[]

o bir klasik: fotoğraf makinesi

merhabalar. uzun zamandır fotoğraf sanatına ilgim var aslında, çekeyim çekiştireyim istiyorum. duyuru uzun gözüküyor da değil, korkmayın, okuyun lütfen. =)

özellikle fotoğrafını çekmek istediğim şeylerse arabalar. genellikle akşamları, ya da otopark gibi yerlerde çekeceğimden karanlık olacaktır. hareketsiz çekim olacak çoğunlukla. katalog resmi gibi yani. araç forumlarının buluşmalarına filan gittiğimde fotoğraf çekmek istiyorum. tabi bunun dışında dışarıya filan çıktığımda da arkadaşlarımla vs. yine fotoğraf çekerim.

canon eos filan gibi dslr makineler beni çok aşar, beceremem de zaten o kadar enstantane, diyafram ayarını, sonrasında photoshop'la filan uğraşmayı.

bu tarz çekimler için bana ne önerirsiniz? mesela:

www.hepsiburada.com böyle bir şey var? (bunda galiba hafiften manuel çekime de giriş yapılabilirmiş. yalan değilse yazan yorumlardan onu anladım.)

ya da www.hepsiburada.com böyle bir şey de var?

farkları ne? olympus tamamen denk geldi, istediğimden değil.

teşekkürler.

 
ikincisini seçerdim. 12 mp ama 15x optik zomu var lensi de daha geniş açılı


  • mr fusion  (16.08.11 03:12:48) 
İlla kompakt bir makine alacaksan ve ışığın az olduğu yerlerde çekim yapacaksan kullanığı objektifin kalitesine önem ver derim. Verdiğin linklerden ilki maksimum zoom özelliği kazandırılmış bir makine Zoom önemli dersen tercih edebilirsin. Onun dışında büyük olmasına aldanma. Manuel çekebilmesi güzel bişey ama bu tip makinelerde manuel kullanmak biraz yorucu oluyor minik ergonomik olmayan düğmeler yüzünden bi süre sonra bıkıyorsun.


benim önerim 500 lira verebileceksen Canon SX130var bir araştır.
  • muratk18  (16.08.11 03:15:16) 
yanlış olmuş birincisi.


  • mr fusion  (16.08.11 03:34:40) 
canon eos filan gibi dslr makineler beni çok aşar, beceremem de zaten o kadar enstantane, diyafram ayarını, sonrasında photoshop'la filan uğraşmayı.

yanlış varsayım. sana bi iyilik yapıyım. git canon nikon al. fotograf sanatına ilgim var diyorsunç
  • dunyatuhaf  (16.08.11 04:09:21) 
megapiksel sayısına aldanma, çarşaf çarşaf baskı yapmayacaksan 4 megapiksel bile yeter, lens kalitesi önemli olan.


  • copadam  (16.08.11 05:13:49) 
yorumları okumadım fotoğraf makinesinden de hiç anlamam ama ilkindeki resimlere kıllandım ben o ne lan salak kandırır gibi yüz tanıma diyo sağdakini karartmışlar fotoşoptan ardışık çekim olanını hiç dememe gerek yok zaten sabit resmin üstüne kaydırmışlar topu herifler ona bile uğraşmamış. aynı marka gerçi ama ikincisini al sen ikinci iyidir.


  • cagdassalur  (16.08.11 07:20:25) 
fotoğraf sanatına ilgim var diyorsan ve akşamları araba çekicem filan diyorsan şiddetle dslr öneririm sana. bir süre sonra yetmeyecek çünkü bu linkteki makinalar.

ikinci el temiz birsürü makina var, canon 350d, 400d, nikon d40x filan al bir tanesini, bir tane de dandik tripod tamamdır.

bu makinaların hepsinde pozometre var, sen diyafram açıklığını ve isoyu belirlediğin zaman diğer değerleri makina otomatik ayarlıyor zaten..
  • sli  (16.08.11 10:38:22) 
güzel bir konu seçmişsin kendine. ama bu işin hakkını verebilmek için dslr şarta yakın.

bir kere araba fotoğrafı çekerken mümkün mertebe geniş bir lense ihtiyaç duyacaksın. hatta genişi de geçtim fisheye a bile ihtiyaç duyabilirsin. yani dslr alırsan da unutma çok masraflı bir işe baş koymuş olucaksın.

fakları 2. makine daha kompakt görünümlü, daha kısa zoom range i sunan ama daha geniş açıya sahip bir makine. ikincisi ise işte bridge ya da slr like diye geçen ve bolcana zoom yapabilen bir makine. ve kısmen daha fazla ayarlara müdahale edebiliyorsundur (enstantane diyafram gibi) bu ikisinin de belli açılarda birbirinden çok farklı olduğunu sanmıyorum.

bir fotoğrafın kalitesi sensor boyu ve lens ile doğrudan alakalıdır (kalite derken konudan falan bahsetmiyorum. bildiğin poster boyutuna getireceğin iki fotoğraftan bahsediyorum)

bunun için de seçeneklerin, dslr'ler, micro four thirds'ler ve de son olarak da ileri sınıf kompakt makineler (canon g12, nikon p7000 vs...)

mesela sony nex3 ün fiyatı gayet uygundu bir aralar. ya da mftlerden panasonic g ya da gf serilerine bakabilirsin. olympus pen serisi de gayet iyi. hem bunlar değiştirilebilir lens oludğu için bir çok seçenek de bulabileceksin (misal panasonic bunlara fisheye lens çıkardı falan filan...) sonra samsung un gene çıkardığı garip isimli bir fotoğraf makinesi de vardı... vardı da vardı.

yani bu işin senin için daha tatmin edici sonuçlar vermesini istiyorsan daha büyük sensörlü ve iyi bir lense sahip bir şeyler alman
  • cedric tweedledee  (16.08.11 12:09:23) 
cevaplar için teşekkürler. ancak verebilecek 1000 liram yok ne yazık ki. başka bahara kaldı sanırım fotoğraf hayallerim.. =)


  • i was me but now he s gone  (16.08.11 13:08:12) 
Amerika'dan birini bulabilirsin 250-300dolara canon eos 450d getirmek mümkün rebelxsi diye geçer orada.

İstanbul sirkecideki hayyam pasajına git 2. el dslrlar bulabilirsin. Aslında pahalı değil bu iş. Ben 800tl ye eos 450d aldım bütün lensler hep analog makinelerin lensleri ucuza bulup alıyorum. Çok iş görüyor.
Kompakt makinelerle fotoğraf çekilmez bir süre sonra çoğu şeyi yapamadığını farkedeceksin renkler gözüne hoş gelmeyecek netliği beğenmeyeceksin.

örneğin al bi dslr
yanına 500mm 1.8 prime lens al. 60-70 dolar falan. Çektiklerine inanamayacaksın.
  • croswell  (16.08.11 13:31:09 ~ 13:31:50) 
@croswell bu verdiğin fiyat 2. el mi 0 fiyatı mı? eniştem hong kong tarafına gidiyor, orada tüm elektronikler aşırı ucuzmuş. eğer 0 fiyatıysa istetirim ondan dediğini. 250 dolar verebilirim o kadar para var elimde. =)


  • i was me but now he s gone  (16.08.11 14:00:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.