[]

İş yerini şikayet etmek

Daha önceden (git: 272570) mevzusunu twittera taşıyınca firma kalan paramın yarısını vermeye razı oldu, işte vermesi gereken öbür yarısını da, bizi bir anda bıraktın ihbar bilmemnesi olarak kestik dedi. Ben de hiç para almamaktan iyidir diyip tamam dedim.

Firmanın asgari maaştan sigorta ödeme durumu var, aynı şekilde sözleşme imzalanana kadar çalışanlarını sigortasız çalıştırıyor. (deneme süresi adı altında) Maaş hesaplarına asgari maaşlarını yatırıyor, geri kalan parayı da elden veriyor, prim adı altında da yapılan ufak bir ödeme daha oluyor.

Sanırım yukarda yazılanlar bizim iş kanunlarına aykırı, soracağım şudur ki, bu durumu nereye şikayet / ihbar edebilirim tam olarak ve nasıl yapabilirim? İhbarları sanal ortamdan yapma gibi bir durum var mı? Yoksa ila dilekçe yazmak ya da telefonla mı aramak gerekiyor?

 
çalışma bakanlığına şikayet edebilirsin
sgk da olur
bu konuda çok titizler, anında tepelerine binerler valla
  • bonnie and clyde  (05.07.11 10:47:05) 
Deneme süresi altında da dahil olmak üzere sigorta girişi yapılmamış hiç bir işçiyi çalıştıramaz işveren. Ciddi bir cezası da mevcut. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca asgari ücret üzerinden sigorta yapıp elden maaş vermek de cezai işlem gerektiren bir suç. Eğer elinizde iş sözleşmeniz varsa (gerçek maaş üzerinden yapılmış) bu konu hakkında da şikayette bulunabilirsiniz.


  • sijwocaq  (05.07.11 10:51:52) 
kendim ile ilgili öne sürebileceğim tek şey işe başlama tarihime ait mailler ve sözleşmeyi imzaladığım günün bilgisi. Elime sözleşmenin bir kopyası verilmedi ama sözleşmede, statüm işçi, alacağım maaş da net / brüt 800 tl yazıyordu.

İmza atmadan önce, işte burada 800 tl yazıyor ama biz geri kalanı elden veriyoruz, sen işi yap gerisini merak etme dendi.

dilekçe yazmak dışında şikayet etme yolunu bilen varsa söylerse sevinirim
  • bonjurkes  (05.07.11 10:54:20) 
Bahsettiğin şikayet konusu vergi dairelerine şikayet edilebilir. Vasıflı çalışanını askeri ücretli gibi gösterip, vergi usulsüzlüğü yapmış şirket. Yani senin üzerinden vergi kaçırmış. Sözleşme şartlarında deneme süresini düzenleyici unsurlar eklemişlerdir sanıyorum. O yüzden deneme süresi boyunca sigortasız olduğunu ispatlama gibi bir şansın olmaz. Seninle aynı konumda olan başka çalışanlar da halen orda çalışıyorlar ise, vergi denetmenleri geldiğinde de benim maaşım şudur, beyanında bulunursa şirkete büyük maddi yükümlülükler binecektir. Ayrıca emin değilim ama son vergi düzenlemesine göre, emsal belirlenecek maaşın üzerinden vergi farkını ödemek zorunda kalacaktır. Tabii bunu belge ile ispatlayamıyor olman çok kötü. Banka kanalı ile maaşını alsaydın belki ilerleme olabilirdi. Denetmenin bu konuyu ispat etmesi güç olsa da, gelip tüm defterleri, bordroları vs. inceleyecek olması bile şirketi yeterince sıkıntıya sokar. Alengirli iş yapmayı seven bir şirket olduğu belli. Personel yönetiminden bir şey çıkmasa bile, defterlerden bir şeyler çıkar mutlaka. Bu yüzden kanımca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yerine, Gelirler daresi Başkanlığına yapacağın şikayet daha hızlı sonuçlanacaktır. 4440189 da pbx hatları.


  • Lekter  (05.07.11 11:09:50) 
kardeş anlaşılan o ki, sen hem şikayet edeyim hem uğraştırıcı olmasın ve kimliğimi afişe etmesinler istiyosun. bu zor bişey bi kere.

madem bu kadar peşindesin, varsa cesaretin git çsgb'ye şikayette bulun. yok uğraşamam diyosan bırak bu işlerin peşini, neyin peşindesin anlayamadım açıkçası.

iş kanununa aykırı diyosun, ver mahkemeye o zaman?
  • karrdanadam  (05.07.11 11:44:36) 
sigortasız çalıştıran kadar olmasa da çalışan da suçludur bu tarz durumlarda
sen bunu şikayet edersen peki neden bunu kabul ettin diye sana da sorarlar çünkü bile bile imza atmışsın sözleşmeye haberim yoktu da diyemezsin muhtemelen sana da ceza keserler
kimliğini gizleyerek ihbar edersen de hiçbir şey ispatlayamazsın sadece gider denetim yaparlar ondan da birşey çıkmaz
  • Demet  (05.07.11 11:54:41) 
Uğraştırıcı olmasın şöyle, ben 2 gün sonra başka bir iş yerine başladığım zaman, bu olayla uğraşmak zorunda kalmak istemiyorum. Zamanında bana kazık atmış bir firmanın nanesiyle uğraşmak benim iş hayatımı olumsuz etkiler.

İş kanununa aykırı olduğunu düşünüyorum, mahkemeye vermekle elime birşey geçeceğini sanmıyorum. Sadece bahsetmiş olduğum konuda neler yapabileceğimi öğrenmek istiyorum.

Hukuki bilgim çok yok ve olandan yardım istiyorum, oraya şikayet et demekle olmuyor bu işler. Nasıl ve neye göre yapılacağını da bilmek gerekiyor.

@demet, mağdur olandan hesap sorulacağını sanmıyorum, iş dünyasında sigortasız çalışmak zorunda kalan ve şikayette bulunan çok kişi var. İnsanlar sigortasız günde 12 saat çalışıyor, haftasonu vs olmadan, sonuçta ekmek parası bu. Kimse kafasının keyfine göre takılmıyor yani böyle ortamlarda
  • bonjurkes  (05.07.11 11:55:35 ~ 11:59:57) 
denetime gelirlerse zaten işveren senin sözleşmeni ibraz etmek zorundadır. sende bir kopyası olmasa dahi kendisi tutar.
giriş çıkışlarda kart vs okutuyor musun öle bi sisteminiz var mı?

  • bonnie and clyde  (05.07.11 11:58:23 ~ 11:59:22) 
@bonnie,

parmak iziyle giriş yapıyoruz firmaya, ama firmanın parmak izi kayıtlarını silme şansı da var. elimde işe başladığım ilk günden son güne kadar olan iş maillerim var, gerekli evraklar, yapılması gereken işler vs.

11 mayıstan - 2 hazirana kadar "kayıtsız" çalışıp, 2 hazirandan 16 hazirana kadar da sözleşmeli olarak çalıştım. Benim yapmak istediğim şey şu :

11 mayıs - 2 haziran arası sigortasız çalışmanın hesabını sormak, ya da, asgari maaştan sigorta yatırıldığını belirtmek, aynı şekilde maaşların hesaplara asgari olarak yatırılıp geri kalanının elden verildiğini söylemek.

Ama ispatlayabileceğim (iş maillerimle) tek konu sigortasız çalıştığım, geri kalan sigorta çakallığını bana iş yerinde çalışanlar anlattı, yani gösterebileceğim somut bir delilim yok.

Yapmak istediğimde, telefonla, ya da dilekçe vererek (sgk ya mı, yoksa vergi dairesine mi, ya da çalışma bakanlığına mı bilmiyorum) bu adamların yaptığı ibneliği şikayet etmek
  • bonjurkes  (05.07.11 12:09:15) 
iş maillerin yeterince geçerli bi veri. sen sigortasızlıktan bi başla (çünkü bence maaşı asgariden göstermekten daha kötü bişey), belki gerisini inceleme yaparken kendileri farkeder.
çalışma bakanlığı'na şikayet dilekçesi vermek daha mantıklı. eğer vergi ile alakalı bir işlem yapacaklarsa dosyayı ilgili kurumla zaten onlar paylaşır.

  • bonnie and clyde  (05.07.11 12:25:36) 
peki şunu da sorayım, bimer dedikleri bir zımbırtı var, internet üzerinden bilgi almak, devletle iletişime geçmek için, bu kanaldan bu durumu iletsem bir işe yarar mı ?


  • bonjurkes  (05.07.11 12:41:40) 
Bölge çalışma müdürlüğüne bir dilekçeye bakıyor. Benzer bir olay başıma geldi. Ne sigortam vardı ne herhangi bir delilim. Oradaki memur arkadaş işlemin biraz sürebileceğini söyledi. Yaklaşık 2 ay sonra işyeri sahibi beni aradı ve dilekçeyi geri almam karşılığında anlaşma önerdi ve sorunum çözüldü. ve öğrendiğim kadarı ile adamı arayıp bu işi çöz yada geliyoruz minvalinde konuşmuşlar.


  • division by zero  (05.07.11 14:18:39) 
bimerle filan uğraşma bence, bir dilekçe yeterlidir. zaten dediğim gibi bu konuda gerçekten hassas olduklarından muhakkak işleme alırlar müsterih olunuz.


  • bonnie and clyde  (05.07.11 17:46:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.