[]

ilişkisel veri tabanı mysql, php vs.

efendim şimdi hali hazırda kodladığım bir içerik yönetim sistemi var. neden kodladığımı ben de bilmiyorum açıkçası. türk joomla,wordpress olur diyordum olamayacağın anladım.

neyse sorum şu:

herhangi bir yazıya yorum yapıldığı zaman bunun arka planda veri tabanına eklenme işini nasıl yapmalıyım. bir türlü tablo normalizasyon işlemi yapamıyorum.

teşekkürler.

 
sayfaları tasarlıyorsun. örneğin yorum eklemek için bir sayfa hazırladın.

yorumekle.php bu sayfaya bilgileri post edeceksin, sayfa içerisinde bilgileri post'tan alıp istediğini yapacaksın.

arkaplanda post edebilmek için ajax kullanmalısın.

api.jquery.com
api.jquery.com

edit: oha soruyu baya yanlış anlamışım ben. diğer arkadaşlar anlatmış olayı zaten.götümle okuduğum için özür diliyorum.
  • ocanal  (26.06.11 18:56:54 ~ 20:10:35) 
mesele post etmek posttan gelen veriyi işlemek falan değil. posttan gelen verileri hem yorumlar hem de yazılar tablosuna işlemek.


  • karaden  (26.06.11 19:07:51) 
dogrudan bir yorum tablosunun ne eksigini gordunuz ki?
Yorumu, kisiyi, yorum yapilan yazinin id'sini (hatta baska seylere de yorum yapilabiliyorsa tablo adini) ve diger seyleri tutan bir tablo isinizi gormeli.

bu arada bu konudan bagimsiz olarak her zaman normalizasyon yapmak zorunda degilsiniz. performans amaciyla denormalizasyonlar da tercih ediliyor zaman zaman.
  • orcu  (26.06.11 19:25:22) 
@orcues yani bir türlü içim rahat etmiyor, dediğiniz de haklısınız illa normalizasyon olması gerekmiyor. sonuçda dediğiniz gibi normal bir yorum tablosu kullanıcam.


  • karaden  (26.06.11 19:39:12) 
yorumlar tablosu


id=yorum id
post_id= yorum yapılan şeyin id'si
author= yorum yapan kişinin id'si
time=yorum eklenme zamanı
comment=yorum text
status=yorumun statusu silind-onay bekliyor yayında gibi.
id-post_id-author-time-comment-status

yazıyı getirdikten sonra altında get_comments(POSTID) fonksiyonun çalışır o da post'id ye göre yorumları getirir.
  • serafettinn  (26.06.11 19:40:19 ~ 19:41:26) 
tam olarak normal form'unu veremeyecegim su anda ama onerdigim tablonun denormalize bir durumu yok gorebildigim kadariyla. aksine klasik iliskisel veritabanlarina uygun siradan bir yapisi var.
siz niye bu tablonun normalized olmadigini dusunuyorsunuz onu anlayamadim. bence tekrar bir gozden gecirin.

bu arada nick'lerin yaninda cikan es'in benim nickimle bir baglantisi yok :)
  • orcu  (26.06.11 20:14:42) 
orcu o es nasıl araya karışdı ben de anlamadım ama neyse. asıl amacım yorumu yapan, yorumun yapıldığı yazı ve yorumu ayrı ayrı tablolarda tutarken bunları bir yabancı anahtar ile birbirine bağlamak ve yeri geldiğinde güzelce birleştirip veri çekmek.

yani amacım ilişkilerden daha çok yararlanmak. bu sadece yorum konusunda geçerli değil.

@serafettin şu an kullandığım da o şekilde ve sanırım bir süre daha öyle kalıcak.
  • karaden  (27.06.11 00:33:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.