[]

alacak verecek

Ulan hep iş konuları açıyorum buraya, baydım iyice.

11 mayıs tarihinde ajanslardan birinde çalışmaya başladım, bana ay sonunda oturup konuşacaz zaten durumu vs dendi. Ben de 11 mayıstan - 16 hazirana kadar çalıştım bu ajansta. Bana ay sonunda konuşacaz dendiği için evraklarımı da 2 haziranda götürdüm. 2 haziranda sigortam başladı, onların dediğine göre.

Haziran ayı başında, konuşulan x rakamın yarısı hesabıma elden yatırıldı, yani maaş hesabı değil, eft olarak. Ben de bu paranın mayısta çalıştığım sürenin parası olduğuna kanaat getirip teşekkür ettim.

16 haziranda, firmaya çalışmak istemediğim belirttim, başka yapmam gereken bir iş olup olmadığını sordum, bana "hayır yok, teşekkür ederiz bıdı bıdı" dendi. Şimdi, 1 haziran - 16 haziran arası maaşımı almak için firmayı sıkıştırdığımda, firma sahibiyle telefonda hararetli bir tartışma yaşadık.

Kısaca,

11 mayısta ben bu firmada çalışmaya başladım, 16 haziranda çıktım. Bana yarım maaş verildi. Geri kalanını istedim, e zaten deneme süresinde olduğun söyledik ya sana dediler, ben de deneme süresinde bedava çalıştırılmaz ki insan dedim.

Bu sefer, işten çıkmadan 15 gün önce haber vermen lazım maddesini tartıştık telefonda, ben de deneme süresinde, sözleşmenin tek taraflı feshedilebileceği maddesini söyledim. O da bana, yok öyle birşey, ben seni mahkemeye verirsem bana para vermek zorunda bile kalırsın vs ayağı çekti.

11 mayıs 2 haziran tarihleri arasında çalıştığıma dair elimde iş mailleri, yaptığım işler, dosyalar vs var. Fakat 2 haziranda sözleşme imzaladım.

Bu durumda, 15 gün önceden haber vermedim diye firma haklı olabilir mi? Deneme süresinde tek taraflı fesh edilebilir maddesi var dediğim gibi. Ama aynı şekilde 15 gün öncce haber verilmesi gerekir de yazıyor ama sanırım bu olay belirli bir süre çalışanlar için geçerli, ben 1 ay çalıştım.

Patron, sana tek kuruş para ödemem vs ayağı çekti. Bu durumda iş mahkemesinde dava açsam, haklı durumda mı olurum haksız mı ? Bana herhangi bir işlemin kalmadığı söylendi, yani 15 gün beklemen lazım vs denmedi. Ben de gayet iyi niyetli bir şekilde almam gereken parayı konuşmadım işten çıkarken.

Benim elimde, 11 mayıs 2 haziran arası sigortasız çalıştığıma dair iş maillerim vs var. Karşı taraf ise 15 gün önceden haber vermedin, sana para vermem, hatta paranı bile alırım diyor.

 
dava açsan kazanırsın ama değer mi bilmem :)


  • hacilar gecer zamanla  (04.07.11 17:00:46) 
almam gereken rakam, kabaca yarım ay süresi olan 500 tl. Bu işin astarı yüzünden pahalıya gelir mi,ya da dava olayı başımı ağrıtır mı bilemiyorum.

Para lazım sonuç olarak :)
  • bonjurkes  (04.07.11 17:03:55) 
dava açmana gerek yok, çalışma ve sos güv bakanlığına dilekçe ver.


  • groove salad  (04.07.11 17:10:34) 
dilekçeyi dene. üstüne de adamları şikayet et sigortasız adam çalıştırıyorlar diye. dava olayı hem külfetli hem de uzun sürer.


  • hacilar gecer zamanla  (04.07.11 17:13:27) 
sigortasız çalıştığını kanıtlayabiliyorsan, kendilerini ara, bölge çalışmaya gideceğini, sigortasız çalıştırdıklarını kanıtlayabileceğini, hakkını vermezlerse bölge çalışmanın işi yargıya intikal ettirip çok daha fazla cezalar keseceğini söyle, ki olay hakkaten böyle, bölge çalışmaya gidersen sana yol gösterirler, dava dediğin gidip mahkemelerde sürünmüyorsun zaten, dilekçe yazıyosun, onlar görüyorlar davanı. yani adamlara dişli olduğunu göster, sigortasız adam çalıştırmanın onlara açacağı dert, ihbar süresine uymamanın sana getireceği dertten daha büyük.

ama bunu yaptıktan sonra dönüş yok yani, şikayet geri çekme diye bir durum yok, aklında olsun bu.
  • portnoi  (04.07.11 17:14:47) 
Konu sözleşmeden açıldı, ben de yasal hakkım gereği paramı almam gerektiğini söyledim, o da 15 gün önceden haber vermedin dedi işte, sonra da istediğin yere git yasal süreci başlat, sana tek kuruş para vermem dedi, sonra da suratıma kapattı telefonu.

Çalışma için, elimde maillerim var, delil olarak sayıldığını düşünüyorum. Yalnız takıldığım tek nokta, çıkmak istiyorum dedikten sonra 15 gün daha kalmam gerekiyor muydu? 2 ay deneme süresidir diye yazıyordu, ve paşa patron bu süreyi bedava adam çalıştırma süresi olarak düşündü heralde.

Deneme süresinde sözleşme tek taraflı fesh edilebilir maddesi, benim 15 gün önceden haber verme zorunluluğumu ortadan kaldırır mı ? Ya da bu önceden haber verme süreci için belirli bir minimum süre var mı? 3 aydan az çalışanlarda böyle bir durum yok vs vs gibi.

Edit : Çünkü, eğer öyle bir durum varsa, 15 gün önceden haber verip 16 sında çıkmış gibi olurum ve doğal olarak birşey haketmemiş olurum.

Edit 2: Çıkmak istediğimi söyleyip ne yapmam gerektiğini sorduğumda, bize yaptığın elinde bir iş yok, sigortanı durduracaz dedi, onun dışında başka bir şey yok diyince, ben de 15 gün daha beklememe gerek olmadığını düşündüm
  • bonjurkes  (04.07.11 17:21:30 ~ 17:25:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.