[]

işe başlamada deneme süresi

işveren, işe aldığı kişiyi deneme süresi boyunca düşük ücretle çalıştırmak gibi bir hakka karşılıklı bilgilendirme olmadan, otomatik olarak, sahip midir?


yani yeni işe giren eleman kendisine başka bir açıklama yapılmadan "ilk iki ayınız deneme süresidir" dendikten sonra bu iki ay süresince üzerinde anlaşılan maaştan daha düşük ücrete çalıştırılabilir mi? maaş günü eline kuş gibi bir para geçse, "ama böyle konuşmamıştık" dese, "biz size deneme süresi demiştik, bu iş böyledir, bilmeniz gerekirdi" diye bir yanıt alabilir mi?

böyle bir durum varsa deneme süresi ücreti neye göre kime göre belirlenir?

 
deneme süresi diye bir şey var. 2 ay maksimum zaten, iki tarafta anlaşırsa 4 aya kadar uzatılabiliyor. deneme süresi deyince keşke siz ne kadar ücret ödeneceğini sorsaydınız.

bir de şu var, deneme süresi boyunca sizin sigorta ödemeniz yapılmış mı? kanunen bunu yapmaları lazım. yapmamışlarsa oradan girebilirsin.
  • nihilanth  (27.04.08 16:58:12) 
iş sözleşmesinde bunun yazıyor olması lazım.


  • pispinti  (27.04.08 17:15:27) 
Taraflar en başta anlaşarak makul bir deneme süresi belirlerler. Ancak bu süre ... aydan fazla olamaz(bu süreyi unuttum ama iş kanununda yazar). Teammül, deneme süresinin en fazla iki ay olmasıdır.

Bu süre içinde ödenecek ücret de baştan konuşulmalıdır. Normal ücretten az olabilir ama asgari ücretten az olamaz. Teammül, normal ücretin ödenmesidir(özellikle de başta belirtilmediyse ücrette kesinti yapılmaz).

Deneme süresinde sigortanın ödenmemesi diye bir şey sözkonusu değildir. İşe başladığınız anda sigortanız yapılmış olması lazımdır(daha doğrusu mecburidir)

Not: Teammül dediğimiz şey iş kanununda yazmayan ama büyük çoğunluğun uyduğu bir nevi ticari geleneklerdir. Teammüle uymayan bir firmaya ceza yoktur ama pek de hoş karşılanmaz. Herhangi bir olay iş mahkemesine düşerse, hakim takdir hakkını teammüle uymayan firma aleyhine sonuna kadar kullanır(bu da bir teammüldür)burada bahsettiğim teammüller hemen hemen bütün ciddi firmalarca(küçük veya büyük firma olması farketmez) uygulanır. Bu teammüllere uymayan firmalar genellikle ya kötü niyetlidir ya da uyduruk firmalardır. Böyle yerlerde hiç çalışmamak genellikle daha iyidir
  • o midas  (28.04.08 01:54:05) 
taraflar belirli bi ücret üzerinden iş akdi yaparlar. akdin ilk 2 ayı deneme süresidir. yani 2 ücret meblağı konuşulacak, ilki deneme süresi için, ikincisi deneme süresi sonrası gibi bişey olamaz. deneme süresinin amacı sadece memnuniyetsizlik durumunda hangi taraf olursa olsun anlaşmayı tazminatsız feshedebilmektir. firma deneme süresinin ilk gününden itibaren çalışanı sigorta yapmak mecburiyetindedir. normal iş kaununda geçen uygulama budur, ben pratikte de farklı olanını görmedim diyebilirim.


  • lucita  (28.04.08 16:33:58 ~ 16:34:43) 
hepinize verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. sözleşmemde anlaştığımız ücret açıkça belirtilmiş durumda ve sigortam yapıldı. bu durumda sorun yok gibi görünüyor.

ilk kez kurumsal bir işte çalışacağımdan başka birçok şey gibi, deneme süresinin ücretle ilişkisi hakkında hiçbir fikrim yoktu ve bu yüzden bu konuda soru sormamıştım. sonradan internetten biraz bakınınca içime kurt düşmüştü, ama şimdi rahatladım.

ayrıca mesaj yoluyla yardımcı olan villeneuve ve kantelem'e de teşekkürler.

not: sigorta belasının süresinin dolmasına iki gün kala anlaşmalı, kağıt üstünde de değil gerçekten iş bulup son anda sıyırtmam da ayrı bir rekordur kanımca.. herkese kazasız belasız sigortalanma dileklerimle..
  • morella  (28.04.08 20:04:33 ~ 20:05:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.