[]

Neden bulaşık makinelerinde 90°C yok?

hadi 100°C yi anlarım kaynama noktası ama 90°C falan niye yok max 60 derece...daha temiz olmazmı?

elde yıkarken kaynar suyu boca ediyorum bişey olmuyor? makinemi zarar görür? bazen 60 derece yeterli gelmiyor çıkmıyor yumurta kalıntısı falan?


 
plastik aksamdan oturudur muhtemelen.

ayrica kullandigimiz makinada ust sinir 70 (beko). yani makineden makineye degisebiliyor bu sinir. 75 gormustum daha evvel (siemens'deydi herhalde).

ayrica cogu kisi 50 derecede yikiyor. 60 da cikmayan sey gormedim ben.
  • entrapmen  (08.07.11 18:48:24) 
aklima ilk gelenler, kullanici guvenligi ve kullanilan parca omru/dayanikliligi.


  • raist  (08.07.11 18:50:41) 
nedenini bilemiycem ama, mikrop diye tabir ettiğimiz şeylerin sıcakta değil soğukta yaşamadıklarını söylemişlerdi sittin sene önce okulda.
aynı soğuk daha bir dezenfekte edici imiş.

  • brnnn  (08.07.11 18:51:02) 
bulaşıkları sıcak suda lavabo fırçası yardımıyla çalkalamadan makinaya koyunca kirler kuruyup kalabiliyor bazen. fırça edinin hatta onu da arada bir makinaya atabilirsiniz tertemiz çıkıyor.


  • quasiromantic  (08.07.11 18:51:38) 
@brnnn: yanlis bilgi. soyle anlatabilirim, sogukta uyku moduna gecerler, sicakta olurler (parcalanirlar).

ayrica bulasik makinalarinin asli ozelligi dezefekte etmek degildir, temizlemektir. bunun icin de kirlerin cozulmesi gerekir. sicaklik kirin cozulmesine yardimci olur (buhar faziyla tasinan deterjan kirlerin arasina daha kolay girer).

bir bilgi daha cogu bakteri 50 C ve uzeri sicakliklarda olur. bazilari 40'in ustunu bile goremez. genellikle 30 C civarinda etkindirler.
  • entrapmen  (08.07.11 18:55:11) 
büyük ihitmalle oturup hesaplamışlardır. ortalama bir kirin bağlarını parçalamak için gereken sıcaklık yaklaşık olarak 60 derece diye filan.


  • darknum  (08.07.11 18:58:57) 
bi kere hata sizde.
-yumurta kesinlikle kurutulmaz. kurumuş yumurta kalıntısını sanayi tipi bulaşık makineleri bile çıkaramaz. tecrübe ile sabittir.
-ruj, balık (kokusu), türk kahvesi, pirinç ... bunlar bulaşık makinesini zorlayan şeyler.
-ruj önceden silinmezse çıkmaz.
-balık kokusu için kokulu deterjan ile 65 derece ve üstü programlar seçilmeli.
-türk kahvesi. kesinlikle telvesi ile makineye konmaz. telve yıkanıp kaba kiri de el ile durulanmalı.
-pirinç, muhtemelen yapısı nedeni ile sıcakta nişastası daha da ortaya çıkar ve 1-2 tane ise olduğu yerde kalır. çok ise tüm makineye yayılır. o yüzden pirinç makineye konmadan tamamen temizlenmeli. bulgur ve makarna da benzer gibi görünse de onların zararı olmaz. yapışıp kalmaz. yine de bir sıyırın tabi.
-yumurta, yağda veya haşlanmış. mutlaka kurumadan önce temizlenmeli. en azından içine su konulup bir kenarda tutulmalı. makine çalıştırmadan önce makineye konmalı. özellikle rafadan yumurtadan sarısı veya yağda ama az pişmiş yumurtanın sarısı kuruduğu anda temizlemek için bulaşık teli bile zorlar sizi, bırakın makinenin temizemesini..

özel durumlarda (evde grip nezle olan vs varsa) ön yıkama sırasında kapağı açıp 1-2 çay kaşığı domestos koyarsanız içiniz daha rahat olur.
  • ben smyrna  (08.07.11 19:18:38) 
İnce bardaklara 100 derecelik suyu boca et bakalım :) Musluktan akan sıcak sular bile 70-75 derece civarlarında maksimum.

Hesap yapası gelen birisi suyu 60 dereceye çıkarmakla 100 dereceye çıkarmak için gereken elektrik enerjisini ve maliyetini çıkarırsa ekonomik olarak da optimum bir karar olduğunu görürsün gibime geliyor.
  • kimlanbu  (08.07.11 20:33:38) 
not : musluk sularının kaynama noktaları 70 derecelere kadar düşer


  • utkucbkc  (09.07.11 01:34:01) 
plastik malzemeler yüksek sıcaklıklarda erimeseler bile degrede olabilir. Ayrıca ince cam malzemeler (şarap kadeh misal) sıcak soğuk şok durumunda termal stres çatlama yapabilir. Bunun yanında paslanmaz çelik yüzeyler her ne kadar paslanmaz olsalar da yüksek sıcaklıklarda difüzyon ve içerideki iyonlar sayesinde oksitlenmeye maruz kalabilirler.


  • muratk18  (09.07.11 02:36:43) 
muratk18 e ek olarak 90 derecede içeride oluşucak buhar basıncıda sıkıntı yaratabilir.


  • kostya  (09.07.11 12:16:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.