[]

toplu wifi kullandırtan yerlerin yasal sorumlulukları

otel, cafe, restoran gibi yerlerde bağlantı veriyorsak birileri bu bağlantıyı kullanarak yasal olmayan bir işlem yapıyor ise bunun faturası kime patlıyor ?
hukuken böyle bir bağlantı vermek yasak mı?
yasak değil ise eğer bir işlem mi yapılması gerekiyor ?

TTnet Wifi ile sokaklarda bağlanabiliyor. fakat bunun için normal bir adsl kullanıcısı olmak gerek. aynı şifre kullanılarak giriliyor. tabi orada kimin kim olduğu belli.

 
bir süre yarı resmi bir kurumda çalıştım, bina içindeki wifi bağlantısı için yazal zorunluluk olduğunu söyleyerek isimleri kayıt altına alıyorlardı.

kanuni detayını bilmiyorum belki de o kuruma özgüdür ama illegal bir şey yapılırsa bu o bağlantı kimin adınaysa başına kalır diye tahmin ediyorum hele bu korku imparatorluğunda.
  • drip nick i zaten kullanilmakta  (23.06.11 02:29:06) 
o ağa bağlanan cihazların mac adresleri görülebiliyor. savcılık tarafından herhangi bir bilginin istenmesi durumunda o adresleri verirler sanırım. cihaz sahipleri de o şekilde bulunabilir mi emin değilim.


  • dambil  (23.06.11 03:43:21) 
yasal yükümlülüğü bilmiyorum ama, çoğu mekan artık masanıza adisyon ile kişisel bir şifre veriyor, haliyle hangi müşteri girmiş falan belli olur gibi.
ayrıca dambil'in de dediği gibi modem izi değil de cihaz izi sürülüyodur sanki.

Bi de en basitinden, beyoğlunda belediyenin sunduğu beleş internet şeysi var her yerden girebildiğin. Sıkıntı olsa olsa orda olurdu zaten, hiç de bi haber almadık.
  • diyanet takvimi  (23.06.11 05:49:44) 
5651 nolu yasaya istinaden internet hizmeti veren kuruluşlar, gerektiğinde kim nereye girmiş ne yapmışın logunu tutmak zorundalar.
bu sebeple de gerektiğinde uygunsuz kullanım yapan kullanıcıya ulaşılabilecek bilgi ile kullanıcının internete çıkmasını sağlıyorlar(cep tel., TC kimlik)

www.tbmm.gov.tr
  • €xpolerer  (23.06.11 08:07:13) 
telekom sadece dış IP'ye ulaşabiliyor. hukuki işlemler söz konusu olduğunda da savcılığa bu bilgiyi ve bağlanılan adresi verebiliyor ancak. içerideki cihazların bilgilerine ve sayısına ulaşma gibi bir durumları söz konusu değil. zaten öyle olsaydı herkes herkesin ev ağına girip, bilgisayarlara ulaşabilirdi. modem üzerindeki port yönlendirme işlemlerinin logu tutulursa ancak o zaman ev/mekan ağındaki cihazları o kullanılan modemdeki loglara ulaşarak bulabilirlerdi. ama piyasada satılan vasat modemlerde öyle ahım şahım log tutma özelliği yok. ancak bir yatırım yapılıp detaylı log tutan bir alet/bilgisayar alınırsa o zaman bütün bilgilere ulaşılabilir.

bilişim suçlarından da herhangi bir olay gelirse zaten başınıza, sadece modeminizde şifre var mıydı diye soruyorlar, o kadar. herkes kendini savunsun mantığı var yani, onlar ulaşabildikleri ilk hedefe suçlamaları yöneltirler. sen masumsan ve eğer (eğer) ispatın varsa, yapmadığın bir şey yüzünden zan altında kalmazsın.
  • loveinaflipbook  (23.06.11 09:58:02) 
Örnek veriyorum; Bir otelde bu bağlantı veriliyor ise müşteri gelip bağlantıyı kullanarak yasal olmayan bir iş yapıp çıkıp giderse otel log tutsa bile yerel ip adresi maximum mac adresini bulundurmuş olacak. fakat bu bilgiler ile ilgili adama ulaşmak mümkün değil. Log tutulsa bile kimin nereye girdiği belli olacaktır. Yine çıkmaz bir yol var burada. benim kendi tahminim herkese özel bir şifre tanımlanır ver şifre verilirken müşterinin kimlik bilgileri not edilir. Müşteri gittiği zaman şifre iptal edilerek bir daha girmez. Eğer bir suç işlenmişse verilen ip, zaman ve şifreye göre kimin kullandığı tespit edilir. Lakin bu sistemi hiç bir yerde görmemiş olup nasıl yapılacağı hakkında hiç bir fikre sahip değilim.


  • kvlknctk  (23.06.11 13:54:42) 
@kvlknctk
bahsettiğin sistem bizim şirket de dahil olmak üzere kullanılıyor.

internet kullanmak isteyenler tarayıcıya girdiğinde karşılarına cep telefonu numarası ile sisteme kayıt olmaları gereken bir ekran geliyor.
daha sonra sistem o cep numarasına şifre gönderiyor.

kullanıcı da kullanıcılar kullanıcı adı ve telefonlarına gelen şifre ile internete girebiliyorlar

daha sonra geirye dönük loglardan kullanıcı ve cep telefonu numarası bilgisine ulaşılabiliyor
  • €xpolerer  (23.06.11 14:01:34 ~ 14:02:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.