[]

Boğaziçi işletme/sabancı endüstri ?

malum sabancı'da bölümler sonradan seçiliyor ve istenilen bölüme geçiliyor. ben geçmişte endüstri mühendisliği isterdim, sonra sayısal zor geldi son sene tm'ye geçtim işletme okurum diye. şu an sabancıya tam burslu ve boün işletmeye rahatlıkla giriyorum.

şimdi bir yanda işletmenin kötü etiketi, ne olacağım ileride sıkıntısı, bu kadar uğraştık basit bir bankacı kalmayalım derdi var. endüstri mühendisliği ise daha gözde, yan dal olarak ya da master'la işletme halloluyor.

ama bir yanda da boğaziçi etiketi var ve vakıf üniversitelerinde ilk 1000 deki adamlarla 200bininci adam birlikte okuyor, bu da illaki kaliteyi düşürüyordur.
kısaca ne önerirsiniz, işletmenin boğaziçinde okununca önü açık mıdır?

 
boğaziçi candır ama işletme patlıcandır. ben bir işletme mezunu olarak sana sabancıya git endüstri müh. ol derim naçizane.


  • tombalabala  (21.07.11 17:57:18) 
Bogazici Isleteme'yi bitirip cokuluslu bir firmada ise baslayabilirsin. Bogazici cok degerli bir etiket. Alternatif olarak Sabanci'da endustri okuyup Bogazici'nde MBA yaparsin ama Bogazici ile Sabanci denk degil isverenin gozunde. Mesela bildigim bir sirkette Bilkent, ODTU ve Bogazici mezunlari haricinde yapilan basvurular degerlendirmeye bile alinmiyor okunmadan eleniyor, okul adi cok onemli bir kriter.


  • crown  (21.07.11 18:10:49) 
soruyla hafif alakali ama universite hayatin kolay gecsin istiyorsan, bogazici isletme. adam gibi bir bolumden mezun olayim diyorsan sabanci, hem belki ilk sene sonrasi fikrin de degisebilir.


  • rainel  (21.07.11 18:11:42) 
üniversite hayatının nasıl geçeceğinden ziyade ileride bana getirisi önemli şu an, gerekirse bir 4 sene daha zorlanırım yani.
işletmenin genel kötü görünür yanından bahsediyorum, yani çok işletmeci var düşük puanlı okullardan işletme mezunu olanların hemen epsi şikayetçi, çünkü iyi bir yerlere gelme, üst basamaklara yükselme imkanı çok düşük.

  • copadam  (21.07.11 18:26:14) 
sabancıda ilk iki yıl temel mühendislik dersleri alıcaksın ki bunlar ağır fizik bilgisi içerir. konuya çok hakim olanlar, yüzde yüz burslular bile fizik ağırlıklı derslerde zorlanır. orada o kadar fen mezunu varken yapabileceğini düşünüyor musun?


  • you are my lethe  (21.07.11 18:33:09) 
işletmeyi kesinlikle geç. İş verecek olsam işletme diyen birine , hangi okul diye sormam bile. bence türkiye'de sosyal bölümlerden uzak dur para kazanmak istiyorsan.


  • dunyatuhaf  (21.07.11 18:33:53) 
dunyatuhaf +1...


  • hiçbirşeyyok  (21.07.11 18:45:17) 
@divit: üniversiteyi iyi yapan şeylerin başında öğrenci kalitesi gelir bence.
@you are my lethe: sözeller vs. de aynı dersleri görüyorsa bir şekilde hallederim heralde, ya da ilk girişte yapılan fakülte tercihi etkiliyorsa dersleri başta yönetim bilimlerine girip sonra endüstriye geçerim diye düşünüyorum.

  • copadam  (21.07.11 18:57:31) 
Sabancı'dan çıkıp çok çok çok iyi yerlere gelmiş bir sürü insan tanıyorum, yurtdışı bağlantıları falan da çok sağlam, SU deerdim ben muhtemelen.


  • roket adam  (21.07.11 23:02:49) 
ama bir yanda da boğaziçi etiketi var ve vakıf üniversitelerinde ilk 1000 deki adamlarla 200bininci adam birlikte okuyor, bu da illaki kaliteyi düşürüyordur.


kısmı ile ilgili bişey söyleyeyim sadece, bizim bölümde bu sene 1. olan arkadaş 2.öğretimdeydi ve çap yaptığı halde 1.oldu.Hemde sağlam 2 mühendislikten.

yani lys de yapmış oldugun puana güvenip ben üniversitede çok sağlam işler yaparım diye kendine güvenme.Hayal kırıklığı yaşayabilirsin.


boğaziçi mi sabancı mı dersen su end. müh boğaziçinden daha iyidir bana göre.İleride seçeneğin daha fazla olur kariyer anlamında.
  • satıyorum sattım  (21.07.11 23:16:52) 
tabi ki burssuz vs. olup da çok iyi işler yapanlar ya da burslulardan çok daha kötü duruma gerileyenler olur, söylemek istediğim bu değil, bir yerde sadece ilk 1000den insanların oluşturduğu bi topluluk, bir yerde %10'u ilk 1000den oluşan bir topluluk. yok sayılacak bir fark değil bence.


  • copadam  (22.07.11 00:30:07) 
farklı görüşlerinize açığım hala.


  • copadam  (23.07.11 22:57:07) 
başka bir şeyler ararken gördüm bu sorunu. ben 5 sene önce boğaziçi endüstriden mezun oldum ve yakın bir arkadaşım sabancının endüstri (sanırım o zaman üretim müh deniyordu) bölümünden mezun oldu.

şimdi öncelikle boğaziçinin genel ortamını sabancıyla kıyaslamak lazım. sabancıda genel olarak daha zengin insanlarla beraber okuyacaksın, bu senin için problem olur mu bilemiyorum. bazıları için olabiliyor sanırsam. ayrıca boğaziçi sosyal olarak da çok aktif bir yer ve işletme okurken yattığın zamanı sinema, fotoğraf, yok dağcılık, su altı sporları ile harcayabilirsin.

eğer ben sadece kariyer odaklı düşüneceğim diyorsan işletmeden çıktığında daha az şey bilip ve üniversitede daha az uğraşıp aynı işi yapabilirsin endüstri müh okuyanlarla. ayrıca sabancıdan çıkıp iyi iş bulamam diye düşünme. benim arkadaşım senin durumundaydı, tm'den burslu girdi, endüstriyi okudu. sonra çok büyük firmalarda çalıştı ve şu anda çok ciddi paralar kazanmakta. ha kendisi bu plaza insanı denen klişeyi sonuna kadar doğrulayan bir insandır ama sonuçta sabancı hiçbir şey gibi düşünmen de bu örnek üzerinden gidersek hatalı olur.

biraz da cevap üniversite hayatını nasıl hayal ettiğinle alakalı bence. ayrıca ne okuyacağından çok emin değilsen sabancının baştaki bölümsüz yapısı senin için daha uygun olabilir. merak etme birinci sınıf fizik dersleri filan çalışınca yapılır, liseden öyle müthiş bir bilgi birikimi gerektirmez ve zaten endüstri seçersen ihtiyacın bile olmaz iyi öğrenmene.

ama ben sosyal ortamım da daha güzel olsun diyorsan boğaziçi daha iyi bir tercih gibi geliyor bana, sabancının sosyal ortamını bilemiyorum gerçi ama boğaziçinin çok aktif bir film merkezi ve ciddi aktif öğrenci kulüpleri var. ha bir de olur da akademik kariyer yaparsan (hiç düşünmüyordum bunu ilk başladığımda ama sonra bu şekilde bu düşünceye geldim) işletme buna başlamak için kötü bir yer. endüstri müh daha iyi bir alan, önündeki seçenekleri de çok daha fazla arttırır ve seçenekleri açık tutmak her zaman önemlidir, insanların planları çok değişir. evet, uzattım biraz.
  • skryer  (27.07.11 13:59:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.