[]

formattan önce - sonra...

bir arkadaşımın bilgisayarındaki işletim sistemini silip yenisini yükleyeceğim, bilgisayarın "tertemiz" olması için tavsiyeleriniz nelerdir?
"şu işlem unutulmamalı, yapılsa iyi olur" diyeceğiniz neler var?



 
ben format atarken eğer varsa 2 sürücüyü de seçip format atardım, daha sağlam oluyor.


  • latios  (22.06.11 01:14:57 ~ 01:15:16) 
hard format at temiz olsun.

@diyanet takvimi, isteği üzerine

2 türlü format şekli var

ilki quick format, bu sadece harddiskinin mbr bölümünü siler. mbr bölümünü bi kitabın içindekiler sayfasına benzetebiliriz. mbr de dosyaların harddiskin neresinde olduğu yazılıdır. yani bu formatta harddiskteki verilerimiz silinmez, dosya kutarma şansı fazladır.

hard level format, bu harddisk üzerindeki verileri de siler. bir nevi fabrika çıkışına geri döndürür. dosya kurtarma şansı daha azdır. bu yüzden temiz olsun diyosan hard level format at.
  • gozyakansakiz  (22.06.11 01:17:19 ~ 01:28:22) 
o boot menüsünden bişiler seçilince 20-30 dakka süren bi format atıyodu (sistem yüklemesi hariç), hard format olarak geçiyor bilg dilinde, öyle araştırırsan bişiler çıkar belki,
normal format, bir dosyayı bilgisayardan silmenle yakın bir işi yaparken hard format hdd yi zorlayarak büyük bir kısmının silinmesini sağlıyormuş bıdı bıdı.

Ama tabi bi götürüsü olarak hdd'nin ömründen çaldığını duymuştum.

google a baktım da şöyle pek de faydalı olmayan bi link buldum.

www.frmtr.com

edit: gözyakansakiz da tam ondan bahsetmiş. :) daha detaylı biliyorsa ben de bilgilerimi tazelerim, bi şey yapıyodun o boot menüsünde ama ne? :P
  • diyanet takvimi  (22.06.11 01:17:51 ~ 01:18:34) 
killdisk diye program var, cd'den çalışıyor, onunla tüm diskı kazıyabilirsiniz. tertemiz olur.


  • hjarteblod  (22.06.11 01:19:10) 
ekstra bir şeye gerek yok, normal bir format işlemi halledecektir. tabi formatta tüm diskleri silip biçimlendirmelisiniz.


  • karaden  (22.06.11 01:23:49) 
Linux Mint kur :)

ama illa windoz kuracağım diyorsan da. diskteki tüm bölümleri sil, sonrasında yeniden oluştur. yetecektir bu. zaten boot'u da yazıyor olmalı windoz.
kolay gelsin.
  • peseve  (22.06.11 01:25:52) 
@peseve nin dediği gibi herhangi bir linux kurup da komple silebilirsin diskteki verileri^^


  • karaden  (22.06.11 01:27:57) 
peseve +1


  • oblitus  (22.06.11 01:28:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.