[]

Icra Olayi icin yardim

Merhaba sayin kullanicilar;

bir arkadasim, tasindiklari evinde acik unuttugu sabit telefon yuzunden telekoma borclanmis durumda. borcun ana parasi 60 ytl [tahmini] iken bir yil sonunda 420 ytl borcu cikti.

bunu da telekomun avukati arayip soyledi. telefonun bagli oldugu eve de daha once yazi falan gitmis. tam olarak ne yazilari bilmiyorum ama telefondaki avukat, eger cumaya kadar odemezseniz mahkemeye girecek is ve bu borcunuza masraflar da eklenerek 1000 ytlyi bulur dedi.

simdi sorularim sunlar:

kesinlikle cuma gunu odemezsek hemen bir gunde icraya verip mahkemelere du$er mi olay?

gidip avukatla konussak "abi, para cikmiyor biraz daha sabredin be haftaya odeyecem kesin be" gibi konussak? boyle bir pazarlik soz konusu mu?

ya da yapabilecegimiz baska birsey varsa yardimci olabileceklere cok te$ekkurler..

 
avukatla konuşun,
dediği gibi, eğer icraya verirlerse, öyle hemen haciz filan gelmez ama dosya masrafı, vekalet ücreti, zart zurt derken 1000 liraya kadar çıkar cidden.
ama konuşup, bir hafta içinde 10 gün içinde ödeyeceğiz derseniz o zaman biraz erteleyebilirler. hatta biraz dişli çıkıp 420 lira üzerinden de pazarlık yapmaya çalışın. bazen onlarda bile indirim olabiliyor.
  • kahvegibi  (22.05.08 14:51:58) 
Şimdi, avukatın dediği günde ödemezseniz "icra takibi" başlatabilir. bu durumda borcunuza masraflar eklenir. ancak 420 ytl borç, icra takibi açılmasıyla 1000 lira olmaz, (faiz oranı çok yüksek olsa dahi) icra takibi başlatıldığında borç maksimum 650-700 Lira arasında olacaktır.

cuma günü ödemezseniz ve avukat icra takibine başlarsa, arkadaşınıza bir "ödeme emri" gönderilir, ödeme emrinde borca itiraz etme süreleri, ödeme süreleri gibi süreler yazar. bu süre içinde borç ödenirse alınan harçlarda ufak bir indirim olur. eğer o süre içinde ödemez ve mal beyanında bulunmazsa, arkadaşınız hakkında "mal beyanında bulunmamak"tan dolayı dava açılabilir, yani borç nedeniyle bu şekilde mahkemeye düşebilirsiniz. ama son düzenlemeyle birlikte mal beyanında bulunmamaktan dolayı alınan cezalar erteleniyor.

toparlamak gerekirse.
arkadaşınızla gidin avukat ile görüşün, ödeyebileceğiniz günü söyleyin, avukatın faiz tutarında indirim yapıp yapmama yetkisi olduğunu öğrenin ve pazarlık yapın. çoğu avukat bağlı oldukları müvekkil/kuruma karşı itibar edinmek için işleri çabuk çözmeye çalışır, o yüzden anlaşabileceğinizi düşünüyorum.
kaldı ki anlaşamazsanız da, icra takibi başlarsa borcunuz anında 1000 lira'ya yükselmeyecektir. az önce yaptığım kaba bi hesaba göre; 420 ytl takibe konu borç + 140 ytl kanuni vekalet ücreti + 40 ytl (tahmini) takip başlangıç masrafı + 20-30 ytl de harç vs. yani borcunuz toplam olsa olsa; 650-700 lira civarında olur.

en mantıklısı takibe başlamadan avukatla görüşüp bir şekilde ödemek. (takibe düşse bile alacağınızı avukatla anlaşarak taksitler halinde falan da ödeyebilirsiniz)
  • arpaci kumrusu  (22.05.08 15:19:55) 
telekomun "tatlıya bağlayalım" diye kampanyası vardı bir ara, belki yardımı olur?


  • karapolisnas  (22.05.08 15:44:45) 
@karapolisnas o uygulama 28 $ubat 2008 e kadar gecerliymis.. kacirmisiz.

butun cevaplar icin tesekkurler.
  • safepassage  (22.05.08 15:59:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.