[]

Yurtdışı Yüksek Lisans Türkiye Denklik

Yurtdışında yüksek lisans başvuruları yapacağım ama hangi okul ve bölümlerin YÖK tarafından tanındığını bilmiyorum. YÖK kendi sitesinde demiş ki "şu şu belgelerle bize başvurun biz de denk mi söyleyelim" ama bunun toplu halde bir listesi yok mu bir yerlerde? Zaten YÖK denklik başvurusu için yüksek lisans diplomasını istiyor, iyi de yüksek lisansı bitirmeden YÖK'ün denklik verip vermediğini nasıl öğreniriz?




 
yökün sitesinde "bilgi edinme" gibi bi bölüm var. orada adınızı adresinizi filan yazarak "şu şu üniversitelerin denkliği var mıdır" diye sorarsanız, 1 haftaya kalmıyor cevabı evinize postalıyorlar.

bu en garanti çözüm. bilgi edinme kanunu gereğince de hakkınız zaten.

bi de telefon edip sorabilirsiniz, ama o zaman alacağınız cevap eksiksiz olmayabilir. bir okulu ben o şekilde arayıp sormuştum, listede yok demişlerdi, sonra internetten sordum, denkliği var diye mektup geldi evime. sanırım telefondaki kişinin elindeki liste güncellenmemiş olabiliyor, ya da daa önce o okuldan diploma alıp başvuru yapan birisi çıkmamışsa listede yer almayabiliyor filan.

yani öyle bi "biz şu okulları tanıyoruz" diye bi liste yok. olması da saçma olurdu zaten çünkü denklik hadisesi yökün sıfırdan bi okul listesi hazırlamasıyla düzenlenmiyo, insanlar mezun oldukları okulların denkliği için müracat ettikçe, ancak o okullar inceleniyo ve denkliği olup olmadığına karar veriliyo.

sonuç olarak tavsiyem, başvurmayı düşündüğünüz yerlerin bi listesini yapıp, ona göre sormanız yök'e.

ama yani genel olarak kanaatim, çok böyle "bilmem ne enstitüsü" filan tarzı yerler diilse, normal üniversite bölümleriyse, denklikte bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. listeye bakiyim de ona göre başvuriyim diye dert etmenize çok da gerek yok bence.
  • gumz  (16.04.08 00:44:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.