[]

Yakıt Tüketimi

1.2 motor, 80 beygir bir arabam var. Günde 30 km gidiyorum. Bu yolun neredeyse yarısı yoğun bir trafik. Yol bilgisayarı ortalama 6.5 litre yaktığımı gösteriyor. Aylık benzin masrafım da 200-250 ytl civarı. Aslında çok değil sanırım ama, ben bu yakıt sarfiyatını 6, 5.7 civarına nasıl düşürebilirim?




 
1.2 motordan 80 beygir üretmek te efsaneymiş.. erken patlar o motor orası ayrı da..
yakıt tüketimini düşürmek için düşük devirde kullanacaksın arabanı.. ha illa yüksek devirde kullanıcaksan tork-devir ayarını yap o da yaklaşık 2800-3000 devir gibi bi değer eder sanırım.

rölanti ayarını falan kontrol ettir, bakımını yap, motorun bakımının yapılması yakıtı düşürür.. ondan sooracıma lastik havalarını ve lastiklerini kontrol et, rot-balansına baktır..

bir de 1.2 araba biraz ufaktır, 75-85 beygir civarındaki normal arabalar senin arabayı küçük görüp ezmeye çalışıyorlardır, sen de "ulan serseriler görün gününüzü" diyip böyle yer yer tokatlıyorsan diğer arabaları, yapma o da arttırır yakıt masrafını :))

yalnız böyle dalga geçilen arabayla o dalga geçenleri tokatlamak ta oldukça zevkli bir şey ya...
  • os  (15.04.08 11:22:56) 
bu bizim reno klio değil mi yahu..hemen tanıdım..İlk 50 metrede lada samara hariç hiçbir arabanın şansı yok ona karşı,arkadan yetişir ancak..
Aslında istanbul trafiğinde 6.5 litre sanırım zaten çok iyi bir rakam..
uzun yolda zaten düşük yakıyor..
  • porsgemsheniark  (15.04.08 12:40:40) 
yok yok clio değil, adıyla sanıyla MİCRA!


  • kahvegibi  (15.04.08 13:17:09) 
6,5 lt sehir ici tuketım ıcın ideal bi rakamdır.
yogun trafik demişin.frene cok fazla basman bile yakıt tuketımını etkılemektedır.

dahada dusureyım dersen soyle birde yenı bı sistem mevcut..
(bkz: cng)
  • isott  (15.04.08 14:28:55) 
motor civarında bir tür vana varmış, buradan yakıt emişini kısabiliyormuşsun. ama motoru çekişten düşürüyormuş bunu yapmak. böyle duydum ben. bir araştır derim.


  • insanimsi  (15.04.08 17:18:16) 
Aslında sanırım kendimi iyi ifade edememişim. Motora vs yapılacak müdahalelerle değil de, daha çok sürüş teknikleri ile düşürmek istiyorum.
ani hızlanma ya da ani frenlerden kaçınmak ve arabanın bakımını düzenli yaptırmak dışında ne gibi birşey önerirsiniz?

  • kahvegibi  (15.04.08 18:49:56) 
1 litre benzin 3 ytl günde 1 lt az yaksan ayda 90 eder gayet iyi bi tasarruf olur aslında. arabayı kırmızı ışıklarda falan boşa almak olabilir, bi de boşla gidebileceğin yokuş aşağı yerler varsa ve araba otomatikse rahat olur boşta gitmek.


  • likeinme  (15.04.08 19:16:43) 
- vites değişimlerini çok yüksek devirlerde yapma
- öndeki araç 1m ilerleyince senin de ilerlemen sana bir şey kazandırmayacaksa hareket etme. Yalnız başka bir aracın burnunu sokamayacağı kadar da az tut mesafeyi.
- yokuş aşağı gaza basma, mümkünse boşa atmadan uygun vitesle sallan gitsin.
- mümkünse gittiğin güzergahtaki ışıkların zamanlamalarını öğren, uygun süratle dur kalk yapmadan geçmek için uygun süratleri ayarlayabilirsin.
  • kimlanbu  (15.04.08 20:15:09) 
cng denmıs de, benim bildigim dolum istasyonu yok bi kere onun.


  • bryan fury  (15.04.08 21:57:40) 
kalkışlarda yan koltukla mürekkep dolu bir bardak olduğunu ve onu dökmemen gerektiğini düşün.


  • rimednac  (15.04.08 23:33:36) 
eğer gerçekten 6.5 litre yakıyor ve benzinli bir araçsa daha ne istersin? orta ve üst sınıf arabalar bu bahsettiğin şartlardaki güzergahta 10-11 litre yakar..


  • hayo  (16.04.08 00:27:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.