[]

Ney mi, klarinet mi?

Merhaba,
İleride müzik kayıtlarımda kullanmak için büyülü bir üflemeliye ihtiyacım var, ve başkasının keyfini beklemeden kendim kaydedebilmek istiyorum. Dolayısıyla bu ikisinden birini az da olsa öğrenmem gerekiyor.

Genelde ambiyans için kullanacağımdan, öyle taksime, soloya kalkmayacağımdan, ikisini de yapabileceğime inanıyorum (ikisinden de ses çıkartmayı başardım, "ses çıkartma" mevzuunu hemmen geçelim (= ).

Hah, hangisine eğileyim? İkisini de birbirinden çok seviyorum, ama hangisi daha fiğzıbıl olur? Aradığım özellikler şunlar:

1. Ses aralıkları
2. Öğrenim kolaylığı
3. Performans / Fiyat
4. Kayıt kolaylığı (Mikrofonlama vs.)

 
tamamen bir müzik dinleyicisi olarak fikrimi belirtmek istiyorum naçizane. "ney" daha iyi gibime geldi.

ha calma-öğrenme zorluğudur, siz ne dersiniz bilemem. ama neyin daha zor öğrenildiğini duymuştum.
  • schimsonique chaiselongue  (05.05.08 01:31:57) 
aralarindaki en basit 3 farki soyleyim:
1)klarneti bilmiyorum ama neyden ses cikarmak icin bir kac haftani vereceksin. temel notalari cikarmak icin ise bir kac ayini-belki de yilini- vereceksin; kendimden biliyorum. klarnette sesin bu kadar uzun ciktigini zannetmiyorum.
2) ney calmayi ogrenirken, karsina paso ilahiler gelecek, ilahileri calacaksin; gittigin kurslarda da mutaassip insanlar ve sohbetlerle karsilasacaksin. ben acikcasi bunu kaldiramadim, biraktim neyi filan, na orada duruyor ogrenciyken bok gibi para verdigim ensturman.
3)neyin bakimi zordur, sonucta bildigin su kamisi. cok hassas davranman gerekir, bi yere carptiginda onu mefta olacak; klarnette boyle bir sorun yok. bakimi da nasildir bilmiyorum.

edit: sorularina yanit vermemisim; vermeye calisayim.
1. ney icin ses araligiyla ilgili sunu soyleyebilirim, portenin en altindaki ve en ustundeki cizgilerden daha fazlasinin sesini cikartamiyordum ben-1 8-9 ay ugrastim yanilmiyorsam o ensturmanla.
2. ogrenim kolayligina yukarida deginmistim ama bir de ara sesler -diyez, bemol vs.- cikarmak icin kimi yerlerde deligin yarisini kapatiryorsun, kimi yerlerde basin ve baspare arasinda 90 derecelik egim vermen gerekiyor. bazen de dudagini saniyede bilmem kac titreteceksin falan filan...
3. iyi birsey almak istiyorsa, kafadan 200 dolleri gozden cikarmalisin. zaten daha sonra basladigin neyin yerine bir ust modelini almalisin. kiz ney den baslanur mansurla devam edilir genellikle vs..
4. bizim hoca studyoda kaydediyordu bunu, :S
  • egotm  (05.05.08 02:01:47 ~ 02:09:41) 
xaphoon al, çal.
(bkz: xaphoon) (pocket sax olarak da bilinir, ufacık, taşınabilir ama klarinet gibi sesi olan bir enstruman)
youtube.com
youtube.com
  • kurukafa  (05.05.08 02:11:58) 
çok teşekkürler. ney - klarinet arasında klarinet bana da daha mantıklı görünmüştü zaten.

ama kurukafa'nın önerisi de hiç fena görünmedi. dinledim, izledim, şahane sesi var xaphoon'un. türkiye'de bulunabilir mi? fiyatları nasıldır?
  • actionary  (05.05.08 02:24:41) 
kurukafa,
bir ekşi duyuru sorusuna verdiğiniz cevabın sonucunu hiç bu kadar kısa sürede almış mıydınız bilmiyorum ama, xaphoon siparişimi verdim amazon'dan :)
teşekkür ederim.

48$ alet, 17$ shipping, toplam 65$.
  • actionary  (05.05.08 02:43:14 ~ 02:44:11) 
benim daha iyi bir teklifim var; sifir maliyetle al sana ensturman:

youtube.com

adamin diger videolarinda da baska sebzelerden yapilmislari var.

kurukafa'da notalarin yerini bulur, al sana ev yapimi ensturman :P
  • egotm  (05.05.08 02:45:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.