[]

imaj yakmak ile data(veri) yakmanın farkı var mı?

bildiğiniz gibi farklı farklı imaj dosyaları var(ör: iso). Bunları yakma programlarının imaj yakma seçeneği ile doğrudan medyalara yakabiliyoruz. Bir de 7-zip bu imaj dosyalarının çoğunu açabilmekte, 7-zip ile bu imajları açıp içindeki dosyaları çıkardıktan sonra bu dosyaları data(veri) medyası olarak yaksak aynı şeyi mi elde etmiş oluruz? Yoksa doğrudan imaj olarak yakmanın farklı bir mantığı mı vardır? Varsa nedir, nedendir?




 
ayni seyi elde etmis oluyorsun. yalniz daha cok ugrasiyorsun, farki bu.
ama en onemli fark ise

(bkz: imaj hicbir seydir susuzluk her sey )

edit: ben yaptim oldu.
  • egotm  (15.04.08 04:08:05) 
@egotm
bu sorumun çıkış noktası bir alttaki sorumdu ve compumaster pek de aynı görüşte değil...

  • late viper  (15.04.08 04:20:15) 
isolar sektor sektor bir dvd/cdnin kopyasidir. Eger setup ozel olarak bir dizilim bekliyorsa imaj yazmadiginiz surecte istediginiz sonuca ulasamazsiniz. (iso yerine baska imaj formatlarini koyunuz). mesela daemon tools cdleri koruma yapilarini bile emule eder bu iso/vs dosyalarinda.


  • compumaster  (15.04.08 04:26:13) 
@compumaster
peki bir şey sormak istiyorum; elimde kurulum dvdsi olan bir ".iso" vardı. Ama yakacak medyam olmadığı için bunu 7-zip ile açıp dosyaları sabitdiske kopyaladım. Sonra onu sabitdiskten kurup kullandım. Aynısını DVD'ye yapsaydım çalışmayacak mıydı? Yoksa bu o %1'lik kısım mı?

  • late viper  (15.04.08 04:35:16) 
herhangi bir cd korumasi varsa medyada calismaz. ozellikle oyunlar falan.


  • compumaster  (15.04.08 07:48:12) 
@compumaster
ama harddiskte çalışır, öyle mi?
bir de bahsettiğim iso sniper elite idi...
  • late viper  (15.04.08 08:03:12) 
bence compumaster in ayni olmaz demesinin nedeni, cd/dvd ler programlarin birbiriyle olan iliskilerini goz onunde bulundurark partitionlara ayiriyor. yani diyelim ki a programi b programini cok sik calistiriyor ve cd/dvd bu iki program arasinda access time i kisa tutmak icin bu ikisini yakina koyar. hdd ise bu schedulingi kendi dosya yapisina gore gerceklestiginden access time i artabilir. ama neticede yine calisir extract edip yazdiginiz program; daha kotu bir hdd scheduling algoritmasi ve daha cok zaman harcayarak.

@son soruna gelinirse, dedigin gibi extract ettikten sonra kurabilmen icin programin cd/dvd sart kosmamasi gerekir- ki uzun zamandir cogu programlar bunu gerekli kilar, kurdugun program eski olmali?- bunun da onune gecebilmek icin bilgisayara daemon tools ile sanal dvd/cd driver yukleyip, image dosyasini bu programa mount edersin.
  • egotm  (15.04.08 11:35:56) 
Şimdi eğer bir dosyayı extract edip direk kurup çalıştırabiliyorsanız o image i cd ye yazdığınızda da kullanabilirsiniz. Eğer cd/dvdden çalışmazsa o zaman direk extract edip çalıştıramazsınız. O zaman arkadaşların da dediği gibi deamon tools gibi bi programa ihtiyaç var demektir...

Aynı imaj dosyası mı bilemiyorum ama ben de bi sniper elite imaj dosyası indirdim ve dvd ye yazarak sorunsuz kullandım....
  • selimse  (15.04.08 12:07:49) 
bir de bootable olarak ayarlanmış imajlar vardır bunları cdye aynen imaj dosyasından yazdırmanız gerekir yoksa çıkartıp yazdırınca bootable olmazlar. İşletim sistemleri mesela..


  • Eork-hai  (15.04.08 14:54:17) 
onlari bootable yapan "boot.mgr" dosyasidir. image i extract yapip, yapmaman degil. dosyalarin yeri degismedigi muddetce, cd yine calisacaktir. tek fark dedigim gibi, access time in artmasi olacaktir.


  • egotm  (15.04.08 15:23:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.