[]

sinema sinema sinema

bir terim soruyorum:

hayranı olduğum bir şey var sinemada: uzun çekim diye adlandırdım(kendimce). bu şekilde aradım ama bulamadım. örnek vereyim. (son zamanlardan olsun) kefaret filminde, askerlerin sahilde gemileri beklediği bölümün başında uzun bir çekim var. bu tarz tek parça uzun çekimlerin özel bir adı, tanımı var mı? var mı böyle birşey?

ve verebileceğiniz sağlam örnekler var mı? "bu iş ilk burada başladı" denilen film nedir mesela?

oldboy da koridorda ki dövüş sahnesi de öyle idi.

yardım sinema dostları...

 
dediğin şey kesintisiz plan. bilinen öncüsü alfred hitchcock. ama ondan önce muhakkak kesintisiz planlı filmler olmuştur şu an aklımda yok.rope filminden örnek vermek gerekirse 80 dakikalık film 8 dakikalık 10 makara ile çekiliyor. sahneler arasında kesinti yok denecek kadar az. bu sürükleyicilik katıyor. izle bi hoşuna gider zaten.


  • nihilanth  (26.04.08 03:53:13) 
orson welles imiş.

"The long tracking shot (one continuous take) "

şeklinde aratınca onu buldum öncü olarak. filmimiz touch of evil. ama sinemada sayısız örneği olmuştur dediğim gibi.
  • nihilanth  (26.04.08 03:59:15 ~ 04:00:32) 
aradıgınız duragan bir sekans değilse orson welles in touch of evil filminin açılı$ sahnesi çok ulvidir. hem izleyenler için hem de sinema tarihi için.


  • durum serserisi  (26.04.08 04:14:50) 
öte yandan bi de "plan sekans" diye bi$i var. bu mu acaba bahsettiğiniz?


  • durum serserisi  (26.04.08 04:16:24 ~ 04:16:41) 
(bkz: rope)


  • hulleci  (26.04.08 04:18:08) 
aklıma geldi. feci haz alıyorum bunlardan diyosanız açın herhangi bi gus van sant filmi izleyin tatmin eder sizi. ama "yok hacii yeaa e$een mına su kaçırıyolar" derseniz orson welles candır.


  • durum serserisi  (26.04.08 04:18:23) 
ha bi de neden ayrı ayrı yazdım ben bu cevapları?


  • durum serserisi  (26.04.08 04:19:13) 
"Cabiria was the first popular film to use dolly shots, which in fact were originally called "Cabiria movements" by contemporary filmmakers influenced by the film; however, some smaller American and English films prior to 1914 had used the technique prior to Cabiria."
en.wikipedia.org

  • oxibrinth  (26.04.08 04:25:55) 
boyle tek cekimlik/kesintisiz bir film bile vardi hatta yakin zamanda cekilen. dur ben bulayim onu...

(bkz: russkiy kovcheg )

ve digerleri:

en.wikipedia.org
  • egotm  (26.04.08 10:25:23 ~ 10:35:04) 
sinemada bu iki şekilde ifade ediliyor: "film plan sekans / tek plan çekilmiş"...

plan sekans çekilen filmlerin amacı, genelde seyircinin karakterin yaşadıklarına an be an tanık olmasını ve o duyguyu kesintisiz yaşamasını sağlamaktır. filmlerinin tamımını tek plan çekmiyor ama, michael haneke filmlerine bakacak olursanız, belli başlı sahnelerin tek planda çekildiğini görülülebilir. bunu en iyi kullanan bence haneke'dir zaten.

bir de örnek vereyim. türk sineması'nda yakın zamanda -hatta çok yakın bir zamanda- çekilmiş, derviş zaim'in 'nokta' filmi var. filmin tamamını tek planda tuz gölü'nde çekmiş kendisi.

'nokta'yı izlemeni şiddetle tavsiye ediyorum, ama maalesef ben galasını film festivalinde izledim. emin de olamıyorum, türkiye'de vizyona girer mi diye... biraz deneysel sayılır ve bayağı kısa bir uzun metraj çünkü...

bir de şöyle bir anekdot belirteyim.

tamamı tek plan çekilmiş filmlerin tamamı, izlendiği gibi kesintisiz çekilmiyor. böyle bir şeyin imkanı da yok zaten. hem teknolojik olarak, hem de insanların biyolojik bünyeleri olarak.

teknolojik olarak niye mümkün değil, süresini tam hatırlayamadım ama, bu negatife çekilen filmlerin, yani sinemada izlememiz için filme basılmak üzere çekilen filmlerin her birinin belli bir süresi var. kutudan ne kadar film çıkarsa -tahminen en fazla 10 dakikalık- o kadar çekilebiliyor. yani bu süreyi aşmalarının imkanı yok.

film video çekilse bile, bu da demek oluyor ki bir kaset, en fazla 60-90 dakika, her şeyi filmdeki gibi kesintisiz çekmek gerçekten çok yorucu olurdu. zaten sinema bir düzenleme sanatı, tam tersi bir sanat çıkardı ortaya tahminen.

bu yüzden her plan geçişi arasında bazen göz yanılmasına sebep olacak bazı kamera hareketleri yapılır ki, bu seyirciye film kesintisizmiş gibi gelir. aslında böyle değildir bu :)
  • sirrikadem  (26.04.08 12:55:42 ~ 13:06:40) 
@sirrikadem, yukarida belirttigim russkiy kovcheg tek seferde cekilmis.

"Russian Ark was recorded in uncompressed high definition video using a Sony HDW-F900. The information was not recorded compressed to tape as usual, but uncompressed onto a hard disk which could hold 100 minutes. Four attempts were made to complete the shot; the first three had to be interrupted due to technical faults, but the fourth attempt was completed successfully. "
en.wikipedia.org
  • egotm  (26.04.08 15:22:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.