[]

planör nasıl oluyor da çakılmıyor

oldum olası şu aleti anlayabilmiş değilim, nasıl kalkıyor nasıl yukarı çıkıyor gibi soruları bir kenara bırakırsak havadayken ters bir rüzgar geldiğinde aşağı doğru çakılmaya başladığında motor falan olmadan nasıl çakılmaktan kurtuluyor bu alet, inerken ters bir rüzgar çıkarsa çakılmadan nasıl iniş yapabiliyor? çakılmasa bile her zaman yumuşak iniş yapamaz sonuçta birkaç sert inişte dağılması lazım aletin, dağılmasa bile içindekinin kafa göz dağıtması lazım? var mıdır aramızda planörle uçmuş olan bunu bana basitçe açıklayabilir mi?




 
hiç planörle uçmadım ama bildiğimi paylaşmak isterim. hani diyolla ya aerodinamik yapı. planörler normal uçaklardan daha farklı tasarıma sahiptir. yani gövde uzunluğu-genişliği, kanat uzunluğu-genişliği havada süzülmesine olanak tanıyacak şekilde tasarlanmıştır (upload.wikimedia.org ). nasıl düşmüyor demişsin nasıl çakılmıyor yere. şimdi uçağın dümdüz aşağı indiğini düşün, burunüstü. e düşerken kanadın oynayan kısmının hareket ettirildiğini düşün. aşağı düşerken kanadın hem altından hem üstünden geçen şiddetli hava akımı yüzünden, en ufak kanat hareketinde uçak hızla doğrultu, hız, yatay-düşey pozisyon değişikliğine uğrar. senin takıldığın şeye bak. özel yapım yarasa gibi kıyafetler dikip çok yüksekten atlayıp süzülen (neredeyse uçan) adamlar var. o sporun adı neydi unuttum şimdi. planör uçmak için özel tasarlanmış bir aletken, motorsuz uçmayı, uzun süre süzülmeyi dert edeceksen önce o adamları dert et bence :) google'da yarasa paraşüt falan yaz, ya da youtube da bat parachute, bat skydiving falan çıkar bir şeyler...


  • kisa bisey olsun istemistim  (14.08.11 04:05:41 ~ 04:06:33) 
www.youtube.com

planör kalkışı
  • freebird5406_2  (14.08.11 06:27:34) 
Hava akışı oldukça kanat kaldırma kuvveti yaratır. Belli bir irtifada belli bir hıza sahip olarak başlıyorsun uçuşa. Hızın olduğu sürece hava akışına da sahipsin. Hızın düştükçe dalışa geçip irtifa'yı hıza çeviriyorsun tekrar kaldırma kuvveti elde ediyorsun.

Yükselen sıcak hava, karşıdan gelen rüzgar vs buldukça da yükselerek enerji topluyorsun.
  • skatheist  (14.08.11 07:50:18) 
skatheist ne çekior o planörü ileri doğru?


  • dodi el ford  (14.08.11 10:37:46) 
planörün özelliği şudur. kanat yüzeyi geniştir, hafiftir. kanadın şeklinden dolayı kanat üzerinden hava geçtikçe kanatlarda kaldırma kuvveti oluşur böyle planör havada kalır.

tabi motoru yok bu aletin. o halde nasıl hızlanacak? şöyle, bulunduğu yükseklikten fedekarlık edecek o sayede hız kazanacak. yani yükseklik karşılığında hız alacak.

kalkış ya vinç denen aletle veya başka bir uçak tarafından çekilerek yapılır. yerden 300-400 m yükseğe çıktıktan sonra planör ile çeken araç arasındaki bağlantı kesilir.

meteorolojik olaylara bağlı olarak, eğer hiç yükselen hava yoksa planör 300-400 metre yüksekte ise en fazla 10 dakika havada kalabilir, çünkü motoru yok, ve hızının kaybetmemesi için yüksekliğini feda etmesi gerek (Bunun sebebi ise, hani motoru kapalı bir uçak nasıl burnunu aşağı verirse hızlanır ama irtifa kaybeder ya, prensip budur planörde de). Eğer havada yükselen hava hareketleri(termik) varsa bunlar planörü yükseltir (hem de oldukça, planörün yakıtı budur bir nevi). planör yükseldiği zaman uçuş süresi uzar çünkü ne kadar yüksekteyse, hız kazanabilmek için o kadar çok irtifam olacaktır.
  • lagoon  (14.08.11 10:39:58) 
pilotaj bilgisi olmayanlar için 1000cc lik motor gibidir.
motoru olmadığı için yapılan en ufak hatanın geri dönüşü yoktur.

  • seljax  (14.08.11 10:53:32) 
@debi el ford:

Başka bir uçak yada vinç çekiyor :
www.youtube.com
www.youtube.com
  • skatheist  (15.08.11 14:14:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.