[]

suç ve ceza

kitap okumaya yeni başlayan ben ne yaptım ne ettiysem şu dikkat süremi uzatamadım. eziyet oldu kitap okumak. herkes de akıcı kitap oku akar gider o anlamazsın dedi. akıcı kitap? deyince de tabii ki suç ve ceza dediler. yav tamam iyi de kötü lan bu kitap da. 150. sayfaya geldim de gına geldi. oturuyorum başına 3 sayfa okuyup kalkıyorum. kendimi zorlamasam 20 sayfa anca okumuştum şimdiye.

şimdi sorular şunlar:

akıcı kitap dediğiniz bu mu yahu? kitap okumak bu kadar mı sıkıcı bir şey? sizce de akıcı mı suç ve ceza?

 
O tarz sevmiyorsunuzdur sevdiğiniz tarzı bulana kadar deneyin derim.


  • vexations  (17.08.11 20:22:07) 
''kitap okumak'' derken sürekli romanların akla gelmesi düşündürücü, demekki roman okumak size göre değil, gidin bilimsel yada neleri seviyosanız onunla ilgili kitaplar alın, örneğin astronomiyi seviyorsanız evren atlası alın gibi..
''roman'' sadece bir kitap türü.

  • RuledBySecrecy  (17.08.11 20:26:21) 
kitap okumaya yeni başlayan birine önerilecek kitap değil suç ve ceza. jean christophe grangé gibi heyecanlı polisiyeler veya hakan günday gibi kolay okunan kitaplarla başlayın. sonra da sevdiğiniz kitapları zamanla seçmeyi öğrenirsiniz. ilk aşamada ağır klasiklerle başlamayın. roman okumayı sevmemekle ilgisi yoktur kesinlikle. başlangıç için kötü seçim suç ve ceza.


  • microfiction  (17.08.11 20:28:20 ~ 20:30:33) 
@ruledbysecrecy kitap deyince roman akla gelmiyor da akıcı kitap deyince roman geliyor akla hakkaten. ama o da olmuyor. ilgi alanımla ilgili kurgusu olmayan bir kitap da işe yaramıyor.


  • sarper361  (17.08.11 20:29:16) 
çocuk kitaplarıyla başlamayı deneyebilirsin. küçük prens veya pal sokağı çocukları gibi. bunlar gerçekten 25-26 yaşındaki birini bile etkileyebilen kısa ve anlaşılabilir kitaplardır. bundan sonra normal kitaplara nazaran daha ince kitapları mesela yaşar kemal'in kuşlar da gitti adlı kitabı gibi kitapları deneyebilirsin.
bundan ziyade kitapların içinde bölüm bölüm hikayeler olan kitaplar mesela nihat genç kitapları gibi kitapları okuyabilirsin. ya da nietzche'nin, erasmus'un kitapları..
ama arkadaşın da önerdiği üzere akıcı kitaplar okuyabilirsin. mesela umberto eco'nun kraliçe Iona'nın gizemli alevi adlı kitabının gerçekten farklı bir konusu vardır ve akıcıdır. ya da yaşar kemal'in akçasazın ağaları ikilemesi.
suç ve ceza elbette okumalısın ama sana kim tavsiye ettiyse ayıp etmiş. bence akıcı bir kitap olarak direk meydan larus'u baştan sonra okumalısın tavsiyesinde bulunmalıydı.
  • st darkofanger  (17.08.11 20:32:02) 
asıl soru suç ve ceza'nın akıcı olup olmadığı değil, kitap okumaya yeni başlayan bir insana suç ve ceza'nın tavsiye edilmesinin hangi mantığa dayandırıldığıdır. kitap okumak sıkıcı bir şey değildir ancak kendini buna alıştırmadan eline suç ve ceza almanın sana işkence gibi gelmesi gayet normal. kısa öyküler okumak kitap okumaya alışmanın ilk adımı. seçimlerini yaparken de sevdiğin filmleri göz önünde bulundur mesela; bilim kurgu filmlerini seviyorsan bilim kurgu romanlarını okumayı dene örneğin.


  • Leucothea  (17.08.11 20:38:37) 
tereddüt etmeden suç ve ceza diyen iki arkadaşıma yazdıklarınızı göstereceğim:)çok teşekkür ettim.


  • sarper361  (17.08.11 20:42:35) 
bence gayet akıcıydı okumak bi kaç günümü almıştı. şimdi sana kötü çeviri denk gelmiş olabilir. haliyle kötü yayınevi olabilir. bence iletişim ya da iş bankası yayınlarından almayı dene ve tekrar oku :) daha bi güzel gelir gözüne.


  • provezza  (17.08.11 20:44:45) 
@provezza zaten iletişim yayınları cebelleştiğim kitap.


  • sarper361  (17.08.11 20:52:02) 
şimdi senin bahsettiğin rus edebiyatı. adamı öldürür de diriltir de...

sana tavsiyem al eline kinyas ve kayrayı. mis gibi sürüklen...
  • buyrun  (17.08.11 21:13:28) 
yeni başlayan birine suç ve ceza okutmak, bodybuilding'e yeni başlayan birine 150 kilo kaldırmaya benzer. size tavsiyem sevdiğiniz türde kitaolar okuyarak ilk başta bir okuma alışkanlığı kazanmanız. mesela polisiye severseniz sir arthur conan doyle'un sherlock holmes kitaplarını tavsiye ederim. ya da piyasadaki popüler polisiye kitapları da okuyabilirsiniz.


  • toshiro  (17.08.11 21:19:22) 
hacı suç ve ceza iyidir de buhranlı bir iklimi var. bunaltır adamı. kitabın akıcı geçebilmesi için karakterleri biraz içselleştirmeniz gerekiyor. bunları yaşayan bir adam böyle hisseder diyebilmeniz gerekiyor. bunu başaramayınca kitap sıkabilir.


  • oshamahue  (17.08.11 21:26:41) 
@sarper kardeşim senin arkadaş kendini bilmez artistin tekiymiş. hayatında 2-3 kitap okumuş. aklınca hava basmak için de sana bunu tavsiye etmiş.

ona bunu da okut lütfen, çünkü düşüncelerim bunlar kendisi hakkında. yoksa suç ve cezanın çizgi romanını filan mı okumuş? bu yaşta kitap okumaya başladım diyen insana bu mu tavsye edilir?

kitap okumak bir alışkanlıktır. ancak zamanla öğrenilebilir. yeni başlayanlar için suç ve ceza gibi felsefesi olan, klasik kitaplar ağır gelebilir.

ek olarak herkes her türlü kitabı, her türlü romanı, her yazarı sevmek zorunda değildir. misal çok okuyan, gayet de kültürlü birisiyim. dünya edebiyatından bütün eserlerini okuduğum bir çok yazar var. ancak bazı meşhur ve sevilen yazarları hiç elime bile almadım. onları okursam belki seveceğim, belki de hiç hoşlanmayacağım. bundan da gocunmam. zevkler ve renkler tartışılmaz.

size önerim hafif kitaplarla başlayın. misal geçen birisi sormuştu yine fantastik kitaplar tavsiye ettim. coelho'da simyacıyı, orham pamuk'tan beyaz kale'yi tavsiye ettim. polisiyeler olabilir. tarihi romanlar olabilir. zamanla sevdiğiniz yazarlar, türler şekillenecektir.

bir de bence kendinize daha akıllı arkadaşlar bulun. bu taş da inşallah arkadaşın kafasına gelir :)
  • mea maxima culpa  (17.08.11 21:43:06) 
ek bilgi: suç ve ceza'yı 21 yaşında fıtık ameliyatı olmak için yattığım devlet hastanesinde 4 kişilik bir odada okudum. çok da hoşuma gitti.

evet ben garip bir insanım. ama birisi bana gelip de arkadaşım ben yeni kitap okumaya başlayacağım ne tavsiye edersin derse söyleyeceklerim çok başkadır.
  • mea maxima culpa  (17.08.11 21:46:02) 
st darkofanger +1


  • firez  (17.08.11 23:54:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.