[]

İnsandaki adalet duygusu, güçlendikçe mi artar?

Bir kişi düşünün, serbest bir işi var. Dönem dönem çok iyi para kazanıyor. Atıyorum iyi dönemde ayda 9-10Bin TL net eline geçiyor. Ama dönem dönem de hiç kazanmıyor. Kazanmadığı bu süreç 2-3 ayı, bazen 4 ayı buluyor.

Şimdi cebinde 10Bin lirası varken, bu adam herkese iyi davranıyor. Her olaya empatik ve mantıklı bakabiliyor. İnsanları yargılarken adaletli olabiliyor. Dünyanın en iyi insanı oluyor.

Ama bu kişi diğer dönemde; çok sinirli, sürekli atarlı, kimi kimseyi beğenmeyen, insanların her hareketi gözüne batan, adaleti olmayan bir adama dönüşüyor. Kimseyle konuşmuyor vs.

Şimdi bu neden böyle? Misal siz de böyle olur musunuz? Bir insanın adaletli olabilmesi için rahatta mı olması lazım? Durumunuz olmadan adaletli durabilir, davranabilir misiniz?

Paranız varken iyi, paranız yokken kötü insan mısınız?

(not: burdaki ''madem öyle olacağını biliyor köşeye para ayırsın canım'' meselesi değildir. bazı koşullar öyleymiş gibi yansıtılmıştır)

 
paranız yokken stresli insansınızdır; çünkü garanti altında hissetmezsiniz bu dönemde.. insanların bazısı günü kurtarmak, bazısı da hayatını kurtarmak isteyeceğinden hangisine daha yakınsanız, o dönemde "muhtaç" olmadan yaşayabiliyorsanız stressiz olacağınızdan muhtemelen gülmeye, oynamaya vakit ayırırsınız.. kendinizi kurtaramayacağınızı düşündüğünüz zamansa çaresiz hissedip çırpınmaya başlarsınız; bu da istediğinizi gerçekleştirene kadar sizi "kötü" insana dönüştürür.. tamamen doğal görünüyor bana.. köşeye sıkışan tavşanın ısırması gibi belki?


  • idexo  (06.07.11 18:09:48) 
yalnız adaletle bağlantısını anlayamadım.. bu daha çok vicdan ile alakalı gibi? aksine parası olunca "duygusal" ve parası olmayınca "mantıklı" birine dönüşüyor gibi tarifinize bakılırsa..


  • idexo  (06.07.11 18:13:56) 
türk erkekleri ekseriyetle böyle... ya da ben öyle sanıyorum.
ama çok yaygın bişey bu anlattığınız. ben hiçbir kadının böyle olduğunu görmedim, ama erkeklerin çoğu böyle galiba.

  • delfina  (06.07.11 18:36:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.