[]

Peltier cihazi

malumunuz boyle bir eleman var elektronikte.
simdi sorularima geciyorum:

1- Bu cihazi nerelerde ne kadara [tahmini] bulabilirim?

2- eger verilmesi gereken gerilimden/akimdan daha az bir enerjiyle calistirirsam isinan tarafina yine de fan veya heat sink takmam gerekir mi?

3 - ben bunu laptopu disaridan sogutmak icin, altindaki fanin hava deliginin onune koymayi dusunuyorum. ne demi$ler; "soguk calisan makine her zaman iyidir." ama dogru mu yapiyorum? nem alip laptop iceride kisa devre yapmasin?

 
laptop fanının önüne peltier koymak pek de mantıklı değil gibi geliyor bana, zira bu peltier nanesinin bi yanı buz gibi olur evet ama diğer yanı da ateş gibidir, şincik fan havayı emerek içeri gönderirken hem soğuk hem de sıcak yüzeyin soğuttuğu/ısıttığı havayı çekecek. bu da kayda değer bir soğuma performansı almanızı imkansız kılar bence.

bir bardak suyun bi tarafına buz koyup diğer tarafına ateş üflemek gibi düşünün, içerdeki su sabit sıcaklıkta kalacaktır.

masaüstü pc'lerin cpu'larının soğutulmasında kullanılıyor peltier evet ancak öyle lalettayin fanın önüne konulmuyor, sıcak yüzeyin cpu'yu etkileyecek bir sıcak hava ortamı oluşturması engelleniyor.

peltier yerine güçlü bir laptop soğutucu tabla alın bence.
  • oddity  (10.05.08 02:04:53) 
peki bu dediginiz sogutucu tabla nasil birseydir? neyle calisir? nerden bulunur? google da arattim mammafih bulamadim


  • safepassage  (10.05.08 11:46:55) 
ben gittigidiyordan aldım 136 wattlık sanırsam 24 liraya bugun geldi daha, kardeşimin fizik projesi için:)henuz denemedim gerçi ama senin dediğin gibi laptop soğutmak için sakat birsey bana kalırsa çunku soğuk taraf buzlanıyor mazallah aleti yalan edersin. ayrıca fazla akım veremezsinde gerilim veririrsen içindeki yarıiletken yapıyı bozabilirsin. sanırsam 12 volt maks. da 15 volt verebilirsin gerisi sakat olur sanırsam

edit: denedim şimdi bi tarafına buz koydum diğer tarafına sıcak bez koydum kucuk 3voltluk dc motoru gayet guzel dondurdu:)
  • zapake  (10.05.08 17:30:26 ~ 18:27:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.