[]

Şu linkteli Bass tabları nasıl okunur?

Biri tarif edebilir mi arkadaşlar? Acemi çalgıcıya anlatır gibi.

nedir bu 4/4 lük mü? 33 bu mesela yarım notamı,

hiç bişey anlamadım bundan. benim çalışmaya başladığım kitapta, notalar değerleriyle de gösterildiği için tablarda sadece rakam yeterli oluyordu ama bunu çözemedim.



tabs.ultimate-guitar.com

 
tab'lerde ölçü olmaz, dolayısıyla tab'den bakarak çalmak için şarkının orjinal halini bilmek gerekir.

çizgiler tellere tekabül ediyor. en alttaki tel mi teli. yukarı doğru inceliyor. yanda yazar zaten eadg diye. rakamlar da kaçıncı perdeye basacağını gösteriyor.
  • resistance is futile  (25.07.11 15:48:57) 
o halde orijinal notaları bulup, eşleştirmeyi kendim mi yapmalıyım?


  • serseri marti  (25.07.11 16:02:39) 
niye eşlemek istiyorsun ki? nota haline getirip başkasına mı vereceksin?


  • resistance is futile  (25.07.11 16:07:10) 
acemiyim, parçanın ölçüsünü bilmeyince neye göre yürüyeceğimi bilemiyorum, yarım notalar ne tam notalar ne anlayamıyorum bu tabdan.

şu linkte mesela üstte notalar altta tab var.
b1107.hizliresim.com

buradan bakınca mesela ilk sırada

3 3 3 3 3 3 3 3 1

gibi bir dizilim var, buna göre 1 ölçü içinde 8 nota basıyorum. hepsi de çeyreklik. ama sadece tab olunca ne nedir çıkartmadım.
  • serseri marti  (25.07.11 16:21:29) 
işte dediğim, bir taraftan şarkıyı dinlemen lazım. şarkıyı dinlediğin zaman şarkının ölçüsüne göre tabdaki notaları çalacaksın. ki serenade'in basları duyulur arkadan rahatça.

önce dinleyerek notaların ne zaman değiştiğine dikkat et, bir taraftan da gözlerinle tabı takip et. kafanda oturttuktan sonra gitarı alıp denersin.
  • resistance is futile  (25.07.11 16:28:10) 
veya şimdi aklıma geldi, yine ultimateguitar'da guitar pro tabları oluyor. onları indirip deneyebilirsin. guitar pro tablarında (power tab de olur) hem ölçüleri gösterir, hem nota olarak gösterir, hem de diğer enstrümanları kapatarak tek enstrümanı dinleyebilirsin. biraz kolaya alıştırabilir ama bu yöntem.

guitar pro tablarını açmak için ücretsiz tuxguitar programı var, gayet güzel.
  • resistance is futile  (25.07.11 16:39:26) 
birbirine yakın olan notalar daha kısa arasında mesafe olanlar uzun olarak düşün.


  • vexations  (25.07.11 20:53:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.