[]

Zihinimizi kopya bir bedene nakletmek? (Beyin cimnastiği)

varsayalım ki bedenimizin fiziksel olarak birebir kopyasını ürettik, depoya kaldırdık. o arada ağır bir kaza vs.. geçirip öldük. Zihnimizi, hatıralarımızı bu yedek bedene nakletseler, o yeni kişi yine biz mi oluruz yoksa o bambaşka birimidir artık?

ya da diyelim gelecekte teknoloji aldı yatırdı ve uzun yıllar önce ölmüş insanlara eski hatıraları ile birlikte yeni bir bedende can verebildiler. O kişi yeni biri midir? yoksa ölen kişi yitmiş, yeni kişi ise bambaşka bir insan mıdır?

nedir fikriniz?

olayı metafizik-din ekseninde yanıtlamazsak çok iyi olur.

 
bizi biz yapan hatıralarımız, yaşadıklarımız..
anca yeni beyinin kapasitesi düşükse biraz daha salak olabiliriz,,bi de duygular hormonlarla falan bağlantılı, yeni bedenin ürettiği hormonlara göre kişilik değişimleri olabilir ama bence gene de ben, ben olurdum :)

  • erostrada  (22.07.11 10:23:13) 
zor soru bu. ama

1. yine sen olmazsın. seni sen yapan sadece beynin mi, yoksa - pardon ama - ruhun da katkısı var mı?
2. aklım yine ruh değişkenine kayıyor. o yüzden bence yeni kişi bambaşka biri olur. (konu dışı: bu söylediğin resurrection denen olay. Ne kadar mümkün olabilir? Veya ne kadar mümkün oldurulabilir? Tüm dengeler değişebilir ki eğer mümkün olarak varsa/sunulursa)
  • jesterdvine  (22.07.11 10:34:30) 
Birebir replikanıza dahi koysalar yeni biri olursunuz.

25 yaşında kopi yaptılar, 35de öldük, copi peyst yaptılar. Şimdi her ne olursa olsun siz o aradaki on yılda yaşlanan vücuda uyum sağlamış bir beyini 10 sene önceki haline döndüreceksiniz. yaşadığınız fiziksel yıpranmalar olmamış gibi devam etmeniz zor. insan beyninin yabancılaşma yaşayacağına eminim. tabii sağlam bir psikolojik süreçten sonra iyi olabilirsiniz ama dünyaya bakışınızın değişeceğine eminim şahsen.
  • kadim kishi  (22.07.11 10:36:38) 
yine biz olurduk bence ama yaşadıklarımızı (ölüm nedeni, anı) hatırlıycağımız için ciddi psikolojik sorunlarımız olurdu. muhtemel aynı bedende bile olsak ölümden döndük diye değil de bu beden bana yabancı diye düşünürdük. neticede görünüş olarak aynı olsa da 0km beden.


  • onexey  (22.07.11 10:36:47) 
illaki olur; sadece zamanımızın teknolojisi el vermiyor sanırsam...

çünkü beynimizde gerçekleşen olaylar elektriksel; o elektriksel veriyi alıp kopyalanabilir/işlenebilir bilgi haline getirebilirsek neden olmasın...

hormon olayı zor olmasa gerek; sonuçta bedenin birebir kopyasında hormon da üretilecek; yazılım doğru yüklendikten sonra sorun olmaz :P

hatta temel fonksiyonlar için "firmware", zihin meselesi için "software" takılabiliriz de :D

insan beyni yaklaşık 10tb bilgi alabilir diyorlar; hazır zihnim kopyalanırken bi kaç full hd film, biraz da flac müzik arşivi de fena olmaz sanırsam :D
  • mortar  (22.07.11 10:38:33) 
ödev mi bu :))


  • neira  (22.07.11 10:54:12) 
yöö, çok dizi izlemenin sonucu. :)


  • serseri marti  (22.07.11 10:55:25) 
6. gün filmini izle


  • poseidon1  (22.07.11 11:09:07) 
çok tanıdık hatıralara sahip başka bir insan olurduk. hani çok net hatırlanan bir rüyada başkasının yerinde olmak gibi. farklı duygularımız ve düşüncelerimiz olacaktır çünkü düşünme beyindeki kimyasal reaksiyonlar sayesinde olur ve beyinden beyine fark eder.

veya;

"ben bu vücuda nasıl girdim bu ben değilim farklı hissediyorum çıkarın beni burdan ben deli diilim" haykırışları içinde kafayı sıyırırız, bunun bir rüya olduğunu düşünüp uyanmaya çalışmaktan kendimize zarar veririz.
  • locco  (22.07.11 11:26:22) 
The Island isimli filmi izle eğer izlememişsen.

Bana göre olay şu; tabii ki farklı biri olur. Ancak bunun tek sebebi, o maddelerin (atomların) farklı olması. Aynı atomdan iki tane yok neticede, bire bir eş atomlar olsa da. Gerçi bu bakış açısına göre; insan, birkaç sene önceki haliyle büyük ölçüde farklıdır (4 senede hücrelerin %80'i mi ne yenileniyormuş, öyle bir şeyler). Yani farklı biri olur ama senin dediğin gibi bambaşka biri olmaz. Çünkü en önemli etmenlerden biri düşünceler.

Psikolojik olarak ise durum şöyle; bu olayın farkına varmazsan aynı kişisin. Çünkü hatıraların eskisi gibi olduğu için kopya olduğunun farkında olmayabilirsin bile. Ama sonra çıkıp sana durumu anlatsalar, kabul etmekte zorlansan da, farklı biri olduğunu kabul edersin bence.

Bir de şu var, çok benzer ve ilgini çekecek bir konu; (bkz: her şeyin şu anda yaratılmış olma ihtimali)
  • long live rock n roll  (22.07.11 11:52:55 ~ 11:54:58) 
ruh denilen şey beyin hücrelerinin birlikte oluşturduğu bir farkındalıktan ibaret bence. dolayısıyla evet sen sen olursun ama kırılım anından itibaren değişim başlar. yani şöyle demek istiyorum. beynini kopyaladıgını ve kopyan ile senin aynı anda uyandıgınızı düşün. uyandıgınız anda ikiniz de sensin. ama 1 saniye sonrasında ortam ve hissettiklerin sonucu oluşan duygular ile fikirler nedeni ile artık ikiniz de sen değilsiniz. 2 ve 3ncü kişilersiniz hikayede..


  • eleventh american esme has met  (22.07.11 12:11:27) 
buradaki varsayim dualist bir yaklasim. yani zihnin bedenden(beyin de dahil olarak) ayri oldugu.
varsayimi kabul edersek (ki kisisel olarak yakin degilim dualizme) fikrim, o kisi uzun bir uykudan uyanmis eski kisidir.

  • orcu  (22.07.11 12:24:22) 
kavanozdaki adam diye bi dizi vardı zamanında TRT'de...beyin nakli geçiren bi adam kafayı yiyodu, sorduğun soru o diziyi hatırlattı bana...
(bkz: hey gidi günler)

  • trawmatolog  (22.07.11 13:01:31) 
çok güzel yanıtlar geldi arkadaşlar hepinize teşekkürler. sanırım asıl sorun, bizi biz yapan nedir? oluyor. fiziksel bedenimiz mi yoksa düşüncelerimiz mi? düşüncelerimizi de fiziksel varlığımızın bir parçası kabul edersek (elektrik akımları) o halde bizi biz yapan fiziksel varlığımız. bu varlığı tamamen kaybedersek bir geriye dönüş olmayacağını düşünüyorum. dolayısıyla kopya başka bir insan olmalı sonucuna varıyorum kendimce.


  • serseri marti  (22.07.11 13:07:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.