[]

2.Dünya Savaşında Türkiye

1. Bu resmin Atatürk'ün cenazesinden olduğunu söyleniyor, doğru mudur?
2. Nazi Almanyası'yla ilişkilerimiz nasıldı?
3. Sovyetler ve Hitler arasında nasıl tarafsız kalabildik, neden kimse bize saldırmadı?


 
1. Muhtemel.
2. İlk yıllarda hammadde satıyorduk Almanya'ya, çok s*klerinde degildik.
3. Denge politikamız sebebiyle
  • b00x  (03.08.11 16:31:36) 
1. evet doğrudur.
2. pas
3. ismet inönü savaşa girmek için garip garip isteklerde bulunuyordu. 300 kamyon 1000 traktör 500 uçak vs gibi. amacı hem anadolu bir tarım devrimini başlatmak hem de savaşa güçlü girmek.. ama o da biliyormuş vermiyeceklerini.. tarih hocam zamanında böyle anlatıyordu. zaten savaşın başında ruslar ile almanlar saldırmadılar başta. ingilizler ile almanlar arasında kaldık
  • uykusuz her gece  (03.08.11 16:32:14) 
fotoğrafın doğruluğunu bilmiyorum ama Nazi Almanya'sının Türkiye üzerindeki etkilerini görmek için şuradan okumaya başlayınız:

(bkz: varlık vergisi)
(bkz: aşkale)
(bkz: şükrü saraçoğlu)

bunun dışında mesela şuraya da bir bakabilirsiniz:

(bkz: mahmut esat bozkurt)
  • natura horror vacui  (03.08.11 16:33:59) 
mahmut esat bozkurt ataturk ihtilali isimli kitabinda cok guzel bilgiler verir, fasizm teorisine(!) ataturk'un katkilarindan bahseder.


  • sendelemeden  (03.08.11 16:42:47) 
uzun bir hikaye sorduğunuz

ama kısaca

1- olabilir; hatırlayamadım.
2- almanya'ya krom satıldı neredeyse savaşın sonuna kadar. rivayete göre alman gemileri de karadenize geçirilmiş boğazdan gizlice. hatta mina urgan anılarında anlatır bunu. tüm istanbul'da gece elektriklerin kesildiği ve gemilerin geçtiği falan. ama tabii bunlar kabul edilmiş şeyler değil sanıyorum. en azından açıkça

ama natura horror yazmış işte hükümet politikasının nasıl gerçekleştiğini. nazilere çok yakın bir çizgi var uzun bir süre. tan baskını var mesela solun üzerinde gösteren son dönemde. ama esas olarak şükrü saraçoğlunun aşırı milliyetçi çizgisi biliniyor. nazi hayranı falan filan. hatta gene hasan izzettin dinamı bahseder anılarında; naziler sınıra geldiği zaman trakya'da, bulgar tarafında. hasan izzettin dinamo hiç bir savaş hazırlığı yapılmadığını söyler. o dönem orada subaymış. zaten dönem medyasında nazi hayranı ve kamuoyu alman tarafını tutuyor aslında savaşta.

3. zira şöyle bir durum vardı. denge politikası falan deniyor da; o da etken tabii de. esas olarak uluslararası ortamdan dolayı tarafsız kalabildik. müttefikler savaşa girilmesi konusunda yoğun baskı uyguladılar türkiye'ye. dendiği gibi askeri istekler vs. aslında 1939 da tr-ing-fr arasında imzalanan bir antlaşma var. işte savaş akdenize sıçrarsa bu durumda türkiye savaşa girecek diye. ing ve fransa'da askeri yardımı yükümleniyorlar. ama türkiye savaşa girmedi haliyle. problem şu ki; mihver devletler de; yani almanya'da türkiye'nin savaşa girmesini istemiyordu zaten. o da savaş dışında tutmaya çabaladı. ki 1941 de de saldırmazlık paktı imzalandı. böylece türkiye 1939 fr-ing ittifakını uygulamamış oldu. sonrasında durumu toparlamak için çok uğraştı zaten.

sovyetlerin türkiye'ye saldırması düşünülemez zaten. hitler sovyet coğrafyasına yönelmeye karar verince, sovyetler aksine bir cephe daha istiyorlardı doğudan. zor durumdaydı zira.

bir de gene inönü'nün hitler sınıra geldiğinde yazdığı bir mektup var. orada da biraz göz dağı vermiş gibi. işte her yer düşünce balkanlar'da sınıra gelince, inönü son yurttaşa kadar direnmesini biliriz mealinde bir mektuğ yazıyor. hitler'de zaten işgal bir niyetim yok diyor. yani tabii ki korktuğundan falan değil. adamın stratejisi bu...

edit: çok hızlı yazdım. anlatım bozuklukları vs. için kusura bakma
  • siradan bir adam  (03.08.11 16:56:48 ~ 17:35:57) 
Cevaplar için teşekkürler. "siradan bir adam" sana ayrıca teşekkürler ayrıntılı yanıtın için.


  • jacque  (03.08.11 19:43:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.