[]

Emeklilik Hesabı (SSK)

Babamın emeklilik hesabında kafam karıştı. Bilenlerden yardım istiyorum.


Doğum Tarihi : 01.09.1959
Askerlik Başlangıç Tarihi: 05-10/03/1979
Sigorta Sicil Numarası başlangıcı. 01/01/1985

Şimdiye kadar ödediği prim (askerlik hariç) : 4602 gün

Askerlik Süresi: 600 gün

Şimdi sorum şu? babam askerlik başlangıç tarihini başlangıç kabul edersek bu gün emekli oluyor.
fakat sicil numarası başlangıcını kabul edersek 1 yıl 7 ay beklemesi gerekiyor. sizce hangisi geçerli?

Bi Buldurun Be.

 
askerlik gün sayısı, sadece prim gün sayısını tamamlamaya yarar. sigortalılığın ilk başladığı tarihi geriye götürmeye yaramaz. yani ilk işe başlama tarihini askerlik başlangıç tarihi olarak değil, sigortalılık başlangıcı olarak almak gerekiyor. bu da demek oluyor ki daha 1 yıl 7 ay beklemeniz gerekiyor.

ama ssk'nın sitesinden baktım, yaşını doldurmuş. prim ödeme gün sayısını doldurmasına sadece 23 gün kalmış yani askerlik borçlanmasına falan gerek yok. 23 gün daha çalışıp prim ödedikten sonra sadece süresinin dolmasını bekleyecek. çalışmasa bile.
  • kibritsuyu  (14.05.08 17:25:34) 
eyvallah kibritsuyu da. 23 günün dışında bir de 25 yılı doldurmak için 1 yıl 9 ay diyor o ne demek?


  • godless frog  (14.05.08 18:32:23) 
şimdi emekli olabilmek için 3 tane kriter var:

1. yaş
2. sigortalı olma süresi (yani çalışsan da çalımasan da ilk defa sigortalı olduğun tarihten başlayan tarih. bir gün bile sigortalı olup sonra hiç çalışmasan, evde yatsan bu süre işliyor)
3. prim ödeme gün sayısı (yani fiili olarak çalıştığın gün sayısı)

üçünü de sağlamak gerekiyor. yani yaşın dolduğu halde bunlardan biri eksikse, bunlar tamamlanana kadar emekli olamıyorsun.

bunlar tamamlandığı halde yaş dolmadıysa, yaşın dolmasını bekliyorsun (son zamanların en tartışılan şeyi de bu zaten. sen daha 45-50 yaşlarındayken hepsi doluyor ama yaş 65 olana kadar beklemek gerekiyor yeni kanunla)

şimdi senin baban yaşını doldurmuş. prim ödeme gün sayısını doldurmasına da 23 gün kalmış. onlar güzel. ama 25 yıl sigortalı olması gerekiyormuş siteden baktığıma göre. çalışsa da çalışmasa da ilk giriş tarihinden 25 yıl sonra emekli olabiliyor. yani yaş tamam, prim ödeme gün sayısı da 23 gün sonra tamam, 25 yılın dolmasına 1 yıl 7 ay daha var. onun da dolması gerekiyor.

askerlik olayı da şudur ki: yaş dolmuştur. 25 yıl da dolmuşturama prim ödeme gün sayısı mesela 4602 değil de 4000'dir. dersin ki sigortaya "ben 600 gün de askere gittiydim, ben o 600 günlük primimi cebimden vereyim, beni hemen emekli et". ama bunun için askere ilk defa sigortalı olma tarihinden sonra gitmiş olmak lazım.
  • kibritsuyu  (14.05.08 19:14:10 ~ 19:17:52) 
düzeltiyorum efendim yanlış bilgi vermişim. kafama takıldı bugün oturdum araştırdım.

"eğer askerlik tarihi, işe ilk giriş tarihinden daha önceyse, işe ilk giriş tarihi askerlik süresi kadar geriye çekilir" imiş.

yani ilk defa işe başlama tarihini 01.01.1985'ten 600 gün daha eksik olarak hesaplamamız gerekiyor bu da 12.05.1983 yapıyor. bu durumda da baban emekli olabiliyor.

yapması gereken şey askerlik borçlanması ile ilgili başvuru yapmak ve askerlik süresi kadar primi ssk'ya borçlanarak emekli olmak.
  • kibritsuyu  (15.05.08 16:07:25) 
Çok sağol kibritsuyu. Askerlik borçlanmasını hallettiği an emekli oluyor babam.
başvurdu sonucunu bekliyor.
araştırdığın için sağol tekrar.
  • godless frog  (15.05.08 16:35:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.