[]

Ev Arkadaşını Terketme ve Etik

Ev arkadaşıma dedim ki, "Bu ayın kirasını vermeyeyim, depozitoya sayalım. Ay sonunda çıkacağım." O da dedi ki, "Sen borç bul kirayı ver, yerine birini bulursam depozitonu veririm."

Arkadaş ilişkimiz yok. Yaklaşık iki yıldır bir kez bile odasına girmedim, zaten hep kilitli. Üstelik elektrik aboneliğini üstüne almamasından dolayı hem kira sözleşmesindeki bir maddeye uymamış, hem de bozuk sayaç takılması sebebiyle oluşan bilmemkaç yüz liralık borca ortak olmuş oluyorum. Bunlar benim suçum değil, çünkü hem başta "üstümüze alalım şunları" deyip kendi üstüme düşen adsl ve telefon abonelikleriyle ilgilendim, hem de bu sayaç sorunu ortaya çıktığında "Bak borç birikiyor, artık bir çözüm bulalım." dedim.

Aslında, bırakıp gidersem haklı sebeplerim olabilir, çünkü onun hataları yüzünden biriken 400 liralık elektrik borcundan ve bunun hukuki yükümlülüklerinden ben de sorumlu sayılabilirim, ya da en azından evden çıkarken depozitom yanar.

Mantığım "bırak git, sonradan faturaları hesaplasın, ödersin üstüne düşeni" diyorken, kalbim "lan yazık adama, şimdi bir de kiradan sana düşeni mi ödesin?" diyor.

Bu ay kirayı verip çıkarsam, ya yeni gelen elemandan depozitoyu alıp bana vermeyecek, ya da kendi çıkıp gidecek ve ev sahibinden "kendi elektrik aboneliği inadından dolayı" depozitoyu alamayacak ve sonuçta benim 400 liram yanacak.

Para çok önemli değil, yanarsa yansın, diyorum; ama profesyonel maaş almıyorum, bursiyerim sadece ve aldığım anca yetiyor. Bu adam benim aldığım bursun en az iki katı maaş alıyor.

Sözleşmede kiracı ev arkadaşım, ben ise kefilim. Ama evde ikinci yılın içinde olduğumuzdan -sanırım- kefillik durumum kalmadı artık.

Sizce ne yapayım?

 
bırak git ödersin faturanı sonra. bir de onu mu düşünüyorsun..


  • in vino veritas  (10.08.11 17:24:27) 
1 dakka durmam ben olsam. bu ne bencillik lan. sen bi de adamı düşünüyorsun. o senin yerinde olsa daha beterini yapardı sana. en azından anlattıklarından ben bunu çıkardım.


  • derman  (10.08.11 17:32:05 ~ 17:32:22) 
Cektiklerime dayanarak konusuyorum, direk yuru git. Ayni duruma o dusse seni daha beter ederdi.


  • qwertyuo  (10.08.11 17:40:23) 
Ani karar vermeden önce mutlaka avukat bir tanıdığından bilgi al. Sözleşmede kefil olmanız sıkıntı yaratabilir belki. Hukuki açıdan kendinizi emin ellere alın öncelikle. Bildiğim kadarı ile kira sözleşmeleri ilk seneden sonra yenilenmezse otomatik olarak aynı geçerliliğe sahip oluyor. Size ne gibi sıkıntı yaratabilir, mutlaka öncesinde araştırın.


  • dessy  (10.08.11 17:43:55) 
depozito zaten bunun içindir.
verme ki zaten üstüne düşeni fazlası ile yapan biri olarak tanıttın kedini.

  • bLuw  (10.08.11 17:51:20) 
Faturaları geçir adamın üstüne, almazsa da taahhüt problemi yoksa kapattır gitsin. Ne denyo herifmiş ya, ben sinirlendim okuyunca. Kefil muhabbetinde de kendini sağlama al çık git. Faturaların sana düşen kısmını bırakır çıkarsın. Kirayı da ödeme.

Benzer saçma sebeplerden ötürü ben de yalnız yaşıyorum halihazırda. Yüz vermemek lazım böyle tiplere, tepene çıkıyorlar çünkü sonra.
  • aileena  (10.08.11 22:55:55) 
Depozitoyu ev sahibime verdim ve sözleşmeye ek olarak "kiracı ve kefil depozitoyu yarı yarıya vermiş olup, evde birlikte kalacaklardır" gibi bir şey ekledik.

Ne var ki, evden çıkarken ev sahibinden yasal olarak benim depozito talep etme hakkım yok, çünkü yasal kiracı ben değilim.

İşin kötü yanı, sözleşmenin bir kopyası benim elimde yok ve ev arkadaşım inatla vermiyor.
  • fadetoreality  (11.08.11 11:54:29) 
Evi emlakçıdan tuttuysanız emlakçıda olabilir sözleşmenin bir kopyası. Bi sorun isterseniz.


  • aileena  (11.08.11 16:53:39) 
Burada fikrinizi sorarkan bile sizi manipüle edip kendi isteğime uygun cevaplar alıyormuş gibi hissediyorum.

Evden çıkacağımı öğrenince bugün Bedaş'ı aramış arkadaş.

Sözleşmeyi bir emlakçıyla yaptık, ama adam nerededir, kimdir bilmiyorum.
  • fadetoreality  (11.08.11 18:12:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.