[]

Kriz felan diyorlar

bu yunanistan'daki borç probleminin avrupaya bilhassa italya ve ispanya'ya yayılıp, bunun dünya genelinde ekonomik bir krize yol açacağı söylenip duruyor bi kaç gündür sıklıkla, bunun aslı astarı nedir ekonomist arkadaşlarım? bu risk ne düzeydedir? kriz başladı demek için ne olması lazım, bu krizin yayılması ne zaman başlar, ne zaman biter, neler oluyor? yoksa hepsi safsata mı?




 
hacı ne krizi ya kriz mriz yok millet götünden uyduruyo böyle şeyleri halkı sömürmek için.


  • altini ser incisi ker  (21.07.11 12:24:26) 
duyduğumu söyleyeyim, amerika sıçtı, avrupa sıçıyor, sırayla tüm avrupa ülkeleri sıçıyor.

Türkiye zaten hiç bir zaman krizden çıkmadı, çıkmayacak da, sadece ismini dile getirip ortalığı karıştırıyorlar. Türkiye'nin cari açığı şu an baya var
  • bonjurkes  (21.07.11 12:28:28) 
En azından kafanı kaldırıp biraz etrafa bakarsan vatandaşların dolduramayacağı çoklukta bina dikiliyor. Mortgage krizi misali, bankalar tr ekonomisini şişirmekte. Her önüne gelen firmaya kredi veren bankaların da belki de bilinçli veya mevcut hükümetin ideolojisi gereği olsa gerek piyasayı olmayan parayla balon gibi şişirmek. Biz üretmiyoruz yiyoruz lan.
Neyse batacaz vesselam. Sıkı tutunun panpalar.

  • benlik bu kadar  (21.07.11 12:32:16) 
altını ser incisi ker her başlıkta yaptığı gibi gene mantıksız konuşmuş. kriz türkiye'de hep kapıda.

büyük ticari kongreler, emlak kongreleri vb. hep aynı şeyi diyor. amerika ve avrupa'nın gene krizin önüne geçemeyeceği ve kurbanı olmaya başladıkları. gerçi amerika genel anlamda rahat çünkü ürettiğini tüketiyor ve tüketim gücü çok yüksek olduğundan krizleri atlatabiliyor, avrupa'da aynı durum söz konusu değil. bu sefer bize de sağlam patlayacak gibi kriz. sadece tahmin tabii, yoksa ekonomi okumam etmem.
  • madyb  (21.07.11 12:41:13) 
Henüz 2008'deki gibi bir kriz yok. Sayılan ülkelerden biri "ben ödeyemiyorum borçlarımı" dediği an fitili ateşlemiş olacak. Batı ülkeleri yapısal anlamda 2008 krizinden tam anlamıyla çıkmamıştı; parasal desteklerle yürüyorlardı. Biz ise çıkmıştık; tüketimle yol alıyorduk. Bir Yunan iflası durumunda bu sürüdürülenler bitecek ve yeni dipler oluşması ihtimali doğacak. ancak bunun 2008deki kadar sert olmasını beklemeyin; çünkü bu sefer beklentiler dahilinde; sürpriz olmayacak. Parasal ve mali tedbirler de planlandı; otoriteler daha erken harekete geçecek. elbette bu sadece hafifletici olur; zararları sıfırlamaz.


  • 507  (21.07.11 12:46:30) 
507 saol, tam beklediğim cevap, peki sence meydana gelmesi olası görünen bu durumun ne zaman gerçekleşebileceğine dair bi fikrin var mı?


  • hocam fazla egon var mi  (21.07.11 12:51:21) 
yunanistan siki tuttu. adamların borcun geri ödemesi geliyor ellerinde ne para var ne de tekrar borç alacakları yer. irlanda da öyle.

sonra portekiz batacaktı az kaldı, en son reklam falan filan derken finlandiya ikna oldu borç verdi heralde. bir süreliğine kurtuldular.

ispanya için de durumlar içaçıcı değil.

peki bu ülkeler batarsa ne olacak_? olacak olan şey euro siki tutacak tam anlamıyla. şu an alman halkı isyanlarda. bizim vergilerimiz ile başka ülkeler ayakta tutuluyor, neden bize harcanmıyor diyor. almanyanın herhangi batan bir ülkeyi kurtarmama diye olayı yok. ama artık ne kadar kaldı gücü o tartışılır. bence ispanya gibi bir ülkenin krize girmesi eurozone denilen, euro kullanan 16-17 ülkelik alanı çok pis sıkıntıya sokup eurozone'un sonunu getirecek. almanlar ispanyayı kurtaramazlar bence.

tek çözümü var bunun da ingiltere. yıllardır dahil olmadı eurozonea. ispanya krize girer, almanya kurtaramazsa ingiltereye çevrilecek gözler. ingiltere kendini avrupadan dışlanmış hissediyor genelde. avrupa birliğine girdikleri gibi belki de avrupaya daa yakın olmak için yardım ederler gibi geliyor. ama tabi ingiliz bunlar. zamanında demir lady'nin yaptığı gibi masaya yumruğu vurup fazlasıyla alabilirler parayı geri. ispanya çökerse ingiltereye bakacak herşey.

türkiye ise avrupa birliğinde olmamanın faydasını görecek heralde böyle bir durumda. tabi biz de çok pis etkileneceğiz ama bir euro kullanan ülke kadar değil tabi.

kısa vadede ispanya, portekiz'in ekonomik durumuna bakacak avrupada bir kriz.
  • ayiadam  (21.07.11 12:52:00) 
e bu euro, ne demeye yükseliyor o zaman???


  • cbe  (21.07.11 13:11:45) 
@ayiadam iyi başlayıp kötü bitirmişsin :) ingilterenin borçları ispanyadan bile fazla, nasıl bir yardım edecek ab'ye? ab içerisinde olması krizi daha da büyütürdü. ingilizlerin şansı kendi para birimleri olması. böylece devalüasyon ile makro dengesizlikleri bir şekilde düzeltebiliyorlar. euroya girseler o da yok.

@h.f.e.v
yunan ve portekizin kısmi iflası açıklanırsa, AB'nin kalan borçları garantiye alması lazım. bu da politik olarak zor. ya garantileme ya batış. başka düzeltme şansı yok. 1.5 yıldır sorun öteleniyor ama kendi kendine düzelme ihtimali yok. çünkü bu ülkeler borçları ödeyecek kadar büyüyemiyorlar. 2 zor seçenekten biri kesinleştiginde, diğer büyük borçluların durumu da netleşecek. italya ve ispanyanın ekonomileri bu ufaklara göre çok daha güçlü. bu yüzden iriliklerine ragmen o kadar da korkulmuyor batmalarından. ama sonuc itibariyle borçları hep artıyor. bu ivmeyi durdurmaları; yani tasarruf önlemlerini güçlendirmeleri gerekiyor. tüm bu sölylenenler yazıda kolay pratikte zor şeyler. atıyorum memurların maaşlarını 10 yıl fikslemen (zam yapmaman şart). bu katılıklar nedeniyle ab'yi en az 3-5 yıl daha yavaş büyüme ve olası yeni kriz korkuları bekliyor. abd desen kendi sorunları var. dünyanın geri kalanı bu büyük tüketiciliern eline bakıyor; çin min hikaye yani; düzeleceksek ab ve abd'nin ayaga kalkmasıyla olacak.

@cbe
euro yükselmiyor; dolar ve tl daha hızlı düştüğü için euro yükseliyor gibi zannediliyor. gerçek yükselenler: chf, jpy, altın. yani güven paraları.
  • 507  (21.07.11 13:20:02 ~ 13:21:45) 
avrupa birliği yunanistan ı sırtında taşımaktan ve şimarıklıklarından bıktı o yüzden yunanistanın batması ve diğer ülkeler tarafından kapışılması an meselesi.

ispanya, portekiz, italya ve diğer zor durumdaki avrupa ülkelerinin batmasına avrupa birliği izin vermez. ne yapar eder kurtarır. zira onların batması durumunda euro büyük değer kaybeder ve/veya birçok ab ülkesi kendi para birimlerine geçmeyi düşünmeye başlayabilirler. bu da ab nin sonunu hazırlar.

abd, çin ve diğer büyük güçlerinin yanında avrupa ülkelerinin tek başlarına bir şansı yok. ab nin kurulmasındaki en büyük sebeplerden biri buydu zaten.

bizi çok etkilemeyeceğini düşünüyorum ama milletin gözü korkacak ve paralarını harcamayacaklar ve para akışı biraz yavaşlayacaktır. tayyip'in de dediği gibi teğet geçeceğini düşünüyorum.
  • locco  (21.07.11 13:58:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.