[]

şikayetname

Fuzulî'nin şikayetname'sinin "tam" metnini arıyorum. sözlükte yazan değil. girişi "selam verdim" ile değil "huzurlarına gittim, bir cem gördüm ki hikayetleri perişân, ne safadan anda eser ü ne sıdkdan nişan var" diye başlıyor, diyalog kısmı "bu ne fiil-i hata ve çin-i ebrudur? dediler "muttasıl adetimiz budur"" şeklinde devam ediyor. google yardımcı olamadı, bir tane buldum fakat modern türkçe'ye çevrilmiş hali. orijinalini bulabilecek/bulmuş olan?




 
sokakkizi.blogspot.com

bu olabilir mi acaba?
  • schimsonique chaiselongue  (18.05.08 22:59:37) 
benim bulduğum da oydu zaten..


  • lepidodendron  (18.05.08 23:10:20) 
Şöyle bir şey var:

Huzurlarına gitdüm. Bir cem’ gördüm, hikâyetleri perişan, ne safadan anda eser ne sıdkdan nişan var. Cem’iyyetleri dâm-hayl huzzâr meclisleri (…. Kel en’ami bel hüm edall- noktalı kısmı okunamıyor-) Harekât-ı nâhemvârları mesabe-i suhan-rûh ve kelimat-ı pür âzarları müşabih-i emvac-ı tufan-ı Nuh.
Selam verdüm, rüşvet değüldür deyü almadılar. Hükm gösterdim, faidesüzdür deyü mültefit olmadılar. Eğerçi zâhirde suret-i itâat gösterdiler, ammâ zeban-ı hal ile cemi sualime cevap verdiler...
Dedüm: - Ya eyyühel ashâb!Bu ne fi’l-i hata vü ne çîn-i ebrûdur ?
Dediler - Muttasıl âdetimiz budur .
Dedüm: - Benim ri'ayetüm vâcib görmüşler ve bana berât-ı tekâüd vermişler ki , evkafdan hemîşe behremend olam ve pâdişâha ferâgatla duâ kılam .
Dediler - Ey miskîn senin mezâlimine girmişler ve sermâye-i tereddüd vermişler ki müdâm fâide cidâl idesin ve nâ-mübârek yüzler görüb nâ-mülâyim sözler işidesin .
Dedüm: Beratımun mazmunu ne için suret bulmaz
Dediler: - Zevaittir, husulü mümkin olmaz.
Dedüm:: - Böyle evkaf zevaidsiz olur mu?
Dediler: Zaruriyat-ı Asitaneden ziyade kalursa bizden kalur mı?
Dedüm: Vakıf malın ziyade tasarruf etmek vebaldür.
Dediler: Akçamız ile satın almışuz, bize helaldür.
Dedüm: Hisâb alsalar bu sülûkinuzun fesâdı bulunur .
Dediler - Bu hisâb kıyametde alınur .
Dedüm: Dünyada dahi hisab olur, haberin işitmişüz.
Dediler: Andan dahi bâkimüz yokdur. Katipleri razı etmişüz.
Gördüm ki sualime cevapdan gayri nesne vermezler ve beraat ile hacetüm reva kılmağın reva görmezler, nâçar terk-i mücadele kıldım ve me’yus ü mahrum gûşe-i uzletime çekildüm.
Ben beratımdan ihanet çekdiğüm içün münfail, baratım benden faidesiz azab gördüği içün hacil, ol şahid-i mecruh gibi takrirden peşîmân, ben müdde’î kâzip gibi teşnî’den perişan. Ol ayet-i mensuh gibi memnu’ul-amel, ben ümmet-i memsuh gibi maktû’ul-amel…
  • annem bana kiz bul evlen dedi  (19.05.08 03:17:07) 
evet bu, çok teşekkür ederim.


  • lepidodendron  (19.05.08 04:15:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.