[]

koloni amerikası insanlarının vatandaşlıkları

sevgili george washington'lar;

çok gereksiz bir konuda meraka düştüm. şimdi amerika birleşik devletleri kurulmadan koloni durumunda olan ingiltere sömürgesi amerika topraklarında yaşayan halk'ın vatandaşlığı ne idi?

yani ingiliz vatandaşı olarak mı geçiyordu bunlar. ki o zamanlar oralara göçenler sadece ingilizler değildi. almanı hollandalısı isveçlisi ispanyolu da vardı. ya da benim kısıtlı bilgim biraz yanlış düzeltirsiniz.

ama işte orada abd kurulana kadar yaşayan insanlar ne vatandaşıydı. koloni vatandaşlığı gibi bir durum mu vardı?

 
şimdi, kesin bir bilgim yok ama şöyle bir söyleyiş vardır amerika'da. "no taxation without representation", yani temsil yoksa vergi de yok. dolayısıyla birleşik krallığın amerika'da yaşayanlara londra'daki ingilizle eşit muamelede bulunduğunu sanmıyorum, ki nitekim amerikanlar bağımsızlık savaşını boşuna vermediler.


  • clutter  (20.08.11 15:41:14) 
ingiliz vatandaşı falan olarak geçmiyorlardı. burada var olan vatandaşlık genel anlamda kolonide hizmet veren ve mal varlığı olan kişinin siyasal haklardan yararlanması ilkesine dayanmaktaydı. Bu nedenle fransız, polonyalı yahut alman önemli değildi. yeter ki o toplumda tutunma başarısını göster. ben böyle düşündüm biraz okuduklarımı hatırlamaya çalışınca.


  • ernest everhard  (20.08.11 17:26:01) 
ingiliz kolonisi
ispanyol kolonisi şeklinde adlandırılıyordu

  • neysene  (20.08.11 18:08:41) 
ilk koloniler aslında tütün şirketlerine ait topraklardi ve orada yaşayanlar da ya bu şirketin sahipleri ya da işcileri idi ve ingiltere kralicesi adina vergi toplayip idari islemleri yürütüyorlardı. ilk 13 koloni büyük ölcüde ya bu sekilde ticari sirket topraklari (en.wikipedia.org) ya da ingiltere'den türlü sebeplerle göcmüs cemaatlere (quakerlar misal) ait özel topraklardi.

daha sonra avrupa ve asyadan gelenler de bu topraklarda calismaya başladi ama o zamanlar ne dogru düzgün bir kayit, ne de nüfus sistemi olmadigini düsünürsek, vergisini verdigi ve olay cikarmadigi sürece herkese kapi acikti. no taxation without representation meselesi de boston tea party isimli olayla neticelenen bir dizi ayaklanma ve tartismanin sloganidir. ingilizler bizden vergi aliyor ama ingiliz parlamentosunda temsil hakkimiz yok. ya meclise girelim ya da vergi vermeyelim itirazidir, aslinda palazlanan amerikali burjuvazi vergi vermeme yanlisiydi, temsil meselesi cok da s.klerinde degildi.

amerikalilik ve yurttaslik bilinci de püriten entelijansiya'da ilk koloni zamanlarindan beri var olsa da, sıradan insanlarin amerikan vatandasi olarak kendilerini adlandirmasi icin 19 yüzyılın sonuna kadar beklemek lazim.

bu gibi meseleler icin howard zinn'in history of the peoples of the usa isimli kitabini önerelim. alternatif amerikan tarihi icin güzel bir kaynaktir.
  • jackofalltrades  (20.08.11 21:23:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.