[]

kırmızı ve mavi rekabeti

selam,

bu başlıkta söylediğim rekabetin örneklerini vereyim birkaç tane daha anlaşılır kılmak için,

pepsi vs coca cola
darth vader vs obi wan
avatar the last airbender'da son mücadeledeki mavi ve kırmızı sahnesi
aynı şekilde harry potter'da da var.
sözlükte de başlığı var zaten.

ama bir süredir arayıp bulamadığım şey nereden ortaya çıktığı ya da çıkmış olabileceği. ateş-su diye kestirip atmak istemiyorum. bir takım nedenler barındırdığına inanıyorum. teorisi olan, daha önceden duyduğu teoriyi paylaşmak isteyen varsa sevinirim.

dankes.

**

ilk cevap ek bilgilendirme: şimdi wikipedia'dan baktım. renk tekerleği/skalası 18. yüzyılda çizilmiş. goo.gl

ikinci cevap sonrası bilgilendirme: mavi kan tanımı, ilk kez avrupa'da soluk insanlar için kullanılmış. 1800'lerin başındaymış. wiki.answers.com

 
renk skalasında kırmızı ve mavi zıt renkler, ikisi karıştırıldığında gri yani etkisiz eleman elde ediliyor :) bununla ilgisi olmalı. bir de tarih boyunca kırmızı hep kötüye atfedilmiş. o zaman karşıtı olan iyi de mavi olmalı diye düşünülmüş olabilir.


  • boo ya moon  (23.07.11 12:15:02) 
kırmızı ve mavi kan, yani temiz ve kirlenmiş kan arasındaki fark olduğunu düşünüyorum. bütün kültürlerde bu var, yalnız zıtlık belirtmesi ikisinden birinin daha iyi olduğu anlamına da pek gelmiyor. kırmızının kötüye atfedilmediği durumlar da var bence. matriksteki kırmızı hap gibi.


  • kediebesi  (23.07.11 12:20:50 ~ 12:22:52) 
  • kimlanbu  (23.07.11 12:40:15) 
kırmızı tel ya da mavi teli kesip bombayı etkisiz hale getirme ikilemi de geçer..o kadar da izledik ama hangisi doğru hatırlayamadım..sanırım mavi kesilecekti..evet hatalıysam zaten bu mesaj kendi kendini imha eder birazdan..


  • su olsam ates olsam  (23.07.11 14:30:16) 
harry potter'da kırmızı ve yeşil mücadelesi var :)


  • physcos physcos  (23.07.11 14:40:45) 
sıcak soğuk


  • dunyatuhaf  (23.07.11 14:45:27) 
turkiye-yunanistan :P


  • poset  (23.07.11 15:40:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.