[]

Azami Öğrencilik Süresi Bitiminde Yapılan Ek Sınavlar

Yani 7+1 sınavları. Kaldırılıyorlar. 25 Şubat 2011'de yürürlüğe giren Torba Yasa ile üniversite okumak için azami süre diye bir şey ortada kalmadığından bir boşluk oluştu. Üniversiteler de şu an için bu boşluğu kafalarına göre yorumluyorlar. Çoğu üniversite bu işe şöyle yaklaşıyor: "Madem okuldan atılma yok, azami süre yok o zaman istediğiniz kadar okuyun. 7+1 sınavlarına ne ihtiyaç var?"

Bu durumda olan (veya mağdur olacak) herkesi bir çatı altında toplamamız gerek. Her türlü bilinçli yol göstermeye açığız. Şimdilik facebook'ta bir grubumuz var.

www.facebook.com
( tinyurl.com )

Hızlı hareket etmeliyiz ve senato kararı çıkartıp (veya dengi bir karar) tâbi olduğumuz yasamızı lehimize çevirmeliyiz.

Bilgisi olan yazsın diye soru şeklinde açtım. Modlardan ricam en azından bi 4-5 gün yukarıda kalmasıdır. Teşekkürler.

 
kocaeli üniversitesinde bir grup öğrenci bu konuda dava filan açmayı düşünüyordu. yaklaşık 2 hafta önce.


  • darknum  (27.06.11 15:49:44) 
bugün boğaziçi üniversitenden bir hocayla da tesadüfen bu konuyu konuştum. azami sürelerini henüz tamamlamamış öğrenciler için bile tek ders sınav hakkı veya ortalama yükseltme sınavı hakkı verilip verilmeyeceği muallak dedi.


  • kakam gelmis olamaz mi  (27.06.11 19:45:44) 
Öncelikle konuyu iyi biliyorum, yani açıklama değil de, sizin ne düşündüğünüzü öğrenmek için soruyorum:

7+1 sınavlarının neye dayanarak yapılmasını istiyorsunuz? Neden kaldırıldığında mağdur olduğunuzu düşünüyorsunuz?

7+1 sınavları, azami hakkınız dolunca, deyim yerindeyse öğrenciye 'son bir şans' vermek için yapılıyordu ve bu sınavlarda kalan derslerini belli bir sayının altına düşüremeyen öğrenci okuldan atılıyordu. Sonuçta bu sınavlara giren herkesin başarılı olmadığını tahmin edebiliyorsunuzdur. Ders sayısını beşin altına düşürmesi gerekirken, 7'de kaldı diye okuldan atılan bir sürü kişi oluyordu mesela.

Torba yasa ile okuldan atılma olayı tamamen kalktı (iyi mi kötü mü tartışmıyorum), bu durumda atılma olmadığına göre, öğrenciye son bir şans vermenin mantığı nedir? Yani o madde artık neye dayanacaktır? Kaldı ki, eğer 7+1 sınavlarında okulda kalacağınızın garantisi yokken, bu şekilde okuldan atılmayacağınız garanti olmuyor mu? Daha avantajlı bir durum değil mi sizce?

Bu tarz yasa, yönetmelik vb. şeylerde yoruma açık yerler bırakılması kadar yanlış bir şey yok, o yüzden bir üniversite 'dur bakalım bu yıl da yapalım da seneye kaldırırız' diye düşünürken, bir diğeri 'nasılsa azami süre ortadan kalktı, o zaman bu sınavlar işlevini yitirdi' diye düşünebiliyor. Ama gözden kaçırmamanız gereken şey şu: Diyelim ki bu yıl 7+1 sınavlarına girdiniz ve ders sayınız 12'de kaldı. Normalde atılmanız gerekirken, Torba Yasa sayesinde atılmayıp o 12 dersi almaya devam edeceksiniz. Bu da haksız bir avantaj getirecek, sanırım bu sınavları kaldıran üniversitelerin dayanağı burası. Ortada okuldan atılma olmadığı için de, bir mağduriyetten bahsedilemez diye düşünüyorum. Öte yandan, bu durumda olsam şansımı mahkemede denemez miydim, kesinlikle denerdim, burası Türkiye ve mahkemelerin hangi konuda nasıl karar verebilecekleri tamamen sürpriz olabiliyor. Özellikle öğrenciler sözkonusu olduğunda, genellikle öğrenci lehine karar verdikleri bilinen bir gerçek.
  • opucuk baligi  (27.06.11 21:26:30) 
@darknum, belirtmeyi unuttum sorumda. Senin de bildiğin gibi Kocaeli Üniversitesi öğrencisiyim.

@kakam gelmis olamaz mi, benzer şekilde tek ders sınav hakkının da kaldırılması düşünülüyor, doğrudur.

@opucuk baligi,
- 7+1 sınavlarının neye dayanarak yapılmasını istiyorsunuz? Neden kaldırıldığında mağdur olduğunuzu düşünüyorsunuz?
+ Bize verilen bir hak olduğunu düşündüğümden ve bildiğimden hakkım olanı almak için çaba sarf ediyorum. Hakkım olduğunun altını çiziyorum. Zira ben üniversiteye girdiğimde tâbi olduğum yönetmelikte bu hakkım vardı. Gelen bu yasayla sekteye uğradı. Unutulmamalıdır ki; kanun hükümleri kişi lehine uygulanır. Artı olarak bu durumun makabline şamil olduğunu düşünmüyorum. Kaldırıldığında mağdur olmamın sebebi hayatımı büyük oranda etkileyecek yapılmış bir anlaşmadır. Bu herhangi bir özel neden de olabilirdi tabi. Bu sınavlarla 2 ay sonra mezun olacakken şimdi belirsiz bir tarihe ötelendi.

- 7+1 sınavları, azami hakkınız dolunca, deyim yerindeyse öğrenciye 'son bir şans' vermek için yapılıyordu ve bu sınavlarda kalan derslerini belli bir sayının altına düşüremeyen öğrenci okuldan atılıyordu. Sonuçta bu sınavlara giren herkesin başarılı olmadığını tahmin edebiliyorsunuzdur. Ders sayısını beşin altına düşürmesi gerekirken, 7'de kaldı diye okuldan atılan bir sürü kişi oluyordu mesela.
+ Elbette bu konuda ve o durumda olanlar hakkında söylenecek pek bir şey yok sonuçta. Herkesin fayda göreceği bir sistem imkansız ve hayat adil değil.

- Torba yasa ile okuldan atılma olayı tamamen kalktı (iyi mi kötü mü tartışmıyorum), bu durumda atılma olmadığına göre, öğrenciye son bir şans vermenin mantığı nedir? Yani o madde artık neye dayanacaktır? Kaldı ki, eğer 7+1 sınavlarında okulda kalacağınızın garantisi yokken, bu şekilde okuldan atılmayacağınız garanti olmuyor mu? Daha avantajlı bir durum değil mi sizce?
+ Daha da açmak gerekirse biz "eski kanun daha iyiydi ya onu istiyoruz yok mudur bi yolu" diye mızmızlanmıyoruz. :) Çıkan bu Torba Yasa eğer bu konuda kesin hükümler getirseydi hem şu an bunu tartışıyor olmazdık, hem de muallakta geçen bunca süremi geleceğime yönelik şekillendirirdim. Yine ve yine, ben bizzat kendimin avantaj sahibi olması için uğraşıyorum. Benden sonra gelecekler ve hatta gelenler elbet yeni yasaya tâbi olacaktır ve ben onlar için bir şey yapacak değilim. Pelerinim yok ve amnat süpumen heh

- Affınıza sığınarak uzatmamak için kopyalamıyorum :)
+ Haksız avantaj dediğinizi tekrar gözden geçirmenizi rica edecem. Çünkü her gün her yerde rastlanabilecek bir şey verdiğiniz bu hayali örnek. Kaldı ki bizler o durumda değiliz ve mağduriyetimiz hala devam ediyor. Mahkeme sürecimiz ise başladı ve sürmekte. Fakat mahkeme harici bilinen ve gösterilebilicek her yol için ekşi duyuru süper bir yer olduğundan buradan yardım istedim.

Bir de sanki bu cevap (kusura bakmayın) fake hesabıma özet çektirtiyormuş gibi oldu. Değildir efenim, konuyla ilgili yanlışa düşmüşsem ve bildiğiniz bir şey varsa yazmaktan lütfen çekinmeyin.
  • hikaye mesture  (28.06.11 01:13:09) 
istanbul universitesi herhangi bir problem yasatmadan ek sinavli devam ettiriyor. en azindan ben devam ediyorum (7+1'im).

ek sinavin iyi bir halt oldugunu da dusunmuyorum. ayni sinava giriyorum, tek derdim finalden iyi not almak. yilicim yok ama benim yilicimin cok iyi oldugu derslerden de olabiliyor bu durum. ayrica herkesle ayni sinava girdigim icin not skalasina gore harf notu aliyorum. ornegin bagil nota girsem daha onceki vizem 60, finalim 45 iken en asagi cc veya bc gelecekken simdi dd geliyor.

benim ortalamada gozum olmadigi icin cok problem degil ama ek sinav hakkinin cok ama cok iyi bir sey oldugunu dusunmuyorum.

buna ragmen bi noktada haklisiniz. biz girdigimizde yonetmelikte boyleydi. simdi kafalarina gore tamam degistirdik bunu deyip daha kotu hale sokamazsiniz. yasalar yonetmelikler insanlari zor durumda birakmak icin cikarilmaz. insanlara hizmet etme amaciyla cikarilir.
  • entrapmen  (28.06.11 13:15:31) 
izmir ekonomi üniversitesi senatosu vakıf üniversitesi olduğundan ağustosta yapılan tek ders sınavını 22 23 haziran tarihlerine çekti. ağustosa kadar yökten karar gelir, öğrenciler mağdur olmasın diye. malumunuz tek bir dersin 3.000 lira olması gibi bi gerçek var ortada.


  • niphrodel  (28.06.11 18:30:41) 
@hikaye mesture, gözünüz aydın, yapılacakmış sizin sınavlar, kesinleşmiş bugün.


  • opucuk baligi  (30.06.11 16:18:43) 
Teşekkürler opucuk baligi :) Darısı ve hayırlısı diğer kalanların başına.


  • hikaye mesture  (30.06.11 18:50:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.