[]

ilaç etkisi nasıl gelişiyor?

efenim şimdi diyelim başımız ağrıyor, ağrı kesici alıyoruz ağrı geçiyor. nasıl oluyorda ağrı geçiyor? noluyo yani ilaç bişileri mi öldürüyo? beynimizi mi uyuşturuyor? noluyo allasen?




 
ağrı kesicilerde ağrı duyumuna sebep olan maddeleri öldüren kimyasallar var. o yüzden ilaç etkisi altında oldukça ağrıyı hissetmiyoruz.


  • topuklu  (01.08.11 23:14:57) 
doktor falan degilim ama ket vurma olayi vardi. sinirleri uyusturmak gibi bir sonucu oluyor tabi onun. birazdan anlamayacagimiz bir suru aciklama gelecek buraya, ben bildigim kadarini yazayim dedim. :)


  • sendelemeden  (01.08.11 23:15:40) 
ağrı kesiciler, etkileşimlerine göre sınıflandırılıyor sanırım. mesela bazısı şöyle işliyor:

şimdi kolun ağrıdığında duyu nöronların, birbirinin reseptörlerini uyarıcı nitelikte çeşitli kimyasallar salgılayarak o bölgedeki olayları kulaktan kulağa beyne iletiyor. beyin de "hmm evet ağrıyor burası. alarmları harekete geçirin, gerekli düzenlemeleri yapın" diyor. sen ağrı kesiciyi aldığında duyu nöronlarının ağrıyı bildiren kimyasallarını pasifize ediyorsun bir ölçüde. böylece beyin de "burada sıkıntı yok lan, sessizce halledin. bi daha da rahatsız etmeyin beni böyle şeyler için" diyor.
  • jangara  (01.08.11 23:16:02) 
vay anasını! peki böyle enteresan bilgileri nerden öğreniriz? mesela ilac vucuda girdik şunlar oluştu şöyle şeyler gelişti gibi?


  • altini ser incisi ker  (01.08.11 23:18:10) 
(bkz: how stuff works)

ama en güzeli tıpçı veya doktor bi tanıdık.
  • jangara  (01.08.11 23:20:22) 
@jangara; türkçe kaynak yok mu ya? ben malım ingilizcem iyi değil.


  • altini ser incisi ker  (01.08.11 23:28:38) 
estağfurullah. türkçe kaynak düşündüm ama benim aklıma gelmedi. belki vikipedi bi nebze cevap verebilir. olmazsa google aramaları veya ekşi duyuru:)


  • jangara  (01.08.11 23:32:29) 
herhangi bir temel farmakoloji kitabından bulabilirsin. nobel tıp'ın eşek kadar ciltli olanı mevcut... (fiyatı da uygundu hatırladığım kadarıyla)

ancak basitçe periferik analjezikler (örn Novaljin); sentral sinir sistemi ve opiat reseptörlerini etkilemeksizin analjezik etki oluşturur. (Yüksek dozda oluşturabilirler) yani kafa yapmadan ağrı kesici özellikteler.
Bu grup ilaçlar COX enzim inhibisyonu ile prostoglandin sentezini baskılayarak analjeziketki oluşturur.
Prostoglandinler küçük çaplı sinir sonlarında bulunan noziseptif reseptörleri sitümüle ederek ağrı luşumunda kimyasal faktör ve yangı mediyatörü rolü oynar. Prostoglandin sentezi etkilendiği için de ağrı oluşumu olmaz ya da oluşmuş olan ağrı iletimi daha fazla oluşmaz.
  • unique hint kumasi  (02.08.11 00:21:03 ~ 00:22:14) 
oğuz kayaalp "tıbbi farmakoloji"den hızlıca iki kere oku bence =)


  • juanolujuan  (05.08.11 00:01:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.