[]

akor mantığı

ben bu akorların nasıl oluştuğunu anlamıyorum. şarkı besteleyen biri gitarının 1. ve 2. telinin 10. perdesine basıyor mesela bir süre, neye göre yapıyor bunu? yani rastgele şu ikisine basayım mı diyor, güzel gelirse devam mı edecek?

c majöre bakalım, işte asıl nota do. sonra mi, sol geliyor. 5 tel kullanılıyor bu akorda, sadece bu 3 notayı içeriyor. peki 15. perdeden nota kullanmayı nasıl başarıyorlar, yani akoru oraya nasıl taşıyorlar?


 
aynı üç notayı verecek şekilde 15. perdedeki tellere basıyorlar işte .bir serdar ortaç atasözü der ki 7 ayrı nota var. e gitarda da 24 tane perde var. demek ki bu 7 nota ve ara sesleri bir tel boyunca bir veya birkaç kez tekrarlanıyor.b telinin birinci perdesi do sesi verirken, aynı telin x'inci perdesi de do sesi veriyor (saymaya üşendim, ezbere bilecek kadar da müzik bilgim yok), ister oradan bas, ister buradan bas.

nota ve akorların kurulum mantığını bilen bir kişi (majör akor nedir, minör nedir, yedili nedir vs) bunları ezbere bilir ve bulur zaten.
  • kibritsuyu  (05.07.11 14:07:10 ~ 14:08:11) 
12 perdede 1 tekrar ediyo olması lazım, 13'te yani sanırım. ne bileyim ben anlayamadım hala tam, çünkü aradaki boş teller ne olacak? gerçi ilerdeki perdelere doğru boş tel kullanılmıyor heralde. şimdi örnek vereyim, bu do majörün kullanım şekillerinden birini biliyorum, 1. telin 12. mi ve 2. telin 12. do olduğu için ilk 3 tele basıp do majör elde edebilir miyim? do-mi-sol'ü kapsaması lazım ya, kalın bi sol daha eklemek gerekir mi nereden bilicez mesela?


  • domatescorbasi  (05.07.11 14:18:49) 
sen demissin zaten. c major = do mi sol degil mi. 15. perdede de do mi sol var. oradan basiyor adam.

teorik olarak do mi sol icermesi yeterli. yani sen ince mi 12. perdeden mi alirsin, si teli 13. perdeden do alirsin sol'u de bos telden basarsin, bu da do major olur. ama biraz daha farkli tinlar acik pozisyon do majorundan.

ama akor olustururken genelde birbirine yakin oktavlardan alindigi icin sesler fazla kullanilmaz o sekilde.
  • sakura  (05.07.11 14:25:50) 
(13 yerine 12 yazmışım yukarda)

en bilinen akorlar dışında da birçok akor var ya, bunları öğrenip ilerdeki perdelere taşıyarak mı yapıyorlar bahsettiğim şarkıları? (belki bilinen akorlardır da ben bilmiyorumdur) herhangi bir grubu düşünsek, şarkıları 10-20. perde arasından temel alıyor mesela, çok ilginç geliyo bana anlayamıyorum.
  • domatescorbasi  (05.07.11 14:35:31) 
önemli olan akoru oluşturan notalar, kaçıncı telde kaçıncı perdede bastığın değil ki. nihayetinde belli sayıda akor var, her ne kadar bunların çoğu pek bilinmeyen, kullanılmayan akorlar olsa da. beste yapan arkadaşlar şans eseri bu akorlara denk gelebilir, teorik müzik bilgisi varsa aklındaki melodiye uygun olarak akorları bilinçli bir şekilde bulabilir.

eğer böyle enteresan akorlar ilgini çekiyorsa allan holdsworth'e bir bak.
  • resistance is futile  (05.07.11 15:02:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.