[]

2 imla sorusu

1 - ben & jerry's'i sevmiyorum.
bu yazım doğru mu. hiç sanmıyorum doğruysa da çok dandik görünüyor. böyle bişeyi nasıl yazmak lazım. aynı şekilde çift tırnaklı bişeye böyle bir iyelik eki filan gelse nasıl ayrılıyor.
"ben & jerry's"i sevmiyorum.
böyle mi yazmak lazım. yoksa böyle filan mı: "ben jerry's"'i. nasıl? böyle de olmaz ki.
bu dondurmadan da yiyemedim bi türlü onun için ilk o aklıma geldi.

2 - Burası dağmış eskiden.
bu yazım doğru mu. doğruysa da benim sevdiğim bişey değil gerçi. mesela iyimiş de demem ben. siz yazımda olmasa da konuşurken de mesela bunu "dağmış" şeklinde mi söylüyorsunuz yoksa benim gibi "dağymış" mı? ayrıca dediğim gibi doğru yazımı nedir? "dağ imiş" filan mı yazmak lazım illa yoksa "dağmış" da doğru mudur. burda "ğ"'nin etkisizliğinden dolayı araya bi kaynaşma harfi sokası geliyor insanın ama nasıl yazmak, söylemek doğru olanıdır?

 
ikinci cümle anlatım bozukluğu kısmına da giriyor ama devrik cümle. Yanlış değil ama "burası eskiden dağmış" şeklinde yazarsan alıştığımız cümlelere uyar ama bence değiştirme güzel böyle ben severim en azından bu tür cümleleri.

ben sonra işaret koyup jerry'si sevmiyorum yazmak pek hoş durmuyor yani vurduyu anlayamadım ben tam olarak.

"Ben, jerry'si sevmiyorum" yazabilirsin belki açıklama yaparsan belki daha kolay yardımcı olabilirim
  • nisansayısı  (08.08.11 16:11:06) 
ikinci cümleyi aslında bilinçli olarak devrik yazmadım. yani kafam "devrik olması doğru mu değil mi"de değildi hiç. yani anlatım bozukluğu var mı değil sorum ki yok zaten. orda yazdığım gibi "dağ"ın sonuna gelen o eki nasıl yazmak, okumak lazım. dağmış yazımda doğru büyük ihtimalle, değilse de doğrusu nedir ve söylerken ğ'nin etkisizliğinden dolayı kaynaştırma harflerinden y'yi koyup dağymış gibi okumak mı lazım yoksa dağmış mı ya da ikisi de doğru mu. siz nasıl söylersiniz bunu günlük dilde? ayrıca bu paragafta çift tırnak içinde yazdığım şeylerin sonuna gelen ekler için bişey yapmak lazım mı yoksa bu şekliyle doğru mu?

ilkindeyse "ben & jerry's" özel isim ve özel isme gelen çekim eki kesme işaretiyle ayrılır di mi. bu nasıl ayrılıcak. "Ben, jerry'si sevmiyorum" desem yanlış olur ki o zaman?
  • tepedeki psychedelic adam  (08.08.11 16:19:13 ~ 16:20:56) 
1. bildigim spesifik olarak o tarz isimleri duzenleyen bir kural yok. belki konuya hakim olanlardan bir kural ya da yorum gelir.
2. o yazimda sorun yok. okurken araya dediginiz gibi y girmesi mantiga uygun zira ğ onundeki a sesini uzattigi icin aslinda a ile bitiyormus gibi oluyor ve y kaynasiyor.

  • orcu  (08.08.11 16:21:24) 
1) o yazım doğru. ben olsam karışıklığa ve görüntü kirliliğine mahal vermemek için "ben & jerry's sevmiyorum." gibi bir ifade kullanırdım. yok illa belirtili nesne kullanılacaksa "ben & jerry's dondurmalarını sevmiyorum." gibi bir ifade kullanırdım.

2) o yazım da doğru. dediğiniz gibi "ğ" çoğu kişi için konuşurken sonuna ek getirilmesi zor bir harftir. bu da şive ve alışkanlıklardan kaynaklanıyor. "ağyı öyle atma." gibi kullanımlar duydum ama yazı dili böyle değil sonuçta. zaten böyle diyenler de onu "ağ" diye telaffuz etmekte zorluk çektikleri için bir kaynaşma meydana gelir, sondaki "ğ" bir miktar "a"ya dönüşür; "ahmet"in "aamet" oluvermesi gibi...
  • egilincecataligozukmeyenentelmuslukcu  (08.08.11 17:18:06 ~ 17:19:10) 
eheh ağyı, dağyı filan demem de dağymış derim meselaç. peki siz konuşma dilinde dağmış mı dersiniz dağymış mı?


  • tepedeki psychedelic adam  (08.08.11 19:14:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.