[]

özel ders vermek için en uygun zaman nedir , ne kadar kaldırırız bu işten?

sevgili mahmut hocalar;

(biliyorum daha kargalar kahvaltı yapmadı)

anadolu üniversitesi inşaat mühendisliği 5. sınıf öğrencisi olarak ''yav okul bitmiyor bari bir yerlerden para kazanayım'' düşüncesi aldı beni.
şu an yapabileceğim en uygun iş de özel ders vermek gibi görünüyor. aslında autocad çizimleri de yapabilirim ama o da temiz sorumluluk , ayrıca çok iş çıkmıyor. neyse demem o ki bu ders işi nasıl ayarlanır ne edili. ben hemen soruları yazayım;

1)dediğim gibi inşaat 5. sınıf öğrencisiyim. alayına fizik matematik dersi aldım. ben de biliyorum , o derslerin lise ya da ortaokul çocuğuna matematik fizik anlatmakla aynı olmadığını ama bir artıdır en nihayetinde. şimdi benim inşaat mühendisliği öğrencisi olmam bana bir artı katar mı? ''la adam inşaat mühendisi öğrencisi , iyidir'' der mi veliler. ya da direk mühendislik öğrencisinden ders verilir mi diyeyim hiç inşaatı katmadan.

2)müstakbel velilerimize , mini mini birlerimize nasıl ulaşacağım peki. yani benim ders verdiğimin onlar nasıl farkında olacaklar. bunun için ilan mı asmalı. fotokopiyle ilan çoğaltıp apartmanlara mı atmalı. nedir bunun yolu. parlak bir fikri olan var mı?

3) ne kadar kazanılıyor bu işten. saatlik ücret nedir? ben yeni bir başlayan olarak nasıl bir strateji izlemeliyim? mesela ''ilk ders benden , beğenirseniz fiyat konusunu netleştiririz'' gibi bir söylem nasıl olur. hayır şimdi açık konuşacağım bunu şu bakımdan düşündüm. taş atıp da kolum yorulmayacak sonuçta. bu insanlar da beni telefondan arayacaklar. durumlarını hallerini bilemem. mesela ilk gün giderim bir eve anlatırım dersimi , bi yoklarım eğer hali vakti iyice yerinde insanlarsa atıyorum 30tl derim. ama bakarım memur çocuğu ne bileyim belli bir paranın üstü onları zorlayacak insanlarsa işte atıyorum yine 10tl falan derim. ne bileyim ona göre bir saat anlatmam da bir buçuk saat anlatırım. insanlık bu sonuçta. (bedava anlat o zaman dediğinizi duyar gibiyim. ama benimki de öğrencilik)

4) bu işler için en uygun zaman nedir? yani veliler ne zaman ders aldırırlar çocuklarına. okullar açılır açılmaz mı? yoksa sınavlara bir iki hafta kala mı?üniversite sınavı yaklaşırken mi?

durumum ise; eskişehir'de okuyorum , burada yapacağım bu işi. günün herhangi bir dilimini ayırabilirim öğrenciye. lisede falan iyi bir öğrenciydim notlarım yüksekti. calculus biridir, ikisidir , diff'tir , istatistik lineer allah ne verdiyse sağlam. bölümüm zaten inşaat fizik de yeterli. ingilizcem ise en güvendiğim konu. advanced düzeyde 91 transkript notu ile bitirilmiş bir üni hazırlık sınıfı , 3 ay work and travel ve bir amerikan vatandaşı ile uzun soluklu bir ilişkim var.

 
1) inşaatı katmasan daha iyi sanki. herkes bilmiyor ne kadar analitik adamlar olduğumuzu.
2) onu sen bulacaksın. bakkala da ilan asabilirsin. internet siteleri var oraya ilan verebilirsin. bedava olan siteler mevcut çünkü. ama bu işler genelde referansla olur. o yüzden müşteri velinimettir unutmayacaksın.
3) profesyonel olarak yapanlar 70-80 tl den başlıyor. sen öğrenci olduğun için 10-30 tl arası piyasan olacaktır diye düşünüyorum. bir de bunu yaparken piyasayı düşürmüş ve bu işten evine ekmek götürmek zorunda olan kişileri de zor durumda bırakmış olacaksın tabi.
4) okullar açıldıktan sonra başlar sınavlara doğru ise yana yakıla herkes özel derse koşar. şu an zamanı değil yani.
dersler genelde saat 18 den sonra oluyor bunu da göz önüne almak lazım. okul saatinden sonra kısaca ama bu çocukların dersanesi bilmemnesi başka özel dersi de vardır.
  • ozdek  (28.07.11 08:34:50) 
bu tur isleri ehline bırakip, daha fazla uzatmadan okulunu bitir derim. Parayi da mustakbel mesleginden yani mühendislikten kazanmayi hedefle. Simdiden sirketlerle diyalog kur, staj veya part-time is imkani cikabilir veya kendin sirket kuracaksan temelleri atmaya basla.


  • irobotist  (28.07.11 08:55:43) 
1- insaat'la muhendislik'le dogrudan ilgili degil. bu tarz islerde ogrencilerinin cevresi ve memnuniyeti senin sunumunu, avlanma bolgenin sinirlarini belirler. (ayni bolumde okurken ekmegimi ozel derslerle, dersanede hocalikla filan cikardim, daha sonra zor zamanlarda 3 kitada bana ekmek yedirdi bu is) bir de, ogreticilik ayri bir meziyet. icinde tiyatral yon, empati yetenegi, ifade becerisi gibi gereklikler var. buraya yonelebileceksen, hem bilgi hem keyif alip-verebileceksen gir. yoksa, dedigin gibi, tez yazma - odev yapma - teknik ressamlik - cevirmenlik - garsonluk vb. baska alanlardan da ekmek cikarabilirsin. fizik ya da calculus bilgin, basarin, cok birsey ifade etmeyebilir.
2- bu zaten olayin vurucu tarafi. herkesin kendi yordami, puf noktasi vardir. ve herkes icin hersey ayni bicimde islemez.
3- vahsi kapitalizm.
4- ozdek'in dedigi gibi, sinav yaklastikca girilen stres ve konulardaki eksiklikler, basarisizlik duygusu, ogrencilerin arayisini azdirir.
  • viva paulista  (28.07.11 09:01:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.