[]

yüksek lisans tercihi

sevgili duyuru sakinleri. yl yapmış ve yapan yapan arkadaşların fikirlerini özellikle beklediğimi söyledikten sonra. bu sene mimarlık bölümünü bitirdim. İstanbul'da yaşıyorum. İTÜ'de Mimarlık(tezsiz) Belçika'da Brüksel'de Sint-Lucas ta Urban Architectural Design yüksek lisans programlarına kabul edildim. Hangisini tercih edeceğim konusunda oldukça kararsızım. Aslında isteğim İtalya'da yüksek lisans yapmak ama eylül'de başlamak için başvurları kaçırdım ve 2. dönem için başvuracağım. siz ne dersiniz hangisini seçeyim? ya da ne yapayım?



Sint-Lucas:
(+)
*oldukça eski, kaliteli ve bilindik bir okul.
(-)
*brüksel'de ev kiraları ve yaşam çok pahalı
*Urban Architectural Design programının Türkiye'de bire-bir muadili yok.




İTÜ:
(+)
*İstanbul'da olması ve avrupa'nın sayılı mimarlık fakültelerinden biri olması.
(-)
* Tezsiz yüksek lisans olması.



ek soru: Tezsiz yüksek lisansı bitirsem Doktora yapmak istesem kabul edilme durumun nasıl olur? dezavantaj olur mu tez yazmamış olmak?

 
Italya'da mimarlik yuksek lisansi yapan biri olarak tek diyecegim iyi ki kacirmissin! itu dedigin icin burada da teknik universiteye gelecegini varsayarak soyluyorum, 2. donem baslamak cok dezavantajli, burs konulari bile sorun oluyor, en iyisi erasmusla italya'ya gelmek.
soruna cevap olarak da cok karismak gibi olmasin ama ben olsam bruksel'e giderdim ve sadece tezli oldugu icin degil degisiklik iyidir, duzenlidir, italyanlar gibi her gittiginde baska bir cevap almazsin. okuldan cok sekreterlik isleri benim canima okudu burda. hem de dedigin gibi cv'nde yurtdisi deneyimi her zaman avantajdir. itu'yu kotuleme amacli soylemyiorum yanlis anlasilmasin, ama bugun sadece yurtdisinda staj deneyimi bile cok avantaj saglarken o acidan dusun diye dedim. yasamin pahali olmasi konusunda da okulun mutlaka burs olanaklari vardir, bir onlari arastir istersen.

  • lallala  (19.07.11 15:36:46) 
eskiden tezsiz yüksek lisans bitirenler doktora yapamıyordu. artık öyle bir engel yok. rahat rahat doktora yapabiliyorsunuz. ama tabii tez yazmanın artılarından biri olan akademik personel mantığını kaçırmış oluyorsunuz. o mantığı oturtabilirseniz sorun yok. mis gibi de doktora yapabilirsiniz.

akademik kariyer düşünüyorsan bilemem. fakat eğer yüksek lisans sonrası türkiye'de çalışmak istiyorsan belçika mantıklı bir seçim olmaz (muadili yok diyorsun). itü'yü tercih et derim. yok ama ben akademik kariyer basamaklarını bir bir tırmanacağım diyorsan, brüksel daha avantajlı bence (bunu bilen biri cevaplarsa daha iyi olur).

son olarak, tezsiz yüksek lisans her zaman tezliye kıyasla daha rahattır. tez yazacağına proje yaptırırlar sana, ki mimarlık okuyorsan proje yapman senin daha yararına olacaktır.
  • deckard  (19.07.11 15:38:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.