[]

Üniversite tercih meselesi / Biraz uzun oldu ancak yardıma ihtiyacım var

Çok çalışkan bir öğrenci değilim, orta seviye diyebiliriz belki. TM alanında bitirdim bu sene liseyi. Sınava falan girdik, yarın da sonuçlar açıklanıyormuş. Sanıyorum 350-390 arası bir şeyler gelecek. Çok geniş bir aralık oldu evet ama yaptığım soruları pek hatırlamıyorum o yüzden cevaplar açıklanınca çıkaramadım puanı.

Neyse, az önce de kontenjan kılavuzunu indirdim, bölümlere bakıyorum. Puanıma uygun olan bölümler şunlar gibi:

İşletme, iktisat, maliye, turizm işletmeciliği, uluslararası ilişkiler, arkeoloji falan filan.

İl olarak öncelikli olan şunlar: İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Eskişehir. /// Zorlarsak Kırklareli, Edirne, Ankara falan da olabilir belki.

Neyse, başlıklarına falan bakıyorum tek tek ama hiç iç açıcı değil, bu puanla ben düzgün bir şey okuyamayacak mıyım?

Aslında bu puanı neredeyse çalışmadan yaptım. Dersaneye gittim sadece dinledim, tekrar v.s yapmadım. Dersanedeki testleri çözdüm ama evdeki soru bankaları bomboştu falan filan. Yani çalışsam daha fazla yapabilirim ama ders çalışamıyorum. Liseyi de kitap açmadan bitirdim 3.00 ortalamayla. Bunu söyleme sebebim, 1 sene daha düzgün çalış daha iyi bir bölüm gelir demeyin diye, kendimi biliyorum yine çalışmam yine bu puan gelir yani.

Ne yapmalıyım ben?

İlk bölüm buraya kadar, şimdi ekstra bölüme geçiyorum.


Babam ABD vatandaşı, 10 senedir orada yaşıyor. Acaba oraya mı okumaya gitsem? Gitsem gitmesine ama çok sağlam ingilizce olması lazım, okul okuyacaz her türlü teknik bilgiyi bilmek lazım sonuçta. Şu an ingilizcem fena değil sadece konuşamıyorum pratik olmadığı için.


Acaba direkt ABD kanalını mı zorlasam yoksa burada okuyup orada master mı yapsam?

ABD kanalı biraz zor ama burada annem rahatsız gibi, bırakamam gibi duruyor bir süre. O yüzden buradaki üniversiteler için verilen cevaplarımız daha öncelikli.

Teşekkür ediyorum herkese şimdiden.

Edit: Sıralamaya göre kaç oluyor bilmiyorum, ortalama olarak TM 370 puan dersek kaç olur, bilen varsa onu da ekleyelim buraya.

Edit 2: Aslında sözelden de bu civarda puan gelecek, sözel bölümleri de düşünebiliriz.

 
kendi isteğine göre değilde puana göre meslek seçeceksin maalesef çoğunluk böyle kalburüstü türk üniversitelerin istemediğin sırf puanın tutuyor diye bir bölüm okuyacaksın 1 sene sonra sıkılacaksın bırakacaksın hayalim hedefim bu değil diye.
varsa imkanın amerika kanalını zorla hatta o imkanı yaratmaya çalış derim..

  • uykusuz her gece  (21.07.11 01:42:59) 
Tabii ki, bu puanla zaten hayalim diyebileceğim bir yer gelmez. Fikir olarak soruyorum, sizce hangisini tercih etmeliyim diye.


  • xenophobe  (21.07.11 01:45:32) 
Sizin hayalinizde bir bölüm var mıydı?

Edit:son mesajınızı görmemiştim.
  • sporty  (21.07.11 01:46:04 ~ 01:46:49) 
ABD'ye git.

En olmadı ufak şehirlerde okuma.

Türkiye'de "düzgün bir şey" dediğin "şey"lerden çok çok az var, kafana takma. Olay adamın kendisinde bitiyor.
  • roket adam  (21.07.11 01:50:44) 
eğer imkanın varsa direk, amerikada oku, türkiyede sürünme, amerikada 1 sene kadar kursa gidip ielts'e girebilirsin.
ardından okula başlarsın.

  • düşünüyorum öyleyse vurun  (21.07.11 01:56:57) 
ABD de okuyunca orada master a kabul almak biraz daha kolay ama, TR den de zor anlamina gelmiyor bu.
Bir de TR de 3 sene okuyup son sene ABD de okuyarak otranin diplomasini alip mastera basvuranlar var ki nasil yapilir bilmem.

ABD de unilerin parali oldugunu biliyorsunuzdur, paraniz var sanirim. ABD de kendi basiniza kalacaksaniz bu bu yasta biri icin kotu olurdu, yakinlarinizla surekli irtibatta olacaginiz bir aile ya da babaniz olacak mi? yaz tatillerinde istediginiz zaman tr ye gelebilecek maddi gucunuz var mi?

Siz oyle degil deseniz de yasiniz cok kucuk. Mantik ABD der (TR ye geri donmek amacsa, diplomasi maalesef daha cok itibar eder). Ama ABD de master la bunu kapatabilirsiniz.

Bolumlere gelince, Maliye, Turizm isletmeciligi ve Arkeoloji olmasin. Maliye ve Turizm isletmeciligi cok spesifik bolumler. bu bolumlerde edinilecek bilgileri iktisat ve isletmeden haydi haydi edinirsiniz. Arkeoloji de, TR de bilemiyorum.

Bu arada diliniz sorun olmaz. teknik bilgi vs ilk bir ayda ogrenirsiniz bolumunuzde, bu lazim degil. oraya gelen kim sakir sakir ingilizce konusuyor bilmiyorum
  • leyla3  (21.07.11 02:09:26 ~ 02:11:59) 
türkiye'de üniversite eğitimi çoktan bittiği gibi bir elin parmakları kadar üniversitenin dışındaki okullardan mezun olanların özel sektörde hiçbir şansları olmuyor. maalesef durum bu kadar acı. ABD seçeneği bana en mantıklısıymış gibi geldi buradan.


  • esenboga  (21.07.11 02:11:40) 
Öncelikle sözlükte ki başlıklarda memnuniyetsizliği çoğunlukta olması normaldir.Çünkü insanlar memnun olduklarını yazmazlar.Hep şikayet ederler.Bunu aklından çıkarma.
Üniversite tercihi meselesinde ABD.Bir kere eğitim olarak maalesef ülkemizdeki üniversitelerin durumdarından iyi olduğunu düşünüyorum.Ekstra olarak dünyanın yerele dili olmuş ingilizce var.Zamanla ingilizceyi de halledersin.
Türkiye'de bulunan belli başlı üniversiteler seni hayyallerine ve isteklerine götürür.Onun dışındakiler aşırı çaba gerektirir.
  • murtiii  (21.07.11 03:10:38) 
Madem hiçbiri istediğiniz yer değil tercih yapmayın. ABD'yi ben de tavsiye ederim. Çok uyduruk bir okula gitmezseniz buraya geldiğinizde tanrı muamelesi görürsünüz. Orada yaşayıp yaşayamayacağınızı görmek için bir yıl dil kursuna gidebilirsiniz.

Mutlaka burada kalmanız gerekirse istemediğiniz, size uygun olmadığına inandığınız bir yere girmektense (hazırlanırken bana çok küfredeceksiniz ama) tekrar hazırlanmanızı tavsiye ederim.

Bir de şunu söyleyeyim: Okul bittikten sonra bir sürü boş sene geçireceksiniz. Kimsenin planları tıkır tıkır işlemiyor. Bu yüzden şimdi tekrar hazırlanarak veya dil kursuyla geçireceğiniz bir yılı kötü olarak düşünmeyin. Bu bir yıl diğer boş geçecek yılların daha az olmasını sağlayabilir.
  • sourlemonade  (21.07.11 11:12:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.