[]

Bebekler acıyı bizden daha mı fazla hissederler?

Ben merak ettim bunu. Mesela diyelim ki iğne oluyoruz. Aynı iğneyi bir bebeğin de olduğunu farzedelim. Acaba canları bizden daha mı fazla yanar, yoksa bir fark olmaz mı?

Var mıdır bilgisi olan?


 
his konusunda pek birşey diyemeceğim ama algı kapasitelerin biz yetişkinlere göre çok daha fazla olduğunu biliyorum.
Beyni bir çimenlik alan gibi düşünürsek
Zaman içersinde, sürekli düşen ağacın gölgesinde zamanla kuruyan çimler misali
artık kullanılmayan kısımlar köreliyor.
Bizlerin ayırt edemediği şempanzeleri, onlar 10 tane de göstersen
birbirlerinden ayırt ediyorlardı bir belgeselde.

edit
  • benlik bu kadar  (18.07.11 17:03:24 ~ 17:30:21) 
bence ilk başta pek tepki vermezler bizim kadar. çünkü biz canımızın yanacağını öğrenmiş vaziyetteyiz ve bu şartlanma yüzünden daha da çok yanıyo normalde hissedeceğimizden. ama bebekler daha bunu geliştirmediği için daha rahat oluyo. çok bebek gördüm düşüp kafa göz yarıp da ağlamayan. canı bile acısa normal yoluna devam ediyo, dert etmiyo.

ama sinir uçları vs diyorsan eğer, mesela bebeklerin cildi daha hassastır, henüz dünyaya alışmadığı için. tabi bu nedenle de sinirler daha çok uyarılıyor olabilir ama beyin hemen bunlarla baş etmenin yolunu bulur. sonuçta sinir uçlarından gelen acı sinyallerine kendini kapatabiliyo.

@benlik bu kadar sen insanları ayırt edebiliyosan şempanzeler de tabi ki birbirini ayırt edebiliyor. bütün japonlar aynı gibi bi muhabbet olmuş bu :)
  • kediebesi  (18.07.11 17:03:37 ~ 17:04:34) 
@kediebesi yok panpa yanlış anladın.
Bizim birbirinden ayırt edemediğimiz şempanzeleri
Onlar tek tek seçebiliyordu. Şempanze dedim de koala da olabilir.
  • benlik bu kadar  (18.07.11 17:06:50) 
valla bizim birbirinden ayırt edemediğimiz penguenler bile milyarlarca arkadaşı arasında kendi ailesini şıp diye bulabiliyo.


  • kediebesi  (18.07.11 17:08:59) 
@kediebesi sen yanlış anladın galiba. kendi türü içinde penguenlerin ya da şempanzelerin birbirlerini ayırt etmesi değil bahsettiği, insan bebeğinin 10 tane şempanzeyi ayırt edebilmesi, ya da 20 tane pengueni ayırt edebilmesi.


  • dasher  (18.07.11 17:17:57) 
kediebesi; biz yetişkin insanların ayırt edemediği penguenleri bebekler ayırt edebiliyormuş.bebek derken insan yavrusunu kastediyorum.bunu demek istedi sanırım "benlik bu kadar".


  • p a t r i o t  (18.07.11 17:18:15) 
evet panpalar biraz karışık yazmışım editledim.
Koala idi sanırım yetişkinlere gösterildi ayırt edemediler.
Ama bebekler tek tek seçti. Bende şaşırmıştım.
Beyin komple ekili çim bahçesi gibi düşünürsek, zaman içerisinde ağaçların gölgesinde kuruyan çimler misali, algımızın düştüğünden bahsetmişti.
Neyse ya bu anlattığımın konu ile ne alakası varsa artık...
Harici Hdd yi alınca yazarım belgeselin ismini.
  • benlik bu kadar  (18.07.11 17:36:35) 
evet sinire kestiğim anlara denk geldiği için yine algım kıtlaşmış :) kıtım ben.
evet belki de yine beyinleri şartlanmalarla dolmadığı için gördüklerini gördükleri gibi algılayabiliyo bebekler. bizim gibi kıllı görünce hah şempanze işte demiyo. ama biz de şartlanmaları kaldırıp baksak biz de farkları görüyoruz. heh
kıtlığım beni benden alıyor bu aralar, yine de zahmet edip bu kıt beynime açıklama yaptığınız için tenk yu.
  • kediebesi  (18.07.11 17:39:45) 
Bebekler acıyı bizden daha mı fazla hissederler?

Düşen ateşini eliyle tekrar sigaraya monte edenle ilk nefesini içine çekerken acı çeken bebeği düşününce evet diyesim geldi.
  • benlik bu kadar  (18.07.11 17:54:09 ~ 17:54:48) 
evet canları daha fazla acır. hem acı eşiği olayından hem de bilmediği bir acıyı aniden hissetmesinin korkusuyla daha çok etkilenirler.
mesela biz iğne olacağımız zaman ne kadarlık bir acı olacağını hissederiz kendimizi ona göre hazırlarız. bebekler bir anda beklemediği anda iğneyi yerler. o acı daha fazladır.

  • inanmazsan inanma  (18.07.11 18:34:38) 
inanmazsan inanma +1. ne olduğunu bilmemeleri algılarını ve tepkilerini etkiliyodur heralde. bi kitapta okumuştum,biz iğne olacağımız zaman bizim yararımıza olacağını biliriz. ama onlar sadece acıyı hisseder,sanki onları öldürmeye çalışıyomuşuz gibi düşünerek aşırı tepki verirler. nedenini anlayamadıklarından acıya daha duyarlı olduklarını düşünüyorum.


  • aseton  (18.07.11 18:44:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.