[]

kazada verilen hasarın karşılanması

bugün annem izmit'te tünelde 80 km hızla giderken bir otobüs arabaya arkadan çarpmış. neyse ki can kaybı veya yaralı yok. maddi hasar var tabiki. arabanın arkası gitmiş. araba 1 aylıktı, sıfırdı yani.

servise götürmüşler 1-1,5 ay sürer demişler. araba kaskoluydu tabiki. yani biz herhangi bir para ödemeyeceğiz.

fakat sorun şu: biz 1,5 ay arabasız kalacağız. ayrıca daha çizik bile olmayan araba kazalı araç olduğu için satmak istesek değeri çok düşecek. kaskoda da hasarsızlık indiriminden yararlanamayacağız, hatta -bu konuda tam bir bilgim yok ama- sanırım ödememiz gereken miktar da artacak. üstüne bir de moral bozukluğu cabası.

bu tarz bir hasarın karşılanması adına ne yapabiliriz? arkadan çarpan adam büyük ihtimalle %100 hatalı. yani araba yapılır problem değil fakat maddi açıdan kaybımızı arabaya çarpan kişinin ödemesi gerekir mi?

 
zaten hasar onun poliçesinden ödenecek. sizin kasko yaptırdığınız şirket aracınızı yaptırdıktan sonra karşı şirkete faturasını yollayacak. kaskonun hasarsızlığını bilmiyorum ve kaskonun içeriğine göre (bu değişebilir) size sigorta şirketinin araç sağlaması lazım. birkaç şirket bunu şu an yapıyor.


  • gray fox  (10.08.11 23:28:28) 
bizim bir arkadaşda vardı aynı durumda olan nasıl yaptı etti bilmiyorum ama yeni fabrika çıkışı bir arabayla değiştirdiler hala gelmesini bekliyoruz gerçi.


  • kapi  (10.08.11 23:28:30) 
kasko aracınıza sizin verdiğiniz hasar için geçerlidir. Kaza sonrası tutanak ile birlikte yetkili servis/tamirciye götürdüğünüzde eğer hatalı siz değilseniz ödemeyi kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortası karşılar. Hatalı taraf sizseniz kasko dahilinde işlem görürsünüz. (Yamuluyorsam lütfen düzeltin)


  • zamanin otesinden gelen edit  (10.08.11 23:29:04) 
tamırdeki sure boyunca kiralık arac isteyip hatalı tarafa yazdıraibirsiniz oyle bı ımkan var.

deger kaybı konusunda bılgım yok, olmaması lazım ama cakallıkları vardır bı sekil.

hasarsızlık ılk yıl ıcın yok zaten. fazladan 1-2 ay odemıs olacaksınız(glaiba son 12 aya bakılıyor prim hesaplamasında) onun telafisi yok.
  • bryan fury  (10.08.11 23:32:22) 
kasko sirketi size tamirat boyunca bir arac saglamakla yükümlü. isteyince de veriyorlar zaten. ama sıfır aracınızın kaza sebebi ile deger kaybettigini ve zarara ugradiginizi söyleyerek dava acabiliyorsunuz, kazaya sebebiyet veren kisiden tahsil ediliyor o aradaki fark. bir avukata danisin, dava acin, kazaniyorsunuz.


  • jackofalltrades  (10.08.11 23:49:06) 
1- hatalı taraf trafik sigortasından çarptığı tarafın hasarını öder. bu yüzden çarpılan (siz) kaskoyu bozmak durumunda kalmaz hatta hiç kaskoyla alakası olmaz.
2- evet arabanın değeri düşecek ve moralinizi siniriniz bozulacak ama tramer'de karşı tarafın yaptığı ödemeler çıkıyor mu bilmiyorum, ama çıkmazsa; orjinal parçalarla garantili serviste değişim yapacağınızı varsayarak söylüyorum satışta kimse anlamaz hasarlı olduğunu.
3- sigortalar genelde 1 hafta kadar araba verirler. poliçenizde detaylı bir şekilde yazar bu durum.
4- sigortacı filan tanıdıksa ayarlayın arabayı pert gösterin. piyasa değerinin 2/3 'ü gibi bir hasarda pert olmuş sayılır araba. ayarlanabilir. bu durumda arabanın parasını geri alırsınız (yani yeni araba alırsınız kısaca)
5- bu gün başka bir duyuru için bakarken gördüm 1-1,5 ay sürme konusunda şansınıza aklımda kalmış :
www.radikal.com.tr
  • darknum  (11.08.11 00:23:40) 
ek olarak; tünelde 80'le giderken ve bir de arkadan çarptıysa kaçarı yok 8/8 suçlu karşı taraf çıkacak. sizin şu andaki tüm işlemleriniz kaskonuz tarafından ödenerek, karşı tarafın trafik sigortasından, yetmezse kaskosundan karşılanacak. hasarsızlığınıza halel gelmeyecek. bir sonraki kaskonuzu %35 indirimle yaptırabileceksiniz. araç tahsis etme konusunda fazla hayalci olmayın. en fazla 8 gün filan araç alabilirsiniz maalesef. parçalar sıfırıyla değişse bile ekspertizde değişim anlaşılabilir. parçanın yeniliği eskiliği değil, boyanın kullanım ömrüne bakıyorlar çünkü. iki yol takip edebilirsiniz. ya daha önce söylendiği gibi arabayı perte çıkarmaya çalışırsınız ya da arabanın yürüyen aksamında bir sorun olmadığını kanıtlayan sağlam belgeleri elinizde tutar, satış esnasında pazarlığınızı bunun üzerinden yaparsınız. yine de fiyat aşağı doğru oynayacaktır. geçmiş olsun.


  • tannhauser  (11.08.11 01:20:47) 
darknum; otomotıv onun dısında.


  • bryan fury  (11.08.11 01:26:30) 
cevapların tamamını okumadım belki söylenmiştir. evet maddi hasarınız arabaya çarpan kişiden tahsil edilecek, onun da sigortası varsa ki vardır, mecburidir bu sigorta, 3. kişilere verilecek hasarı teminat altına alır, kaza başına yanılmıyorsam 17.500 lira fln dı en son. o sigortadan karşılanacak. sigorta poliçeleri çalıştıktan sonra rücu prensibiyle hatalı olana maddi açıdan giydirilecektir.


  • karlmarx  (11.08.11 01:31:49) 
bryan : otomobil, traktör filan demiş. kapsamaz mı?


  • darknum  (11.08.11 01:33:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.