[]

Cari Acik [ Ekonomistler!]

Cari Acik ile ilgili sunlari merak ediyorum.

1) Ulkedeki cari acik sizce kritik noktaya ulasmis midir[krizin esiginde miyiz]?
2) Bunu kucultmek icin alinacak onlemler sadece belli sektorleri mi engeller, yoksa butun sektorlerin/ halkin refahini dolayli yoldan olsa da etkiler mi? hangi onlemlerle bu kucultulebilir?
3) Son olarak, banka/tekel gibi kamu kuruluslarinin ozellestirilmesi bu acigin ortaya cikmasina sebep midir?

Tesekkurler.

 
1- krizin eşiğinde değiliz.
3- evet, sonuçta yabancıya kaçıyor kâr.

  • baldur2  (29.06.11 22:30:05) 
1) kritik seviyede evet. ülkede yerli sanayici üretim durma noktasında ara mamul dışardan ithalat edip yurtdışına yada yurtiçine satıyoz. yerli mamul aramadde sanayi üretimi krizde.
2) yerli üretime teşvik verilip ithalata kota konulabilir. ithal alınan mallar ilave vergi konulabilir. sanayi anlamında dev bir yatırıma gidilebilir. bölgesel teşvikleri, bölgeye göre yatırım yapanlara farklı vergi oranları yerine herkese ve heryöreye eşit yatırım teşvik vergi oranları getirilmeli. devletin özelleştrme yerine elindeki kurumları yetenkli kısaca işten anlayanlar devredip yeni fabrikalar ve yeni istihdamı teşvik ederek halkın satınalma gücünü arttırma yoluna gidilebilir.
3)özelleştirme yurtdışına satılırsa ilk etapta açığı kapatır.(yurtdışından para gelişi açığı kapatır.)
  • karabela  (29.06.11 22:38:24 ~ 22:39:02) 
1) hayır değiliz ama artmaya devam ederse bizi krize sürükleyebilir.
2) bizdeki cari açık daha çok yüksek enerji talebinden, tasarruf yatırım dengesizliğinden, dış ticaret dengesizliği gibi nedenlerden kaynaklanıyor. açığın finansmanı da kısa vadeli sermaye akımlarıyla sağlanıyor. bu nedenle alınacak önlem kısa vadeli sermaye akımlarını kısıp diğer faktörleri dengelemekten geçiyor. bu tedbirlerde tüm halkın refah düzeyini etkileyecektir. sermaye akımları için tobin vergisi uygulamaması getirilmesi konuşuluyor son dönemde ama somut bir adım yok bu konuda.
3) hayır. zira yabancı şirketler karlarını yurtdışına götürselerde doğrudan yatırım yaptıkları için aslında birbirini dengeliyor özelleştirmeler.
  • eter  (29.06.11 22:41:19 ~ 22:42:03) 
1) "cari açık verilebildiği sürece verilir." diye bir görüş vardır, bence biz o noktayı geçtik. sıkıntı yaratmaya başlayacak düzeye geldi artık, o yüzden önlemler daha da sıkılaşıyor. önlemler bir şekilde açığı azaltacaktır ama mevcut durumda(Türkiye'deki reel sektör anlamında) cari açığı kapatmamız çok çok zor.
2) önlemlerin niteliğine bağlı aslında biraz. mesela bankalara gelen önlemlerle kredi faizleri yükseliyor, faizler yükselince reel sektörün yatırım iştahı düşüyor falan filan şeklinde genel refahı etkileyebilir.


sonuç olarak Türkiye'de cari açık probleminin bankalara ek önlem getirmekle, kredi faizleriyle, döviz kuruyla kapatılamayacağını düşünüyorum. Bu iş finans piyasalarının tek başına yapabileceği iş değil, adam akıllı bir sanayi politikasına ve tabii ki bu programın uygulanmasına ihtiyacımız var.
  • guro1907  (29.06.11 22:56:52) 
ekonomist değilim ama cari açıkla falan şu bildiğimiz 2001 misali kriz olmaz turkiyede belli miktar yabancı para var bunlar faizdir borsadır aklımın ermediği bir işler çevirip sürekli paralarına para katıyor sonra bunlar gidince yerine yenileri geliyor tabi biz bu şekilde krizi önlüyoruz dolar artmıyor yani faziler gecede 1500 olmuyor ama bu adamlara sürekli para kazandırıyoruz cepten yiyoruz sanayi geliştirecek ihracat yapacak sermaye değil bu.

yani ülkede kriz var işsizlik artıyor emekli mağdur sanayi azalıyor dışarı satabileceğimiz ihracat gucu düşüyor ama bildiğimiz 2001 krizi ülkede yok bankalarda kredileri çok pompalıyor halkda krediye yuklenip idare ediyor bir karttan çekip diğer karta yatırıyor bu düzenin ne kadar sureceği büyük yabancı sermayeye bağlı onlar karar verecek.
  • loquacious  (29.06.11 23:03:27) 
1.hayır.
2.ithalat ihracat dengesi tabi ki. turizmi arttırmak da çok etkili. turizm gelirimiz düşerse kritik seviyeye gelir. cari açık arasındaki farkın kapanmasındaki en büyük etken hizmet sektörüdür.
3. kısa vadede hayır. uzun vadede evet. 2010'da satılan bir kamu kuruluşu 2010'un cari açığının açığını azaltır. ilerki yıllar için ise kar özel sektöre gider. azalır. ama devlet bunun da önlemini bir şekilde alır. mesela sigara fiyatlarını artırır. aldığı vergiyi de artırmış olur.
  • lorenzen  (29.06.11 23:26:27) 
@507'den de soyle bir yanit aldim:

"kritik noktada değiliz ama giderek yaklaşıyoruz. bu bir balon ve şişmesine izin verirsek eninde sonunda patlayacak. böyle hep yabancının parasını harcayamayız. bunu bir tek abd başarıyor o da doların herkesin kabul etmesi yüzünden. kendi kazandıgımızı harcamamız; harcamadan önce mal satmamız lazım.

cari açık, çalışmadan kazanılmış harcama oldugundan: azalması orta vadede herkesi etkiler. en basiti: bilgisayarlar, arabalar, benzin hep daha pahalıya ithal edilir. zira cari açığın kapanması için kurun yükselmesi gerekiyor.

özelleştirmeler ülkeye döviz girişi sağlayarak yabancıların burada kalıcı olmasını saglar; cari açık oluşturmaz. cari açığı; kurumların yurtdışından döviz borçlanması büyütür. herkesin tl borçlanması, bunun içinde birikimin artması gerekiyor. hem kurum hem bireyler olarak çok harcayan bir milletiz. daha az tüketmeli, daha fazla üretmeliyiz: birikim saglanırsa yabancıya ihtiyaç kalmaz.

cari açığı; tcmb, bddk ve hükümet gibi resmi kurumlar kapatmak istiyor. bunların alacagı tedbirlerin direkt etkilediği sektörler olacaktır. ithalatçılar, girdisi ithal olan üreticiler ve bankalar... bu işten kısa vadede zarar görür. ancak uzun vadede daha sağlıklı yapı nedeniyle kazançlı çıkacaklardı"
  • comptrol  (01.07.11 11:24:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.