[]

Uyumamak, uyuyamamak, bıkmak, usanmak.

Selamlar. Erken yatmanın tamamen bana göre olmadığını düşünüyorum hep. Ne bileyim böyle erken yatarsam olmayacakmış gibi geliyor. Haftaiçi her gün minimum uykuya talim edip geceleri paso oturuyorum falan. Bazen yatıyorum ama yok uyuyamıyorum erkenden. Bir de yatınca en az 1 saat debeleniyorum uyumak için zira düşünmeden duramıyorum. Böyleyken böyle ve soru şu : Nasıl uyunur böyle çat diye? Bu "erken yatmamalıyım" psikolojisi nasıl atılır?




 
öncelikle sormak için çok kötü bir saat bence.

o psikolojiyi nasıl atarsın bilmiyorum ama papatya çayı, rezene çayı falan önerilir uyku için. papatyayı denedim olmadı, o ayrı. o düşünmeden duramama hadisesini iyi bilirim. rahatlatıcı bir müzik deneyebilirsin. uyuyamamada esas sorun "uyumam lazım ama uyuyamıyorum!" düşüncesi. ister istemez bende çok oluyor. başka şeyler düşünmek gerekiyordur belki. bilemem. bu saatte gelen yanıttan farklı bi şey bekleyemezdin zaten.

ha bir de, mümkünse dişlerini yatmadan birkaç saat önce fırçala. herkeste olmuyormuş ama bende uyku açıyor o. o psikolojiyle ilgili bir de anımı anlatayım. 24 saat boyunca uyunmamış bir günün ardından ancak öbür gece saat 2-3 gibi uyuyabilmiştim. bünye alışık değil.
  • arwear  (12.05.08 02:56:34) 
kediotu denen bir şey var uykuyu düzenliyormuş.


  • blackbasat  (12.05.08 03:04:56) 
moral bozmak gibi olmasın ama düzelmez o. gece oturmayı seven bir insansınız, hep seveceksiniz, düzelmez.
birkaç gün düzenli uyku sonrası sabahlama, sonrası 2 3 saat uyku ile geçecek günler. yok yok düzelmez o.

uyumanın tek yöntemi de erken kalkmak bi de iyi bişe değil ama hızlıca 2-3 kadeh içmek alkol töleransınıza göre.
ama düzelmez söylim ben. gece oturmak güzeldir.:)
  • dorian greyfurt  (12.05.08 03:26:12) 
ben bunun için doktara gittim insomin verdi bana.ilacı içince 1 saat içinde gayet salam bi uyku bastrıyor insanı ama ertesi gün uyanınca çok fena halsizlik yapıyor,stersen bi dene...


  • kllcollj  (12.05.08 03:30:07 ~ 03:31:09) 
sorunu okurken nick ine baktım bi ara "ulen ben ne ara yazdım bunu" dedim kendi kendime. ama sen ben değilmişsin.!!?! sorunumuz geceleri sevmek dorian greyfurt un dediği gibi. bir aralar hafif müzik işe yaramıştı. norah jones hayranı olmuştum. çok keresinde uyandığımda kulaklığın kablosunun boynumu sıkıca sardığını gördüm(evet gördüm :p). bir aralar çok hareketli idim. feci yoruluyordum. gece 1 olduğunda sızıyordum. o zamanlar uyku düzenim biraz oturmuştu. ama sonra özüme o miskin uyuşuk halime geri döndüm. bir arkadaşımdan uyku hapı aldım. ikiye böldüm fazla etki etmesin diye. hapı yuttuktan 4 saat sonra uyuyabildim. 12 saat uyumuşum ve başağrısı cabası.

sonuç olarak bitkin düşmek en iyisi gibi geliyor. miskin değilsen bir süre sonra düzene oturur sanırım.

düşünme işini ise müzik çözer. gerçi ben, yok konserdeymişim, yok bruce dickinson ben mişim. yine kopuyordum. (norah jones nerede bruce dickinson nerede o ayrı)
  • chak 666  (12.05.08 05:41:00) 
Spor. Akşam 11de evde olacak şekilde 2 saat bi performans sporu yap, bak nasıl sızıyorsun gelir gelmez.


  • karapolisnas  (12.05.08 08:19:14) 
ayran iciyorsun ve tv'i acip gotunu donup yatiyorsun. ne zaman boyle yapsam deliksiz uyuyorum, hatta telefonum calsa sesine uyanamiyorum gece. '99 depreminden sonra ciddi bir uyuyamama sorunu ya$ami$tim. ayran veya yogurt zaten genel anlamda uykuyu getirir, bende de i$e yariyor.


  • dengesiz pamuk  (12.05.08 09:28:21) 
yav ben de uyku problemi yaşıyorum fakat bazı taktikleri uygulayınca rahat uyuyabiliyorum.

öncelikle fazla alkol aldığım zaman kesinlikle uyuyamıyorum. gece 8-10 defa kalkıyorum, sabaha kadar iki litre su içiyorum.

yatmadan önce karnımın dok olması lazım yoksa uyusam bile gece yine uyanıyorum.

yatmadan önce sıcak bir banyo uyumak için işe yarıyor.

sessiz bir ortamda uyuyunca çok fazla şey düşünüyorum. kafamın içinden binlerce ses geçiyor. sanki gerçekmiş gibi geliyor bazen. o yüzden yatağım televizyonun karşısında. televizyonu 45dk. sonra kapanacak şekilde ayarlıyorum (şu ana kadar tv hep ben uyudukran sonra kapanmıştır :) biraz gevşek bırakıyorum vucudumu kendime bir pozisyon ayarlıyorum (bazen her gece farklı bir şekilde uyuyorum) yatmadan önce birşeyler yemişsem sol tarafımın üzerine yatıyorum (işe yarıyor rahatsız olmuyorum) genellikle yüz üstü yattığım zaman sağ ayağımı karnıma çekip yatıyorum. sırt üstü biraz zor uyuyorum, sırt üstü yatacaksam belimden boynuma kadar komple bir destek alıyorum (hasta yatakları olur ya aynı onun gibi)

birde şunu söyleyeyim, televizyon ile beraber uyumak kesinlikle alışkanlık yapıyor :)
  • vincenzo  (12.05.08 12:56:08) 
sanırsam cevabı yok. tek çaresi kafadaki sorunları aşabilmek diyorlar..stres, kişisel sorunlar insanın uykusunu çalıyormuş. bu birçok kişide böyle. sabah 9 da sınavım olunca ona özel olarak 3 de filan uyuyorum, geri kalan günler 5den aşağısı kurtarmıyor..


  • exexex  (12.05.08 13:12:59) 
Uzun süre uyumamak da uyumayı daha doğrusu sızmayı sağlıyor, ama düzenli olarak uyku saati felam düzenlemek nasıl olur bilemedim tabi benzer dertten muzdarip olarak.


  • kulkke  (12.05.08 14:13:16) 
# Uykusuz insanların bir bölümünde sadece uyku hijyeninin düzenlenmesiyle önemli ölçüde yarar sağlanabilmektedir. Uyku hijyeni için şu noktalara dikkat edilmelidir: çok aç ya da tok olmamak,
# kafeinli, alkollü, kolalı içeceklerden ve tütün kullanımından kaçınmak,
# düzenli egzersiz yapmak, ancak akşam saatlerinde heyecan oluşturacak aktivitelerden kaçınmak,
# uyku gelmeden yatağa girmemek,
# yatak odasını sadece uyku ve cinsel ilişki için kullanmak,
# uyuyamadığında uyumaya çabalamamak, yataktan ve yatak odasından çıkarak başka bir yerde zaman geçirip uyku gelince yatağa dönmek,
# ne kadar uyunursa uyunsun sabah belirli bir saatte kalkmak,
# gündüzleri uyumamak ve yatak odasını ses, ışık, ısı yönünden izole etmek.

www.tip2000.com
  • durum serserisi  (12.05.08 14:18:18) 
bende de uykusuzluk sorunu var, karapolisnas yazmış gerçi yazacağımı yine de yazayım, günde 2 saat düzenli yürüyüş yap, akşam 22:00 de gözün kapanmaya başlıyor. ben denedim oldu


  • hayatacaylakkaldim  (12.05.08 19:22:36) 
geçen seneye kadar bir gece kuşu olarak şunu önerebilirim. bir sabah erkenden kalk. kaç saat uyumuş olmanın bir önemi yok. mesela 6.30 da uyandın diyelim. sakın uyuma. çalışıyorsan zaten akşama yorulursun. erken gelir yatarsın. her sabah aynı saatte kalkmaya özen gösterirsen düzene girersin. ha benim yapacak işim yok hacı boşum diyorsan, kendine bi uğraş bul. bu uğraş chat yapmak, film izlemek vs dışında hareket edebileceğin bir şey olsun. yok bulamam diyorsan günde en az 1 saat yürü. özellikle akşam üstü 5 ten sonra. uykun düzene girmezse, gece yatağına girdiğinde çat diye uyuyamazsan, saat 23 sularında gözün yatağa bakmazsa gel beni bul.


  • yetersiz veri  (12.05.08 20:33:50) 
Aynı sorundan bende muzdaribim ve hala hala. Bunun için psikiyatristim bana sıradışı bişi sölemişti. Gün içi yapmam gereken sorumluluklardan kaçıyormuşum bu yüzden geç uyuyup geç kalkınca bu sorumluluklardan bir nebze kaçıyormuşum.Sanırım şu okulu bitirip 9-17 mesaili bi işe başlayınca paşa paşa erkenden uyuyacaz dostum.


  • chaud  (13.05.08 01:30:23 ~ 01:32:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.