi bilmem ama götürebilirseniz götürün.

Ek: dönüş tarihinden 10 gün önce işi bırakıp gezmek için harcayabilirsiniz. abd içi uçak biletleri gayet uygun.

arabanız olacaksa iki şöförle niagara şelalesine haftasonu için gidip dönebilirsiniz. çok etkileyici bir yer değil ama yinde de görülebilir.

washington dc deki müzeleri gezin. şehir ağzına kadar müze dolu ve hepsi bedava.

polisler genelde yabancılara ceza yazmıyor ama dikkatli olun. kurallara ciddiyetle uyduğunuz sürece hiç sorun yaşamazsınız.

park cezası konusunda af yok, çatır çatır döşüyorlar cezayı. park işaretlerine harfiyen uyun. newyork a arabayla gitmeyin. (çok ciddiyim) metro ile newyork ta gidemeyeceğiniz yer yok.

ek iş yapın bulabilirseniz. çok çalışp para biriktirin ki gezerken harcamak koymasın.

newyork ta asterdam avenue üzerinde 100 numara civarı bir yerlerde hostelling international a bağlı bir hostel var, orda kalabilirsin. ama otelleri kontrol etmekte fayda var bazen çok ucuza yer bulunabiliyor.

---- ben de mountain dew istiyorum :'(( ------------
  • uz  (22.05.08 18:29:19 ~ 18:32:31) 
- kuru gida gecer gumrukten, et urunu gecmez. konservenin icinde ne olduguna bagli biraz da sanirsam. ben tonla irmik, bulgur, tarhana, hazir yemek paketlerini (dr. oetker vs.)sorunsuz gecirdim.
- 23'er kilodan iki bavul ucaga aliniyor. bir de ucaga giderken yanina alacagin canta var ama ona koyabilecegin $eyler sinirli. yanina alacagin cantanin agirligindan ziyade boyutlarina bakiyorlar ama agirligi da abartmamak lazim tabii.
- cep telefonu hattini telefonla beraber satiyorlar (sim kart yok) genelde, ve en az 12 aylik taksitlerle (ayda 40-50 dolar) veriyorlar o yuzden telefon kartini tavsiye ederim.
  • calincia  (22.05.08 19:08:35) 
mezun calling card vardi, simdi hatirladim. sitesinden kredi gartiynan dakika satin aliyorsun, sonra numarayi arayip pin kodunu giriyosun vs vs. detaylica inceleyesin diye link veriyorum bak kiymetini bil :)

www.mezun.com

mandular iki olduu :D
  • osuruklu  (22.05.08 20:28:50 ~ 20:35:57) 
Yiyecek goturmek akil kari degil. Girerken sorun cikabilir. Cikmadigi cok oluyor ama ilk defa WAT'a giderken sorun cikmasin istersiniz degil mi? Vardiginizda supermarkete gidin. Ucuz makarna, noodle, ton baligi konservesi, donmus yemekler vs var. Gayet mantikli fiyatlar. Kendinize mutfakli bir yer tutarsaniz yemege cok para gitmez.

Cep telefonu almak icin eskiden ikamet ve credit history gerekiyordu. Credit historyniz yok sizin. Ama pre-paid cep telefonu alirsaniz sorun olmaz herhalde.

Araba alirken yapmaniz gerekenler soyle: once biraz bakin, yani sadece bakin. Fiyatlari ogrenin. edmunds.com gibi ikinci el fiyatlari veren yerlere bakin. Sonra gozunuze bir araba kestirince uz'un bahsettigi muayene isini arastirin. Ben ikinci el arabaya bakmaya gitmeden once yakin bir yerde bir tamirciye ugrayip "abi bakacagim arabayi sana getirsem bir bakabilir misin?" dedim genelde. 20-30 dolara tamirci iyice bir bakip nesi var nesi yok anlatiyor. Kisa donemde tamir istemeyen bozukluklari kafana takma (ama fiyati ona gore ayarla).
  • wpi  (22.05.08 21:33:08) 
1. yatacak yerinizin belli olmaması gibi bir durum imkansız bence. gitmeden önce kalacak yerinizden çalışacağınız yer, saat başına alacağınız para,kalacak yere vereceğiniz para vsvsvs aşağı yukarı belli olması gerekir. burdaki şirketlere eşşek yükü ile para wermemizin sebebi bu. şirketinizi sıkıştırmanızı öneririm. ama bildiğim kadarı ile six flags çalışanlarını kendi bünyesinde barındırıyor. lüx süit odaları filan war demişlerdi bize ama pahalı idi haliylen haftalığı 150-200$ gibi bişi idi hatırlıyorsam. ben north carolina da bi villa da 75$ a kalmıştım mesela. barınma fiyatı önemli bir mesele. kazandığınız paranın büyük kısmı oraya gidiyo.üstünde durun

2.bencede önce çalışacağınız yere gidin eşyalarınızı filan yerleştirin öle bi imkan warsa ve new yorktan önce kendi bölgenizi tanımaya çalışın, ne yenir,nerede market var? vs vs vs. erken gitseniz bile yine six flags sizi açıkta bırakmaz sanıoyorum. en fazla parasını alır kaldığınız sürenin. erken geldmişsin git diyeceğini sanmam.

3. araba filan almanız gerekmez kanımca hemen. zira new york new jersey gibi şehirler oturmuş bi toplu taşıma sistemine sahipler ve belli bir süre otobüs,metro vs ile idare edebilirsiniz. e zaten büyük ihtimalle çalışacağınız parkta kalacaksınız. sadece tatil günlerinizde gezecekseniz pek bi fiyat tutmaz bunların toplamı. araba konusununda sözlükte ki "amerikada araba almak" "amerikada yaşamak" gibi başlıkları iyi okuyun .internette bu konularda bi çok bilgi bulabilirsiniz. özellikle mezun.com da bir çok yararlı tavsiyeler bulabilirsiniz gerek orda yaşayan gerek gitmiş gelmiş kimseler tarafından. orada büyük sorun bu ikinci el araba olayı. gerçekten anlamıyorsanız arabadan bulaşmayın pek. sonra arabaya werdiğiniz paranın daha fazlasını tamire, kontrole filan weriyorsunuz.

4. ewet pek bir şey götürmeyin bence de. hele kıyafet çok az götürün. 2-3 hafta yetecek kadar olsun tamam. zaten oradaki outletlerden mall lardan herşeyin türkiyeye göre gayet ucuzunu bulabiliyorsunuz. giderken valizi doldurup dönüşte havaalanı kontrolünden geçemeyecek diye 14$ lık levi's ları nike ları alamayıp baka baka geri dönersiniz. yiyecek konusunda karar sizin. zaten orada yiyeceksiniz dönüşte pek bi sorun olmayacak ama kendinize eziyet etmeyin bence. ewet yiyecek prpblem orada buradaki gibi kahvaltı, akşam yemeği kültürü vs yok. ama kolay adapte olabilen biri iseniz her türlü süpermarket işinizi görür. tam bi tüketim toplumu olduklarından her şeyin bi çok çeşidi war ve kolay kolay aç kalmazsınız.

aslında bi çok tecrübem oldu bu konularda hepsini yazmak istiyorum.sözlükte yeni başlayanlar için wat başlığı war mı bilmiyorum ama siz gidene kadar açmaya çalışırım :) ne zamandır aklımdaydı zaten.
  • kojiro  (23.05.08 00:19:07 ~ 00:23:19) 
arkadasım beyaz bı arac almıstı wat yaparken.elınde patlamıstı araba..beyaz araba alınmazmıs meger ben onun yalancısıyım..


  • isott  (23.05.08 04:12:48) 
abi ben de chicagodaki six flags'te calismistim. saatlik asgari ucret olan 6.5 dolardan calismistik. oteli suit odalari falan yoktu. okullar acilana kadar(agustos) carthage college'in yurdunda kalmistik, sonra da otele yerlestik. okulun siz flagsle tek baglantisi, bizim otele parayi direk vermememizdi. paycheck'ten kesiyolardi.


  • osuruklu  (23.05.08 07:31:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.