[]

Karamazovlar hakkında bir soru...

Karamazov Kardeşler'de geçen mühim bir anekdot var. Pek muhterem, mevzubahis zâtlar Zoşima'nın hücresinde toplandıkları ve din, tanrı vs üzerine konuştukları sırada Fyodor Karamazov bir hikaye anlatır. Hikaye'ye göre; Diderot tanrının varlığına inanmamaktadır. Bunu duyan Rus İmparatoriçe Katerina Diderot'yu Rusya'ya davet eder ve Euler adlı matematikçiden bir ricada bulunur; Euler, Katerina'nın isteği üzerine Diderot'ya tanrının varlığını matematik yoluyla ispatlayacaktır. Euler bu ricayı kabul eder.

Diderot saraya gelir, Euler hemen konuya girer ve şöyle der;

"bkz caps"

ve Diderot şok olur, etraftakiler gülüşürken, izin isteyerek ortamdan ayrılır ve ülkesine geri döner. sormak istediğim soru şu, Diderot'yu dize getiren bu formül neyi açıklamaktadır? Bu sayılar neyi ifade ediyor ya da Diderot bükemediğin eli öpeceksin mantığıyla yaklaşıp "madem matematik bilmiyorum o zaman inanayım" mı demiştir? Duyurucu Eulerlere itinayla sorulur...

(üslü sayıyı buraya yazamadığım için caps koymak zorunda kaldım)

edit: Karamazov Kardeşler'de geçtiği şekilde gerçekleşmiyor bu olay. Fyodor Karamazov biraz yalan karıştırarak anlatıyor. İnternetten araştırıp, gerçek haliyle yazdım hikayeyi.

 
anekdotun ilk alintilandigi ve zamanla degistirilen orijinalinin yazari thiebault yillar sonra anekdotun bu sekilde kuzey avrupa'da anlatildigini soylemis. yani rusya'dan ya da avrupa'dan gelen ve dogrulugunu kanitlar bir kaynak yok. ustelik diderot matematik konusunda oldukca iyiymis. eger boyle bir olay yasanmissa bile, diderot icerisinde bulundugu dusmani ortam ve kendisine yapilan saygisizlik yuzunden denklemin ne kadar sacma oldugunu aciklama zahmetine girmemis ve sessiz kalmis olabilir deniliyor.

kaynaklar
www.jstor.org
www.jstor.org
  • dahicocuk  (23.06.11 02:47:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.